ועדת העבודה והרווחה אישרה אתמול (ג') להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת את הצעת החוק שמעניקה סיוע למפעלים במצוקה במסגרת חוק ההסדרים. החוק מעגן את ההסכמים הקואליציוניים של עסקת החבילה שבהם סוכם על הקמת קרן הסיוע לעסקים בתרומת העובדים, המעסיקים והממשלה. אישור החוק התעכב כחצי יום בגלל חוסר הסכמה לגבי חלוקת הכספים שהצטברו בקרן. יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), נמנע מקידום החוק כל עוד לא הובהרו הפרטים המעשיים הדרושים ליישומו. אולם לקראת הערב לחצה עליו הנהלת הקואליציה להשלים את החוק והוא הסתפק בכך שהוסיף להצעת הממשלה "חובת דיווח" של קרן הסיוע של הוועדה.
חברי הוועדה הצביעו על החוק תוך הפגנת מחאה על העובדה שלא הוצגו בפניהם הקריטריונים לחלוקת תקציב הקרן כמו גם הגדרות ברורות מהו בעצם עסק במצוקה שראוי לסיוע של הקרן. היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד נועה בן שבת, הדגישה כי "מתכונת החוק המוצגת איננה חוקתית". לדבריה מדובר ב"חוק חסר כיוון שיש בו רק את מתווה גביית הכספים אך ללא המתווה לחלוקתם". היא הדגישה כי "החוק הוא בעייתי ומסוכן וטוב היה לו השלימה הממשלה את התמונה גם בהצגת הקריטריונים החסרים".
סגן הממונה על התקציבים באוצר, רביב סובול, אמר כי "החוק הוא פועל יוצא של ההסכמים והחקיקה מעגנת את תהליך גביית הכספים לטובת הקרן כאשר את עקרונות החלוקה החסרים תקבע הנהלת הקרן לכשתורכב מנציגים בממשלה, ההסתדרות והתעשיינים שהם שותפי עסקת החבילה". להערכת האוצר היקף תקציב הקרן יגיע ל-600 מיליון שקלים. יצוין שהמדינה אינה משתתפת במימון הקרו, אבל לאוצר יהיה רוב בקרב מנהליה.
מההסתדרות נמסר, כי המימון לקרן יגיע מתרומה של רבע יום חופשה של כלל העובדים במשק ובמקביל כל מעביד יתרום סכום זהה בגין כל אחד מעובדיו. את הכספים יגבה המוסד לביטוח לאומי בחודש ספטמבר השנה. בנוסף יועברו לקרן מחצית דמי ההבראה שמופחתים מהעובדים במגזר הציבורי.