הישג במאבק נגד הפרטת שירותי הבריאות הנפש: הפסיכיאטרים יהיו עובדי מדינה

 

המדינה חזרה בה מכוונה להעביר את הרופאים הפסיכיאטרים לאגודה לבריאות הציבור. כך הוחלט לאחר דיון שהתקיים הבוקר (שישי) בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. עוד התחייבה המדינה כי היא תפעל לפי חוק קבלני כוח אדם ותקלוט את עשרות הרופאים הפסיכיאטרים במרפאות בריאות הנפש כעובדי מדינה.

 

משמעות הדבר היא שהמדינה ויתרה על כוונתה להפוך את הרופאים לעובדים קבועים של האגודה לבריאות הציבור וש-50 רופאים פסיכיאטרים שהמדינה ביקשה להימנע מקליטתם, ייקלטו לאחר אחד באפריל כעובדי מדינה לכל דבר.

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר יורם בלשר, אמר בתגובה: "אני מברך על החלטת המדינה, אך מביע צער על כך שאגף התקציבים באוצר, יחד עם משרד הבריאות, ניסו להוביל מהלך שעוקף את חוק קבלני כוח אדם באמצעות החלפת האגודה לבריאות הציבור מקבלן כוח אדם לקבלן שירותים".

 

בלשר שהגיש את העתירה שבה דן הבוקר בית הדין לעבודה, הביע דאגה עמוקה מכך שהצהרת המדינה מתייחסת בשלב זה אך ורק לרופאים הפסיכיאטרים וכי שאר עובדי תחום בריאות הנפש, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים נותרו ללא מענה. בהסתדרות הרפואית אמרו עוד כי "יש לזכור כי האיום על מרפאות הנפש טרם הוסר, המדינה לא חזרה בה מכוונתה להעביר מרשותה את המרפאות הללו ולהפריט אותן".

יצויין שאתמול התקיימה במרכז לבריאות הנפש ביפו הפגנה של עובדי המרפאות כנגד ההפרטה. מחאה נוספת תתקיים ביום שלישי הקרוב בבית שמש. במחאה לקחו חלק רופאים, פסיכולוגים, עובדים מנהליים ומטופלים. בתיה צדקה, יו"ר ועד הארצי של עובדי מינהל והמשק, אמרה במהלך ההפגנה: "מבחינתנו, בתחילת אפריל יהפכו עובדי האגודה לעובדי המדינה, כפי שהחוק קובע. לא נסכים לשום הסדר אחר. אני מעדיפה הידברות, אך היה ולא תהיה ברירה, אם תוכרז עלינו מלחמה, הם יקבלו מלחמה". לדבריה "בבתי החולים לא יהיו עובדים שהם עבדים, אלא עובדי מדינה אכפתיים שמגיעים לעבודה בהרגשת שייכות". מדובר בעובדים רבים שמרוויחים שכר מינימום, ולא נאפשר לפגוע להם בתנאים".

לפי נתונים שנאספו במשרד הבריאות, ב-41 מרפאות לבריאות הנפש ברחבי המדינה מועסקים 392 עובדי מדינה, בהם 77 פסיכולוגים ו-74 עובדים סוציאליים, שאמורים "להישאל" לאגודה לבריאות הציבור לקראת ההפרטה. וכן עוד 318 עובדים של האגודה לבריאות הציבור, בהם 71 עובדים סוציאליים ו-49 פסיכולוגים.