הממשלה אישרה את העסקה בהתנגדות שרים מהליכוד והימין הגזעני; נמשכות ההפצצות ברצועה

בתום ישיבה שנמשכה כשבע שעות, הממשלה אישרה הלילה (שישי) את ההסכם לשחרור החטופים ולהפסקת האש בעזה. ההסכם עבר ברוב של 24 שרים שהצביעו בעד מול שמונה שהתנגדו: איתמר בן גביר, יצחק וסרלאוף ועמיחי אליהו מעוצמה יהודית; בצלאל סמוטריץ', אופיר סופר ואורית סטרוק מהציונות הדתית; עמיחי שיקלי ודוד אמסלם מהליכוד. השר שלמה קרעי, אף הוא מהליכוד, נעדר מההצבעה.

השר לביטחון לאומי בן גביר שב אתמול ואיים להתפטר בעקבות אישור ההסכם שמסגרתו ישוחררו בפעימה הראשונה 737 אסירים פלסטינים. בתגובה נמסר משלום עכשיו "מסתמן שבמסגרת העסקה ישוחררו מחבלים גם מתוך ממשלת ישראל". נדב וימן, מנכ"ל שוברים שתיקה, הוסיף ברשומה שפורסמה ברשתות החברתיות "בן גביר המתנגד לשחרור החטופים שלנו גר בהתנחלות בחברון. בבוקר של ה-7.10 היו יותר חיילים ששמרו על בן גביר והמטורללים שלו מאשר על כל הגבול עם עזה. כן, יותר חיילים שמרו על בן גביר אוכל חמין בפיג'מה במטבח מאשר על הקיבוצים, מסיבת הנובה, כביש 232 והתאילנדים שעבדו בשדות".

לפי פרטי ההסכם, בשלב הראשון ישוחררו 33 חטופים לאורך שבעה שבועות — החיים שבהם תחילה. ביום הראשון לביצוע ההסכם ישוחררו שלושה מהם, וביום השביעי ישוחררו ארבעה נוספים. בשלב זה יידרש חמאס להודיע מי מבין החטופים שכלולים בשלב הראשון חי ומי מת. לאחר מכן ישוחררו בארבע פעימות 12 חטופים — שלושה בכל פעם — בימים ה-14, ה-21, ה-28 וה-35. בשבוע האחרון להסכם ישוחררו 14 החטופים הנותרים. חמאס צפוי לפרסם את שמות החטופים שישוחררו בכל פעימה רק באותו יום.

במסגרת מתווה העסקה שאושר, ישראל התחייבה לאפשר את חזרתם של כל תושבי צפון רצועת עזה לבתיהם. בשל העובדה שמרבית הבתים בצפון הרצועה אינם ראויים למגורים, יוקמו באזור "ערי קרוואנים" במימון בינלאומי, שצפויות לכלול עשרות אלפי קרוונים והעבודות עליהן יחלו עם כניסת ההסכם לתוקף.

בנוסף, ישראל התחייבה להגדיל באופן משמעותי את הסיוע ההומניטרי שייכנס לרצועה, ולאפשר כניסה של 600 משאיות מזון מדי יום. המוצרים שיורשו להיכנס לרצועה יהיו אלה שאושרו להיכנס אליה לפני המלחמה. כמו כן, ישנה התחייבות להרחיב את הנושאים שיוגדרו כהומניטריים ולאפשר שיקום תשתיות חיוניות ברצועה. בין השאר ישוקמו כבישים ראשיים, בתי ספר, בתי חולים ותשתיות מים, ביוב וחשמל. לצורך עבודות השיקום, ישראל התחייבה לאפשר לחברות בנייה בבעלות מצרית להיכנס לרצועה, ויחד איתן להכניס כלי הנדסה, חומרי בניין, ברזל וחומרים נוספים.

הרשות הפלסטינית הודיעה אתמול כי "השלימה את ההכנות לקבלת אחריות מלאה על רצועת עזה". זאת, על אף שאינה צד להסכם. לפי ההודעה, צוותי הרשות ערוכים לסייע להשבת העקורים למקומות מגוריהם, החזרת השירותים הבסיסיים כמו מים, חשמל, ניהול המעברים ותיקון ההרס. עוד נמסר מטעם הרשות כי ההכנות וההיערכות לשיקום נעשות בתיאום עם עיריות עזה וג'באליה. בהודעת הרשות נאמר כי יפעלו בשיתוף פעולה עם "הוועדה הערבית הבינלאומית לשיקום פלסטין", שתתחיל לספק את הציוד המתאים לפתיחת הכבישים הראשיים בצפון הרצועה, על ידי יישורם והסרת ההריסות. עוד פורסמה רשימת הכבישים המרכזיים ברצועת עזה, בהם יחלו עבודות שיקום ופינוי הריסות מיד עם הפסקת המתקפה.

"היוזמה מתמקדת בפתיחת צירי תנועה מרכזיים בערים עזה וג'באליה בשלב הראשון. מטרת העבודות היא להקל על חזרת התושבים לאזורי צפון הרצועה", הוסיפו. העבודות יתחילו בעזה בצירים הבאים: צומת נאבלסי, כיכר ה-17, צומת השלי, צומת הנמל, צומת אבו חסירה, כיכר אנסאר, צומת התעשייה, צומת התעופה, צומת דח'דוח, צומת מדינה וצומת פלסטין. בג'באליה העבודות יכללו את: צומת זמו, צומת חמודה, צומת זייד, צומת הטראנס, צומת חלבי, צומת אבו שרח, צומת התקשורת, הצומת המרכזית לבית להיא, צומת הטיל, צומת המוחבראת, צומת המשתלה, צומת הים וצומת תואם.

בתוך כך, כוחות הכיבוש מוסיפים להפציץ ישובים ומחנות עקורים ברחבי הרצועה. שבעה פלסטינים נהרגו אמש בתקיפה של כוחות הכיבוש בשכונת א-תופח שבמזרח העיר עזה. לפי דיווחי סוכנות הידיעות וואפא, הכוחות השתמשו ברחפן לתקיפת קבוצה של אזרחים. עוד נמסר כי 88 בני אדם נהרגו בימי רביעי וחמישי ובסך הכל 120 תושבים נהרגו מאז ההודעה על ההגעה להסכם. גורמים רפואיים מסרו כי מניין ההרוגים בעזה מאז תחילת המתקפה ב-7 באוקטובר 2023 עלה ל-46,876 בני אדם, לצד 110,642 פצועים.

 

עוד בנושא:

עינב צנגאוקר: יש להיאבק כדי שהממשלה תבצע את כל ההסכם; מאז הכרזתו נהרגו ברצועה 103 בני אדם