הסכם בין האיחוד האירופאי ליוון; הקומוניסטים תוקפים את ציפראס: 'מכר את המדינה'

לאחר מגעים ומ"מ שנמשכו יותר מ-17 שעות, הודיעו הבוקר (שני) מנהיגי אירופה כי הגיעו להסכם שנועד "לפתור את משבר החוב היווני ולהימנע מעזיבתה של יוון את גוש היורו". ההסכם, בעל אופי ניאו-ליברלי קיצוני, כרוך בתנאים קשים שעלולים להוביל להתנגדות חריפה ביוון, בהם שעבוד של נכסים בשווי 50 מיליארד יורו.

ההסכם נועד לספק ליוון חבילת חילוץ שלישית בתוך חמש שנים, אך עדיין לא ידוע מה יהיה הסכום הכולל שלה. עם זאת, מסמך של מנהיגי גוש היורו חשף כי מומחים מעריכים שיוון תזדקק לסכום של בין 82 ל-86 מיליארד יורו כדי לייצב את כלכלתה, לשקם את הבנקים ולעמוד בהתחייבויות החוב שלה בשלוש השנים הקרובות.

2015-07-13_190229

גמלאים באתונה מתנגדים להסכם שנחתם היום והפוגע בהכנסותיהם (צילום: תחנת הרדיו 902)

בניגוד לרצונו של ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, קרן המטבע הבינלאומית (IMF) תמשיך להיות מעורבת בניהול כלכלת ארצו. כמו כן, תוקם קרן שאליה יועברו ההכנסות ממכירת נכסים בבעלות הממשלה בשווי של כ-50 מיליארד יורו לטובת פירעון החובות. בין היתר ציפראס התחייב במסגרת ההסכם להפריט את הרכבות, החשמל והנמלים – על מנת לתרום את חלקה של יוון לקרן. יצוין שקרן זו תהיה מחוץ לשליטתה של ממשלת יוון, אך "כמחווה של רצון טוב" סכום של 12.5 מיליארד יורו מתוכה יוקדש להשקעות ביוון, אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם סיום הפגישה.

הדרישות המחמירות של הנושים הבינלאומיים בהובלת הממשלה שמרנית-סוציאל דמוקרטית הגרמנית מכבידות את הלחץ על ציפראס, שצריך להביא את ההסכם לאישור הפרלמנט היווני ביום רביעי, והן עלולות לעורר זעם בקרב אזרחי יוון, שרובם הצביעו נגד תנאים דומים במשאל העם שהתקיים במדינה ביום ראשון שעבר. פלגים שונים בתוך מפלגתו של ציפראס, סיריזה כבר הביעו התנגדות לתוכנית, ושר העבודה פאנוס סקורלטיס אמר כי התנאים אינם מעשיים ויובילו לבחירות חדשות ביוון. דובר המפלגה הקומוניסטית, המתנגדת לתכנית והדורשת להוציא את יוון מגוש היורו, אמר בריאיון לתחנת הרדיו 902, "ציפראס מכר את יוון".

"נלחמנו בקרב קשה מאוד. אנחנו מתמודדים מול החלטות קשות", אמר הבוקר ציפראס לאחר סיום המו"מ. "לקחנו אחריות על ההחלטות כדי להימנע מהתוכניות הקיצוניות ביותר של החוגים השמרנים באירופה. הצלחנו לפרוס מחדש את החוב ולהבטיח מימון לטווח הבינוני. יוון תמשיך להיאבק כדי שתוכל לשוב לצמיחה". בקשר להעברת נכסי ההפרטה לקרן פרטית, אמר ציפראס כי הקרן תנוהל באתונה – ולא בלוקסמבורג – כפי שדרשו מדינות בפגישה. עוד אמר ציפראס כי "מנענו את התוכנית לגרימה של מחנק פיננסי וקריסה של הבנקים. שלחנו מסר של כבוד לכל אירופה".

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הגיבה להסכם ולסיכויים כי הפרלמנט היווני לא יאשר את ההסכם. "המצב ביוון מתוח מאוד, זה האינטרס של יוון לעשות את כל הצעדים כדי שזה יקרה". היא גם אמרה שלא תהיה מחילת חובות ליוון. משנשאלה מרקל אם התנאים הקשים שנכפו על יוון לא דומים לאלה שנכפו על גרמניה לאחר מלחמת העולם הראשונה, היא השיבה כי "אני לא עוסקת בהשוואות היסטוריות".

ההסכם המלא שנחתם בין האיחוד האירופי ליוון (בצרפתית):

http://www.scribd.com/doc/271435068/L-accord-europeen-sur-la-Grece

עמדת המפלגה הקומוניסטית היוונית על הצעותיו של ציפראס (באנגלית):

http://inter.kke.gr/en/articles/No-to-the-new-leftwing-memorandum

עמדת המפלגה הקומוניסטית היוונית על הצעותיו של ציפראס (בערבית):

http://inter.kke.gr/ar/articles/–00395