ראשי הרשימה המשותפת, פעילי חד"ש ונציגי הכפרים הלא מוכרים בנגב פתחו אתמול (חמישי) בבוקר בצעדת מחאה בת 4 ימים יחד עם ראשי רשויות ובכירים בציבור הערבי, שיצאה מהפזורה הבדואית בנגב ותסתיים בבית הנשיא בירושלים. בצעדה משתתף, בין היתר, יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה שילווה אותה לכל אורכה. אל צעדה הצטרף גם ח"כ דב חנין (חד"ש). כחלק מקמפיין הבחירות שלו הבטיח עודה להעמיד על סדר היום את קידום זכויות האזרחים הערבים ולהוביל צעדות לירושלים מנצרת ומהכפרים הלא מוכרים בנגב. כעת, אחרי שהצליחה לזכות ב-13 מנדטים בכנסת, הובלת המאבק להכרה בכפרי הפזורה הבדואית תהווה מימוש להבטחותיה של הרשימה המשותפת.
צועדים מהנגב לירושלים: איימן עודה (במרכז) וח"כ דב חנין (בצד שמאל של התמונה) יחד עם פעילים נוספים (צילום: אקטיבסטילס)
ברשימה המשותפת ובמועצה האזורית לכפרים הלא מוכרים בנגב הסבירו אתמול כי מטרת הצעדה היא לעורר מודעות למציאות חייהם הבלתי נסבלת של תושבי 46 הכפרים הלא מוכרים, ולהניח בסיומה תוכנית להכרה בכל הכפרים על שולחן הכנסת. נשיא המדינה, ראובן ריבלין, היה אמור לקבל את פני הצועדים בביתו ביום ראשון, אך בשל נסיעתו לסינגפור סוכם כי הם יציגו בפניו את תוכניתם בנושא לאחר שיחזור לארץ.
מלבד עודה, בצעדה משתתפים גם חברים נוספים ברשימה המשותפת, ראשי רשויות כמו ראש העיר רהט, ראש מועצת כסייפה וראש מועצת חורה, נציגי ועדת המעקב העליונה לציבור הערבי בישראל והמועצה האזורית לכפרים הלא מוכרים, אזרחים יהודים וערבים ותושבי הפזורה הבדואית. ח"כ חנין אמר: "אנחנו יוצאים היום מהמקום שמסמל בצורה החריפה ביותר את העוול ואת הסכנות בכפרים הלא מוכרים. תלמידי בית הספר של ואדי אל נעם לומדים בפחונים בצמוד לגדרות המפעלים הכימיים ברמת חובב. למרות הנכונות של האנשים בכפר, לא הצלחנו בשנים האחרונות לקדם פתרון למצב הבלתי נסבל הזה המסוכן לחיים ולבריאות של הילדים וכלל התושבים כאן. ואדי אל נעם הוא רק סיפור אחד מיני רבים. עם מציאות כזאת אי אפשר להמשיך להשלים. במקום להמשיך להילחם באזרחים הערבים הבדואים, הגיע הזמן להתחיל לפתור בעיות וקודם כל להכיר בכפרים הלא מוכרים".
הצעדה יצאה מהכפר הלא מוכר ואדי א-נעם ועצרה בשוק הבדואי בבאר שבע ובכפר הלא מוכר אל־עראקיב, שנהרס עשרות פעמים על ידי המדינה — שם גם העבירו הצועדים את הלילה. היום הם המשיכו עד לכפר בית ג'ברין, סמוך לקיבוץ בית גוברין. בשבת יגיעו הצועדים עד לכפר אבו גוש שבפאתי ירושלים, וביום ראשון מתוכננת הצעדה להגיע למשכן הנשיא בבירה.
לדברי מנכ"ל מועצת הכפרים הלא מוכרים, פאדי מסאמרה, ממובילי המחאה המייצג את הדור הצעיר בנגב, הוא מצפה כי בצעדה ישתתפו מאות אנשים מהארץ ומחו"ל. "אנחנו רואים התעניינות רבה בצעדה ברשתות החברתיות. היא תהיה ראשונה מסוגה מבחינת המסרים הברורים שלה, ומבחינתו המודל הוא הצעדה שהוביל מרטין לותר קינג".
תוכנית הבדואים להסדרת התיישבותם בנגב גובשה לפני כשלוש שנים, במקביל לתוכנית פראוור — שבבסיסה עמד פינוי עשרות אלפי בדואים ממקום מגוריהם והעברתם ליישובים מוסדרים — ונדחתה לבסוף על ידי המדינה.
התוכנית של הבדואים מציעה פתרונות מעשיים להסדרת ההתיישבות הבדואית באזור, שביסודם, כאמור, הכרה בכל הכפרים הלא מוכרים. בכפרים הללו מתגוררים כמאה אלף תושבים, אזרחי המדינה, בתנאי מחיה קשים ללא חיבור לתשתיות בסיסיות כמו רשת המים והחשמל, שירותי בריאות בסיסיים, כבישים או דרכי גישה מוסדרים וברובם הגדול גם לא פועלים מוסדות חינוך. בהתאם לכך, המשפחות המתגוררות בכפרים נאלצות לשלוח את ילדיהן למוסדות לימוד מרוחקים, לעתים באופן בלתי סביר, כדי שיממשו את זכותם הבסיסית לחינוך.
46 היישובים הכלולים בתוכנית עונים להגדרה של יישוב על פי הקריטריונים של מערכת התכנון הישראלית, כך שלטענת יוזמיה, אין כל מניעה מקצועית ומינהלית להכיר בהם. לפי התוכנית, שמתבססת על מחקר מקיף של המועצה האזורית לכפרים הלא מוכרים והעמותות "במקום" ו"סידרה", הכרה בכפרים במיקומם הנוכחי "עדיפה על תוכניות הממשלה הנוכחיות, המבוססות על העברת עשרות אלפי בני אדם… היא תחסוך משאבים רבים הדרושים לשינוי הגיאוגרפיה האזורית ולאמצעי אכיפה ותמנע את החרפת הסכסוך בין המדינה לבדואים".
התוכנית כוללת מתן שירותים אזרחיים ומוניציפליים מלאים לכפרים, יצירת תשתית תחבורתית, איזון הולם בין פיתוח לקיימות, גיבוש מנגנונים לתיקון הפגיעה רבת השנים באוכלוסייה הבדואית — ובכלל זה הנהגת העדפה מתקנת, הקמת מערך תכנוני מיוחד להכרה ותכנון בכפרים הבדואיים בחסות הוועדה המחוזית ובשיתוף נציגות משמעותית של תושבי הכפרים. מובילי המחאה מצפים שהצעדה והצגת התוכנית לנשיא תניע את תהליך ההסדרה של הכפרים הלא מוכרים.
על היום הראשון של הצעדה מסר עודה: "צעדנו היום 30 ק"מ והגענו לפני זמן קצר לכפר הלא מוכר אל עראקיב שמהווה סמל לעמידה האיתנה של הכפרים הלא מוכרים. אני גאה בהצטרפותן של קבוצות גדולות מהנגב ובהצטרפותם של תאי הסטודנטים הצעירים, כמו כן שמחתי לצעוד לצדם של חבריי לרשימה, ח"כ טלב אבו עראר וח"כ דב חנין, והח"כים לעתיד סעיד אלח'רומי וג'ומעה אזבארגה, ולצדו של ח"כ לשעבר טלב א-סאנע. כמו כן שמחתי לביקורו התומך של ח"כ חנא סוויד. אנחנו ממשיכים במאבקנו הצודק למען האנשים ובשביל מדיניות של השקעה בבני האדם!". על כך הוסיף ח"כ חנין "הצטרפתי הבוקר לח"כ המיועד איימן עודה ולראשי הציבור הערבי בנגב לצעדה שיצאה מכאן למשכן הנשיא בירושלים.
הדרישה המרכזית שלנו היא הכרה בכפרים הבלתי מוכרים בנגב – הסדרה תכנונית, פתרונות מים וחשמל, שירותים אזרחיים שמגיעים לכל אזרח בארץ הזאת. ב- 46 כפרים בלתי מוכרים חיים עשרות אלפי בני אדם בלי תנאי מחייה ושירותים בסיסיים.
יצאנו מהפחונים שבהם לומדים ילדי הכפר ואדי אנעם, השוכן על גדרות מתחם התעשייה הכימית של רמת חובב. זה סמל של הבעיה: אזרחים שהמדינה לא סופרת אותם, ורואה בהם רק איום ולא בני אדם. צעדתו של איימן לירושלים תימשך ארבעה ימים. בסופם נגיש במשכן הנשיא תכנית להכרה ולהסדרה שגובשה על-ידי תושבי הכפרים בשיתוף עם אנשי מקצוע. חם היום בנגב, ויהיה חם יותר בימים הקרובים. הנגב צמא. הגיע הזמן ליצור פה פתרונות".