ממשלת הימין אישרה אתמול (שישי) את התקציב המלחמה העמקת הכיבוש והגזירות לשנת 2025. לפי הודעת משרד האוצר תקציב המדינה לשנת 2025 יעמוד על כ-607 מיליארד שקל. לצד התקציב אישרה הממשלה "צעדי התאמות תקציביות" (קיצוצים) בסך כולל של כ-37 מיליארד שקל. תקציב הביטחון יגיעה לשיא מכל הזמנים ויעמוד על כ-120 מיליארד שקל – כחמישית מהתקציב. 7.5% מהתוצר, לאחר שהצטמצם לכ-5% בשנים האחרונות.
בתקציב ניכרת העלאות מיסים, פגיעה קשה בפנסיה, קיצוץ דרמטי בתקציבי החינוך, הבריאות, הרווחה, התשתיות, התרבות והספורט, אבל בין בתקציב העמקת גביית המיסים של בעלי ההון והתאגידים הגדולים, ביטול כספים קואליציוניים המיועדים להתנחלויות להדתה וסגירת משרדי ממשלה מיותרים.
על פי "דה מרקר" אף שתקציב 2025 כולל גזירות קשות על אזרחי ישראל, סך הכספים הקואליציוניים ה"אמיתיים" יהיה קרוב לזה של 2024. בתקציב המעודכן של 2024 אושרו כספים קואליציוניים בסך 5.7 מיליארד שקל — ואתמול אישרה הממשלה הוצאה לאותם יעדים קואליציוניים בהיקף דומה, 5.4 מיליארד שקל.
ההחלטה של הממשלה שלא לקצץ כמעט בכספים הקואליציוניים, ולא לסגור משרדי ממשלה, מנוגדת לדרישת יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד שהתנה זאת ב"נשיאת העובדים בנטל". לפי הסיכום בין ראש הממשלה בנימין נתניהו עם יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי, ההקפאה של רוב הקצבאות לא תצא לפועל (אף שקצבת הילדים תוקפא); אלא שכדי לממן זאת, יהיה צורך להעלות את דמי הביטוח הלאומי שמשלמים השכירים. לפי המסתמן, דמי הביטוח הנגבים מעובדים ששכרם נמוך יוגדלו פי שלושה. גם שאר העובדים יישאו בנטל, ובסך הכל ישלמו העובדים עוד כ-47–60 שקל בחודש.
עוד בתקציב: העלאה בפועל של מס ההכנסה שמשלמים השכירים, באמצעות הקפאה של המדרגות לחישוב המס ושל שווי נקודות הזיכוי. כמו כן, צפויה העלאה של מס הבריאות ב-0.15% מינואר 2025 והעלאה של שיעור המע"מ מ-17% ל-18%, שעליה כבר הוחלט בשנה החולפת.
כאמור, הוחלט הקפאה של קצבת הילדים והפחתת שני ימי הבראה מכל העובדים במשק ב-2025, במסגרת ההסכם הצפוי עם ההסתדרות, בשווי של כ-840 שקל במגזר הפרטי וכ-940 שקל במגזר הציבורי. במגזר הציבורי צפויה דחייה של העלאות שכר שעליהן כבר סוכם בהסכמים הקיבוציים החתומים, ולעובדים ותיקים בעלי הסדר פנסיה תקציבית — הגדלה של ההפרשה הקצבה מ-2% ל-7%. ב-2025 תוכנן להעלות את תעריף הנסיעה ב-2 שקל רק ברכבות הקלות כעת הוחלט כי המחיר יעלה בכל התחבורה הציבורית.
בתגובה לאישור התקציב מסר יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד "בתום יממה מורטת עצבים אפשר לבשר לציבור העובדים שהצלחנו להשמיט את מרבית הגזרות על האדם העובד. לא תהיה פגיעה בקרן ההשתלמות, ולא על הגמלאים ומקבלי הקצבאות. בנוסף שכר המינימום יעלה. המלאכה לא נגמרה ונמשיך ולפעול ביתר שאת אל מול ועדות הכנסת עד להצבעת התקציב ב-3 קריאות. ההסתדרות תהיה שותפה ותהיה הראשונה להיכנס תחת האלונקה במידה ונראה כי ממשלת ישראל פועלת באחריות תוך מתן דוגמא לכלל האזרחים. עברנו שנה קשה ולפנינו עוד תקופה מאתגרת. רק ביחד, תוך חלוקת הנטל בכל התחומים – נבנה ונשקם את המשק והחברה הישראלית".
הצעת התקציב כוללת שורה של צעדים נוספים שיפגעו באזרחים: במשרד התחבורה יקוצצו 769 מיליון שקלים. רוב הסכום יקוצץ מתמיכה בתחבורה הציבורית, ופיתוחה, וכן מקיצוץ תשתיות. קיצוצים צפויים בתקציב רכבת ישראל, בתקציב הפיתוח של המשרד ובחברות הממשלתיות לתשתיות ובמשרד הרווחה והביטחון החברתי יקוצצו גם כן 100 מיליון שקל. משרד הבריאות יעבור קיצוץ נרחב של 275 מיליון שקלים משנת 2025 ואילך. הקיצוצים יבואו לידי ביטוי במטה המשרד, בתמיכה בקופות החולים, בבתי החולים הציבוריים, בחדרי הניתוח וביחידות להפריה חוץ-גופית .
בריאיון שפורסם אתמול ב"מעריב", בטרם אושר התקציב, אמר יו"ר ההסתדרות "אני מבין את גודל השעה. אנחנו במלחמה, ואני מקווה שהממשלה תעשה מצידה את הצעדים הנכונים, ואז יהיה תקציב. אם לא יהיה תקציב, הממשלה תיפול, אבל אני מזהה שזה לא קורה. משרד האוצר מגויס לתקציב".
כשנשאל אם הוא נמצא בקשר עם נתניהו, השיב יו"ר ההסתדרות בשלילה: "בניגוד לעבר אני לא בקשר איתו עכשיו. הצלחתי לעבוד איתו בעבר, והיו יחסים טובים, ונתתי לו את הצ'אנס הכי גדול בעולם. כרגע, למרות המלחמה, אני יודע לדבר עם מרבית הפוליטיקאים מכל הקצוות. אני כועס מאוד על נתניהו. בהקמת הממשלה ב־2022 הוא לקח כיוון קיצוני במבנה הממשלה, ובמהפכה המשטרית הוא לקח את ישראל למקומות לא נכונים. הוא משסע את החברה באופן תדיר ומוגזם". לדבריו, "המשבר של המלחמה והמחדל הם באחריותו. הכתובת הייתה על הקיר. עסקו במינויים של שופטים ובכל מיני דברים הזויים, ומסביב יש כל כך הרבה איומים. לצערי, 7 באוקטובר לא כל כך הפתיע אותי".
גם ענבל חרמוני, יו"ר איגוד העובדות הסוציאליות התייחסה לתקציב בטרם אושר ומסרה "הנזקקים יתדפקו על שערי השירותים החברתיים, ואנו, העובדות והעובדים הסוציאליים, לא נצליח לתת להם את הסיוע המגיע להם. חרמוני התייחסה לפגיעה הצפויה בשירותים החברתיים: "תקציב המדינה אשר מגובש בימים אלו כולל רכיבים אשר עתידים לפגוע אנושות בעורף הישראלי ובשירותים החברתיים, באופן שבו העובדות והעובדים הסוציאליים בישראל לא יוכלו להחזיקם". לדבריו "הצעת תקציב המדינה כוללת קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, לרבות קיצוץ במשרדי הרווחה והבריאות. זאת דווקא בעידן שבו נדרשת הגדלת תקציבים אלו, כדי לאפשר למערכות לבצע את משימת השיקום החברתי. כדי להתמודד עם השלכות המלחמה נדרשת תוספת של למעלה ממיליארד שקלים כדי לתת מענה למחסור של כ-5,000 עובדות ועובדים סוציאליים. במצב זה של מחסור כה קיצוני, קיצוץ בתקציבי השירותים החברתיים יחרוץ את גורלם".
עוד בנושא: https://zoha.org.il/132858