הורים וסייעות יפגינו מחר (רביעי) בכיכר ספרא, מול עיריית ירושלים במחאה על קריסת מערך הצהרונים בעיר. דובר ההורים מסר "מעל לחצי מהעובדות לא מסיימות את השנה הראשונה וניסיון ומקצועיות של עובדות ותיקות הולכים לאיבוד. כמו כן, יש מחסור של מאות עובדות בירושלים. בכל שנה צהרונים אינם נפתחים כי אין צוות שיפתח אותם."
לדברי ההורים עשרות מקרי אלימות שנרשמו במערכת הצהרונים "הנובעים מתסכול, שיצרה עיריית ירושלים בהזנחת שירות עירוני. ישנה אלימות בין ילדים, בין הורים לצוות ותקיפות של ילדים את העובדות וראש העיר משה ליאון לא מוכן אפילו להיפגש עם עובדות הצהרונים" המאוגדות בכוח לעובדים. "נגיע למשה ליאון ונצטרף לישיבת המועצה בעיריית ירושלים כדי לדרשות העלאת שכר לסייעות, שימור הוותק והניסיון והכשרה מקצועית לעובדות", הדגישו
הפגנת עובדות הצהרונים והורים מול עיריית ירושלים, מארס 2022 (צילום: כוח לעובדים)
יצוין שאיגוד מטפלות המשפחתונים בכוח לעובדים יקיים שביתת אזהרה ביום חמישי הקרוב, ה-1 בספטמבר. בהמשך, אם לא יחול שינוי, יתקיימו ימי שביתה נוספים. כ-4 אלף המטפלות המחנכות מוחות על כך שהעלאת התעריף שהובטח, ייתן לכל מטפלת בממוצע תוספת של 60 שקל בממוצע בחודש, ולמרבה האבסורד מאות רבות מהן אף יפסידו 150 שקל לחודש.
משפחתונים המפוקחים של משרד הכלכלה מבטיחים לכ-40 אלף הורים מסגרת מפוקחת ומסובסדת בהתאם ליכולת השתכרותם. בכל משפחתון, הפועל מביתן של המטפלות, עד חמישה פעוטות בגיל שלושה חודשים עד שלוש שנים. למרות חשיבותן סובלות המטפלות ממעמד ייחודי בשוק העבודה. הן אינן עצמאיות ואינן שכירות. הן מוגדרות על-ידי המדינה כ"עצמאיות" על אף שאין ממד אחד של עצמאות בעבודתן.
תנאי עבודתן מוכתבים באופן נוקשה על ידי המדינה: שעות העבודה (כ-11 שעות ביום), ימי החופשה, עשרות נהלי העבודה, השכר (נמוך משכר מינימום לשעה, ונאסר עליהן להעלותו אף בשקל אחד) ועוד. מנגד, הן לא מקבלות זכויות כשכירות – ללא תלוש שכר או תנאים סוציאליים בסיסיים. בשל תנאי העסקתן עתר איגוד מטפלות המשפחתונים בכוח לעובדים לבג"ץ.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/114987