המשטר הסורי נפל; מיליציות המורדים נכנסו לדמשק והנשיא אסד נמלט

כוחות המורדים בסוריה כבשו הלילה (ראשון) את הבירה דמשק. הנשיא בשאר אל-אסד נמלט מהמדינה, וראש הממשלה מוחמד אל-ג'לאלי הודיע כי הוא מוכן לשתף פעולה עם "ההנהגה החדשה שיבחר העם הסורי". בכך באו לסיומן 61 שנות שלטונה של מפלגת הבעת' בסוריה, מהן 54 שנים תחת משפחת אסד ו-14 שנות מלחמת אזרחים עקובה מדם שגבתה את חייהם של כ-600 אלף איש.

עם זאת, המצב בסוריה אינו יציב. מנהיג המורדים האסלאמיסטים, איש אל-קאעדה לשעבר אבו מוחמד אל-ג'ולאני, הורה לאנשיו להימנע מפגיעה במיעוטים, ולא להשתלט על מוסדות ממשל עד להעברה מסודרת של השלטון. אף על פי כן, ריבוי הקבוצות החמושות והפלגים הפועלים בשטח עלול להוביל לכאוס ולעימותים פנימיים. כמו כן אזור החוף, שרוב אוכלוסייתו עלווית, טרם נפל לידי המורדים, וכך גם צפון-מזרח סוריה הנשלטת בידי הכוחות הכורדיים. פיצול זה עלול להוביל ללחימה בין מחוזות שונים בסוריה ולהתערבות נוספת מצד כוחות אזוריים.

עוד דווח כי ביממה האחרונה תקפה ישראל שיירה של חזבאללה שעשתה את דרכה מהעיר אל-קוסייר שבסוריה אל לבנון. זאת, בהמשך לשורת הפצצות בסוריה שיוחסו לישראל מאז תחילת מתקפת המורדים ב-27 בנובמבר. כמו כן תגברה ישראל את כוחותיה ברמת הגולן הכבושה, ואף קידמה כוחות צבא אל תוך אזור החיץ בשטח סוריה. היום (ראשון) אף קראו השר עמיחי שקלי וח"כ צבי סוכות לישראל לכבוש את החרמון הסורי. בהמשך לכך הורו במפלגת הליכוד לח"כים ולשרים לא להתראיין ולא להתייחס לאירועים בסוריה.

בתוך כך, המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) פרסמה אתמול (שבת) הודעה המתריעה מפני התפוררות המדינה הסורית וחלוקתה בין אינטרסים זרים. לפי ההודעה, "ההתפתחויות המסוכנות בסוריה חושפות את עומק המזימה הבינלאומית נגד העם הסורי ומדינתו, הנמשכת זה שנים רבות. הקנוניה נגד סוריה, שהפכה גלויה לעין כל, נשענת על שיתוף פעולה בין טורקיה, ישראל וארצות הברית, ועל שימוש בארגונים פונדמנטליסטיים-טרוריסטיים, אשר אינם מייצגים בשום אופן את האינטרסים של העם הסורי".

הודעת המפלגה הדגישה כי "המתקפה רחבת ההיקף שביצעו ארגונים המזוהים עם אל-קאעידה, המצוידים בטכנולוגיה ובכלי נשק חדישים, [היא] עדות לתמיכה בינלאומית", בעיקר מצד טורקיה, אשר "פעולותיה האחרונות בסוריה נועדו לשרת את האינטרסים של נאט"ו באזור, ולהגשים את שאיפתו של ארדואן להחיות את חלום האימפריה העות'מאנית".

עוד לפי מק"י, "המטרה המרכזית של מזימה זו היא סוריה עצמה, במטרה לחלק אותה כשלל בין אינטרסים אזוריים ובינלאומיים. בראש האינטרסים הללו נמצאות שאיפות ההתפשטות של טורקיה, וכן האינטרסים של ישראל הרשמית באזור. הארגונים הטרוריסטיים המשמשים כלי משחק במזימה זו משרתים אג'נדות חיצוניות בלבד, ואינם פועלים למען העם הסורי, הזכאי לחיים בכבוד במדינה חופשית ומאוחדת".