בסמוך ליום האישה הבינלאומי הסתיימה ב"מחוז שמעבר לים" הצרפתי, גואדלופ שביתה כללית שנמשכה שישה שבועות. השביתה הוכתרה בהצלחה, כאשר המעסיקים ונציגי הממשל המרכזי שבפאריס קיבלו את רוב דרישות השובתים ובייחוד תוספת שכר כללית של כ-200 יורו לכלל עובדי האי ופיקוח על מחירי המוצרים והשירותים. במחוז השכן שבים הקריבי, מרטיניק, השביתה נמשכה ארבעה שבועות ואילו במחוז נוסף, שבקרב אפריקה, האי לה ראוניון, השביתה החלה בסמוך לסיום השביתה בגואדלופ. לשלושת השביתות הכלליות מכנה משותף אחד: הם תולדה של מערך כוחות פוליטיים וחברתיים שהתלכד סביב האיגודים המקצועיים ודרישתם מרכזית: תוספת לשכרם של עובדי האיים – מושבות צרפתיות מזה מאות שנים.
כתב העיתון הצרפתי "הומניטה" בפואנט-א-פיטר שבגואדלופ, סיכם שישה שבועות של שביתה כללית ומחאות במילים "השביתה שהחלה ביוזמת האיגודים המקצועיים לפני חודש וחצי, בעקבות ההשלכות החברתיות החמורות של המשבר הקפיטליסטי העולמי על העובדים, הפכה במהרה למרד אנטי-קולוניאלי".
בעקבות העמקת המחאות, אף נשא נשיא צרפת ניקולא סרקוזי נאום לאומה שבו הודיע כי ייפגש עם פקידי ממשל מגואדלופ בניסיון "לתת מענה למצוקה, לדאגות ולייאושם של בני ארצנו". עד אז, ובמשך שבועות ארוכים, מילא סרקוזי את פיו מים בנוגע למשבר, ובשל כך זכה לביקורת רבה.
המחאה בגואדלופ, הנחשב למחוז צרפתי ועל כן נכלל באיחוד האירופי, החלה עקב העלייה במחירי המזון ומצרכים בסיסיים אחרים. גואדלופ תלוי בייבוא לצורך אספקת נפט ומזון – והמחירים שם גבוהים יותר מאשר בצרפת עצמה, אך שיעור האבטלה גבוה מ-20 אחוזים והשכר נמוך יותר. רוב בתי העסק הגדולים בגואדלופ נמצאים בידיהן של משפחות של בעלי הון צרפתים שהגיעו אל האי עם כיבושו במאה ה-17. אך לא רק מחירם של מוצרים המיוצרים הרחק מהאי גבוהים הרבה יותר. גם המחירים של התוצרת המקומית – גבוהים יותר. פעילי האיגודים של עובדי החקלאות חשפו כי קילו בננות מתוצרת האי נמכר ברשת חנויות הכול-בו "קארפור" (אחת הגדולות בעולם) שבצרפת תמורת 1.50 יורו. אותן בננות מתוצרת מקומית נמכרות בחנויות של אותה רשת שבאי, אבל מחירן 2 יורו. גם הדלק המיוצר בבתי הזיקוק הפועלים באי, תוך שימוש בנפט שנרכש בארצות השכנות, נמכר במחיר יקר יותר מאשר בצרפת.
מחירי מוצרי הצריכה יקרים לצד עבודה זולה זו הנוסחה הקולוניאלית שהתגשמה בגואדלופ ובאי השכן מרטיניק שבשליטה צרפתית, בו גם נרשם גל מחאות גובר. אולי אין זה מקרי שעל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה האירופאית, ארבע המושבות של צרפת: גואדלופ, מרטיניק, הגינאה הצרפתית והאי לה ראוניון שבאוקיאנוס ההודי, נרשמים אחוזי האבטלה הגבוהים שבאיחוד האירופאי: כרבע מכח העבודה. האבטלה היא חמורה יותר בקרב הצעירים שבגילאי 15 עד 24, שהפכו לרוב המפגינים בגואדלופ: יותר מ-55 אחוז מהם לא מוצאים תעסוקה. אחוזי האבטלה הנמוכים של הצעירים באיחוד האירופאי נרשמו בערי הולנד, בין 5 ל-5.5 אחוז.
הממשלה השמרנית בפאריס חששה מפני אפשרות שההפגנות יגלשו לתוך צרפת, שם הפגינו בחודש ינואר כ-2.5 מיליון בני אדם במחאה על האופן שבו מטפלת הממשלה במשבר. בעקבות חוסר שביעות הרצון מן הנאום של סרקוזי, הודיעה הקונפדרציה הכללית של האיגודים המקצועיים (CGT), שב-19 במארס יתקיימו שוב שביתה כללית והפגנות ברחבי צרפת תחת הסיסמא: "העובדים לא ישלמו את מחיר המשבר הכלכלי".
בפגישתו עם ראשי איגודי העובדים וארגוני מעסיקים הבטיח סרקוזי להקציב עד 2.65 מיליארד אירו במטרה להקל על האזרחים שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהמשבר הכלכלי השורר בצרפת. המנהיג השמרני הצרפתי הכין מגוון הצעות – החל בקיצוצי מיסים למשפחות בעלות הכנסות נמוכות ועד לתמריצים חדשים לצעירים מובטלים. עוד הודיע הנשיא על "חבילה מיוחדת" עבור העובדים השובתים בגואדלופ ובני משפחותיהם.
אבל הודעות הנשיא לא הספיקו את מחאת העובדים והצעירים באי הרחוק. ההפגנות, שאורגנו בידי ברית של 50 איגודי עובדים, תנועות חברתיות ומפלגות שמאל ובהן המפלגה הקומוניסטית של גואדלופ, בשם "קולקטיב נגד העושק והניצול", היו שקטות תחילה. ואולם הרוחות החלו לסעור לאחר שהממשלה בפאריס סירבה להיענות לדרישה להעלאת שכרם של עובדים המשתכרים שכר מינימום ולקבוע שכר מינימום הגבוה מהנהוג בצרפת "בגלל יוקר המחיה באי". עוד דרשו השובתים סבסוד מוצרי היסוד ופיקוח ממשלתי על מחירם. ה"קולקטיב נגד הניצול" הכין תכנית בת מאה נקודות כדי לנהל מו"מ עם נציגי המעסיקים והממשלה. התכנית מסתיימת במילים, שנכתבו בקראול, השפה המקומית, באלו המילים: "אנו מסוגלים לבנות חברה חדשה אם נצליח לחסל את הניצול הקפיטליסטי ואת העושק הקולוניאלי". בתחילת מארס הסתיים המו"מ בין ראשי ה"קולקטיב נגד העושק", אנשי איגודים מקצועיים המצדדים בעצמאות האי לבין ארגון המעסיקים ונציגי הממשל המרכזי.כאמור, הם השיגו את רוב רובן של מאה הנקודות שבמצע המאבק. ניצחון כה מוחץ, שתרם רבות לפתיחה מערכה נוספת באי רואניון הרחוקה ולהעמקת המערכה באי מרטיניק השכן.