חרף בקשה אמריקאית רשמית, החליטה ישראל שלא לפרסם בשלב זה הודעת תמיכה בפיוס בין הממשל האמריקאי לקובה אמרו פקידים בכירים בירושלים. ההחלטה הישראלית נובעת מחוסר רצון להתעמת עם מתנגדי הפיוס בקונגרס האמריקאי, שרובם רפובליקאים הנמנים עם בעלי בריתה של ישראל. על כך מסר הבוקר (חמישי) העיתון "הארץ".
נשיא קובה, ראול קסטרו, מדליק נר בעת מסיבת חנוכה בקהילה היהודית של הוואנה (צילום: גראנמה)
במשרד החוץ בירושלים נקלטו בשנה האחרונה סימנים להתחממות ביחסים בין ארה"ב לקובה. עם זאת, לפי בכירים בירושלים, ארה"ב לא עדכנה את ישראל על המגעים החשאים שניהלה עם קובה במשך למעלה משנה. ההודעה הדרמטית שיצאה מוושינגטון ומהוואנה לפני שבוע ימים, על פיוס היסטורי, הפתיעה את בכירי הממשלה בירושלים, ששמעו על כך לראשונה בתקשורת. "אפילו לא נתנו לנו התרעה של כמה דקות", אמר בכיר ישראלי.
האכזבה בישראל מהמידור שנקט הממשל האמריקאי נבעה מכך שבאופן היסטורי יישרה ירושלים קו עם ארה"ב בנוגע למדיניות החרם על קובה. מדי שנה היתה ישראל כמעט היחידה שהצביעה עם ארה"ב באו"ם נגד החלטות להסרת האמברגו על קובה. עוד לפני חודשיים, כשהמגעים בין ארה"ב לקובה כבר עמדו להבשיל להסכם, ביקשו האמריקאים מישראל להצביע יחד אתם באו"ם נגד הסרת האמברגו. ישראל היתה המדינה היחידה בעולם שהצטרפה לאמריקאים באותה הצבעה. פקיד ישראלי בכיר ציין כי האמריקאים לא רמזו אז בשום צורה שיש איזה שהם מגעים לפיוס עם קובה.
אחרי ההודעה על חידוש היחסים הדיפלומטים עם קובה, פנו שגרירויות ארה"ב בעולם למשרדי החוץ בבקשה לפרסם הודעת תמיכה רשמית במהלך. בכיר בשגרירות ארה"ב העביר בקשה דומה גם לאגף צפון אמריקה במשרד החוץ בירושלים. התקיימו כמה דיונים בשאלה מה צריכה ישראל לעשות. השורה התחתונה, לפי פקידים בכירים, היתה כי ישראל אינה צריכה לפרסם בעיתוי הזה הודעת תמיכה. אחת הסיבות המרכזיות להחלטה, מלבד החמיצות ביחס להתנהלות ממשל אובמה בסוגיה, היתה ההתנגדות העזה בקונגרס לפיוס עם קובה.