המנהל האזרחי הרס כמחצית מבתי קהילת אידעייס בבקעת הירדן

בבוקר ה-21 במאי האחרון הגיעו חמישה דחפורים של המנהל האזרחי, בליווי כוחות גדולים של צבא ומשמר הגבול, לקהילת אידעייס, המונה 23 משפחות הגרות בסמוך לכפר אל-ג'יפתליק בשני מקבצי אוהלים. הכוחות פנו למקבץ הדרומי של הקהילה, שבו גרות עשר משפחות, הכוללות 53 נפשות, מתוכן 28 ילדים, ובבעלותן כ-4500 ראשי צאן. הם הורו לתושבי המקבץ לרוקן בתוך חצי שעה את כל המבנים מתכולתם, ומיד לאחר מכן הרסו אותם עד היסוד. המבנים שנהרסו כללו 14 אוהלי מגורים וכ-25 מבנים ששימשו לגידול הצאן שבבעלות המשפחות. בנוסף השחיתו הדחפורים גם כ-45 מטרים של צינורות שנועדו להוביל מים לקהילה מן הבאר הסמוכה, שהייתה בתהליך של שיפוץ. בבצלם נמסר כי בשל ההתראה הקצרה, התושבים לא הספיקו לפנות את רוב הציוד והמזון של הצאן מן המכלאות, ואלה הושחתו כמעט לחלוטין.

הקהילה קיבלה לראשונה צווי הפסקת עבודה לפני כארבע שנים ומאז מנהלים חבריה הליכים משפטיים מול המנהל האזרחי באמצעות עורך הדין תאופיק ג'בארין. העתירה האחרונה בנושא הוגשה ביוני אשתקד ונדחתה באפריל האחרון. השופטים קבעו בהחלטתם כי דין העתירה להידחות הן משום שהעתירה כללה עותרים שונים שעניינם אינו זהה, והן משום שקיבלו את עמדת המשיבים – ועדת המשנה לפיקוח על הבניה במנהל האזרחי, מפקד כוחות הצבא באיו"ש והיועץ המשפטי באיו"ש – לפיה הבקשות שהגישו העותרים בבקשה להיתרי בנייה לא היו תקינות ולא כללו מסמכים המוכיחים את זיקתם לקרקע. בהחלטתם אמרו שופטי בג"ץ כי הביאו בחשבון את טענת המשיבים ש "מדובר בעתירת סרק שכל עניינה הוא 'למשוך זמן' בעוד המבנים הבלתי חוקיים שבנו העותרים עומדים על תילם", וקבעו כי "אכן, אין לאפשר אי חוקיות בחסות בית המשפט". בנוסף לדחיית העתירה השית בג"ץ על העותרים הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 15 אלף שקל.

2014-06-01_203228

תושבת אידעייס מנסה להציל רכוש מתוך החורבות (צילום: בצלם)

מבצלם נמסר ש"ישראל, ככוח הכובש בגדה המערבית, חייבת לאפשר לתושבים להמשיך לנהל את חייהם, ובכלל זה עליה לאפשר להם לבנות את בתיהם באופן חוקי. גירוש תושבים מבתיהם בשטח כבוש יהיה מותר רק בנסיבות חריגות, כאשר הדבר נחוץ לצורך צבאי דחוף או לצורך שמירה על בטחון האוכלוסייה המקומית. גם אז – על הגירוש להיות זמני, במהלכו יש לספק להם, ככל שאפשר, דיור חלופי בתנאים סבירים. ברור שגירוש התושבים מבתיהם במקרה זה אינו עונה לאף אחד מתנאים אלה ובכל מקרה – אף גורם לא טרח לספק להם פתרון חלופי הולם שיאפשר להם להמשיך ולקיים את אורח חייהם ואם יגורשו הם יישארו חסרי בית וללא אפשרות לפרנסה. בצלם קורא לרשויות האחראיות לאפשר לקהילת אידעייס להישאר ללא הפרעה במקום מגוריה ולרעות שם את צאנה, כפי שעשתה ב-30 השנים האחרונות".

עוד בנושא:

http://www.btselem.org/hebrew/planning_and_building/20140529_demolition_in_ideis_community