הפגיעות נגד נשים גברו בעת המלחמה: יותר מ-120 אלף נשים בישראל נפגעו מאלימות או באיום באלימות

יותר מ-120 אלף נשים בישראל נפגעו מעבירת אלימות או איום באלימות בשנת 2023 ו-32 מהן נרצחו. כך עולה מדו"ח שפרסמה אתמול (ראשון) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים שמצוין היום ברחבי העולם.

עוד עולה מהדו"ח שכמעט אחת מכל חמש נשים בוגרות בישראל נפגעה מאלימות או מעבירה כלפיהן בשנת 2023. יותר מחצי מיליון נשים המהוות 17.5% מכלל הנשים בנות 20 ומעלה, דיווחו כי נפגעו אשתקד מעבירות מסוגים שונים. נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שאין הבדל בשיעור הנפגעות מהטרדה מינית בין הציבור הדתי והמסורתי לבין הציבור החילוני.

עוד על פי הנתונים, בשנת 2023 נרצחו 32 נשים על רקע פלילי או בשל מגדרן – פמיסייד,  ב-11 מהמקרים החשוד ברצח הוא בן זוג (34%), בשבעה מקרים החשוד הוא בן משפחה אחר (22%) וב-14 מקרים החשוד אינו קרוב משפחה (44%)

יצוין שמאז תחילת המלחמה מזהים בארגון ויצו עלייה ניכרת בתדירות ובעוצמת האלימות כלפי נשים. ההשלכות לא נשארות רק בזירה הביתית אלא משפיעות על כל מי שבא במגע יומיומי עם הנפגעות, בעיקר קולגות במקום עבודתן. לאור נתוני הסקר שערך הארגון ויצו פתח בקמפיין הקורא למעסיקים לקחת חלק פעיל במאבק בתופעה תחת הכותרת "אלימות במשפחה זה כן העסק שלך".

בתגובה לשאלה שהופנתה לנפגעות אלימות במשפחה בסקר של ויצו עולה כי 73% מהן "מרגישות מוגנות מהאלימות כשהן בעבודה". 35% מדווחות שהאלימות בבית משפיעה במידה רבה על יכולתן להגיע לעבודה, ורבות ממי שכן מצליחות לשמר שגרת עבודה מדווחות על עייפות וחוסר ריכוז, הימנעות מקשרים מקצועיים, ירידה בהספק העבודה והיעדרויות מרובות. רק 23% מהן ביקשו סיוע ממקום עבודתן.

גם מרכז אדוה ופורום הדיור הציבורי פרסמו מסמך לרגל יום המאבק הבין-לאומי למניעת אלימות נגד נשים ובמרכזו:  הקושי של נשים וילדים המצויים במעגל האלימות להשיג קורת גג בטוחה – המהווה חסם מרכזי מפני יציאה ממערכות יחסים אלימות. בהיעדר מדיניות שתייצר חלופות ומענים מתחום הדיור לנשים אלו ולילדיהן, נשים רבות נאלצות להמשיך ולהתגורר בבית שהפך למסוכן.

בנייר העמדה הארגונים דורשים את הרחבת מנגנוני הסיוע בדיור לנשים נפגעות אלימות וילדיהן, שהוגש השנה לוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת.

המסמך המשותף קורא לממשלה להכיר בנפגעות אלימות במשפחה כזכאיות לדיור ציבורי ולהרחיב באופן משמעותי את סכומי הסיוע בשכר דירה זהם זכאיות נשים נפגעות אלימות ולהכיר במעגל גדול יותר של נפגעות האלימות כזכאיות לסיוע בדיור. עוד נדרשת הממשלה לפעול אקטיבית למיצוי זכויות בקרב נפגעות אלימות בכלל, ובקרב נפגעות אלימות בחברה הערבית בפרט. עוד מציעים לקבוע כי נשים נפגעות אלימות יהיו זכאיות לקצבת מחיה נוספת – עד שתובטח עצמאותן הכלכלית.

קישור למסמך של מרכז אדוה ופורום הדיור הציבור:

https://adva.org/he/housing-assistance-women-victims-of-domestic-violence

עוד בנושא: https://zoha.org.il/125668/