בית המשפט העליון הורה אתמול (שני) לאוניברסיטת חיפה לשנות את התקנון המגביל את הפעילות הציבורית במתחם האוניברסיטה. על כך מוסר הבוקר העיתון "אל אתיחאד". השופטים מתחו ביקורת על התקנות שפוגע באופן גורף בחופש הביטוי בקמפוס. במהלך הדיון ציינה השופטת אסתר חיות כי "קיומם של אירועים ציבוריים בקמפוס צריך להיות עניין מובן מאליו, וכי פגיעה בחופש הביטוי לא יכולה להיות כה גורפת ועליה להיעשות במתכונת מידתית יותר". ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה של סטודנטים ומרצים באוניברסיטה, יחד עם האגודה לזכויות האזרח בעקבות הסעיף המאפשר לנשיא האוניברסיטה להורות על הפסקה או מניעה של כל פעילות ציבורית למשך זמן מוגבל, וכן על נקיטת אמצעים שיראו לו מתאימים לשם כך. בין היתר, אסרה הנהלת האוניברסיטה בסמסטר הקודם לקיים פעילות מטעם חד"ש בקמפוס.
הפגנה למען חופש ביטוי באוניברסיטת חיפה בקיץ שעבר. בין המפגינים: יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה וחברים בוועד המרכז של המפלגה הקומוניסטית הישראלית (צילום: אל אתיחאד)
לדברי עו"ד שרונה אליהו–חי מהאגודה לזכויות האזרח, המייצגת את המערערים, "בשנים האחרונות ניכרת מגמה ברורה של פגיעה בחופש הביטוי של סטודנטים באוניברסיטת חיפה, ובפרט, ניסיונות השתקה של דעות מיעוט בקמפוס. חופש הביטוי הוא מרכיב בסיסי בשלטון דמוקרטי, ולאוניברסיטאות אין בעלות על הזכות לממשו״. מחמד ח'לאילה, אחד ממובילי מאבק הסטודנטים ופעיל חד"ש, הוסיף כי "בשנים האחרונות חווינו כרסום מתמשך בחופש הביטוי באוניברסיטה. חלק מהאירועים שיזמנו בוטלו על ידי ההנהלה, ולאחרים כלל לא ניתן אישור. אני חושב שכל מוסד אקדמי צריך לטפח ולעודד שיח חופשי ומרחב רב תרבותי, אבל באוניברסיטת חיפה, לצערי, יש פער גדול בין ההצהרות היפות למציאות בפועל".