מליאת הכנסת אישרה הלילה (שלישי) בקריאה שנייה ושלישית חוק נוסף במסגרת ההפיכה המשטרית – החוק לבחירת נציב תלונות הציבור על השופטים. 56 חברי כנסת תמכו בהצעה, ו-48 שהתנגדו. החוק מעניק לקואליציה שליטה מוחלטת בבחירת נציב תלונות הציבור על השופטים, ושולל את המעמד וזכות הוטו שיש כעת לנשיא בית המשפט העליון בהליך הבחירה. זאת, תוך ייצור מצב שבו הפוליטיקאים ואנשיהם יוכלו לבחור נציב – גם בלי הסכמת אף שופט או גורם מקצועי שיפוטי. ההצבעה על החוק נערכה בתום פיליבסטר מטעם האופוזיציה, במהלכו עוכב הליך החקיקה באמצעות רצף נאומים בן שעות ארוכות.
ח"כ עופר כסיף (חד"ש) הגיב לאישור החוק ומסר "ההפיכה הפשיסטית כאן, ובגדול ההשתלטות הפוליטית העויינת על נציבות תלונות הציבור על שופטים היא חלק מהותי מההפיכה הדיקטטורית. מערכת משפט שתלויה בפוליטיקאים לעולם לא תוכל להיות עצמאית ולפסוק כהלכה. היא תהפוך למשרתת של בעלי השררה, במציאות שלנו – הפשיסטים לגווניהם". "מרי אזרחי עכשיו!", קרא.
יצוין שממשלת הימין לא מינתה נציב מאז פרישתו של הנציב הקודם, אורי שהם, במאי 2024. כחלק מהמערכה שמנהל שר המשפטים לוין בבית המשפט העליון, הוא לא הגיע הסכמות עם נשיא העליון יצחק עמית על זהות המועמד, והתנגד לבחירה של שופט עליון כנציב. בינתיים, יו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) החל לקדם חקיקה שמשנה את דרך בחירת הנציב.
תפקידו של נציב תלונות הציבור של השופטים הוא לברר תלונות על התנהגות של שופטים ודיינים, מונה עד היום בידי הוועדה לבחירת שופטים, שאישרה הצעה משותפת של שר המשפטים ונשיא בית המשפט העליון שהסכימו על מועמד אחד. מאז שנוסד התפקיד ב-2003 ועד מאי אשתקד, כל מי שמילא את התפקיד היה שופט עליון בדימוס.
ממטה מאבק באקדמיה נגד ההפיכה המשטרית נמסר "חוק נציב תלונות הציבור על שופטים, יביא לפוליטיזציה של התפקיד ולפגיעה חמורה וקשה בעצמאות מערכת המשפט ובעקרון הפרדת הרשויות. החוק, שיחול מיידית, יאפשר לקואליציה למנות נציב שיוכל להפעיל לחץ על שופטים ולהרתיע אותם מקבלת החלטות עצמאיות, שאינן מתיישבות עם רצון הממשלה". "נציב מקצועי ועצמאי הוא חיוני לשמירה על מערכת משפט שתבטיח משטר תקין, כלכלה מתפקדת, וזכויות עובדים בכלל המשק, ובפרט באקדמיה. במקביל, בוועדת חוקה של הכנסת, מקודם השבוע מתווה הפוליטיזציה של הרכב הוועדה לבחירת שופטים", הוסיפו.
במטה ציינו כי ארגוני הסגל באוניברסיטת תל אביב, העברית, ויצמן ובן-גוריון הכריזו לאחרונה על סכסוכי עבודה בשל פגיעה בעצמאות מערכת המשפט. כמו-כן, הסנאטים של כל האוניברסיטאות הצהירו על התנגדות נחרצת למהלכים הפוגעים במערכת המשפט. מאבק האקדמיה קרא "לתרגם את ההצהרות למעשים ולקדם שביתה במוסדות להשכלה בתחילת סמסטר ב'. די לנרמול!".