נתונים שפרסם בחודש שעבר האתר "קרבון בריף", מראים כי למרות העלייה בצריכת האנרגיה בסין, הפליטה הכוללת של פחמן דו-חמצני התיצבה ואף ירדה בזכות שימוש גובר באנרגית שמש, באנרגית רוח ובכורים גרעיניים. כתוצאה מכך, בשנה החולפת ירדו פליטות הפחמן של סין באחוז אחד.
התעשיות הכימיות ותעשיית המתכות של סין אחראים לעליה בפליטות, ובמיוחד פליטות משימוש בפח., אך ענף האנרגיה והחשמל הצליח להוריד משמעותית את פליטת הפחמן וכך הביא לירידה בכמות הפליטות הכוללת. אף על פי כן, ייצור החשמל הכולל של סין עלה באמצעות הגברת השימוש באנרגיה מתחדשת.
יצוין כי מאז 2006, סין היא המדינה המובילה בעולם בפליטות גזי חממה, הגורמים להתחממות הגלובלית. בשנת 2023 הייתה סין אחראית ל-35% מפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם. על רקע זה, ראשיתה של מגמת ירידה בפליטות גזי החממה במדינה היא בשורה משמעותית במאבק העולמי נגד משבר האקלים. עם זאת, עדיין לא ברור אם סין תצליח לעמוד ביעדי צמצום הפליטות שהתחייבה להם במסגרת הסכם פריס עד שנת 2030. בקרוב צפויה ממשלת סין לפרסם את תוכנית החומש לשנים 2030-2026, וכן לעדכן את יעדי הפליטה עד לשנת 2035. לפי הדו"ח שפרסם האתר, נתונים אלה יעידו אם הצמצום בפליטות הפחמן של סין הם ראשיתה של מגמה או עצירה חד-פעמית.
על פי כתבה שפורסמה ב"ניו יורק טיימס", זהו "סימן חיובי העולה בקנה אחד עם התחייבותו של נשיא סין, שי ג'ינפינג, כי ארצו תגיע לנקודת מפנה במגמת הפליטות עד שנת 2030. לא ניתן להפריז בחשיבות ההשלכות של מהפך במגמת פליטות הפחמן בסין. מאז שעקפה את ארה"ב ב-2006 והפכה לפולטת גזי החממה מספר אחת בתבל, חלקה של סין בסך הפליטות בעולם הגיע לשליש כמעט. זהו שיעור עצום, גם כשלוקחים בחשבון את ההבדלים בגודל האוכלוסיה".
על פי העיתון, המרכיב המשמעותי שמוביל לשינוי קשור לשינויים באופן ייצור החשמל בסין, ולעובדה שמקורות האנרגיה המתחדשת שלה מחליפים בהדרגה את הפחם, דלק המאובנים המזהם ביותר. לשם המחשה, בשנה שעברה הותקנו בסין יותר פאנלים סולאריים מאשר לאורך ההיסטוריה ורובם כבר חוברו לרשת החשמל. דו"ח שפרסם החודש מחקר בתחום האנרגיה הצביע על כך שסין בונה כמעט פי שניים טורבינות רוח ומתקנים סולאריים מכל יתר מדינות העולם גם יחד.
נוסף על כך, לפי הדיווח כשני שלישים מהתחנות בעולם להפקת אנרגיה מהרוח והשמש נבנות בסין. מספרית, מדובר ביותר מפי שמונה מהכמות המתוכננת לניצול הרוח והשמש בארה"ב. במאי פחת ייצור החשמל הסיני מפחם ל-53%, השיעור הנמוך ביותר מאז שממשלתה החלה לפרסם נתוני אנרגיה לפני עשרות שנים. 47% הנותרים מגיעים כמעט כולם ממקורות שאינם דלקי מאובנים.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/137200