החוקר ד"ר עבד כנאענה: הלבנונים מצפים מחיזבאללה לנהוג באחריות

"הלבנונים מצפים מחיזבאללה לנהוג באחריות", כך אומר השבוע ל"זו הדרך" ד"ר עבד אלקאדר כנאענה, מרצה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב וחבר הוועד המרכזי של מק"י בעקבות נאומו של חסן נסראללה ביום שישי האחרון. ד"ר כנאענה הוא מומחה לחיזבאללה ולפוליטיקה הלבנונית.

מה אפשר ללמוד מהנאום שנשא השבוע חסן נסראללה?

בתשובה לשאלת מיליון הדולר – האם חיזבאללה ירחיב את מעורבותו במלחמה – הציב נסראללה שני קווים אדומים. קו אדום אחד נוגע בהתפתחויות ברצועת עזה. אם היכולת של חמאס לשלוט ברצועה תהיה תחת איום אקוטי, חיזבאללה יצטרף למלחמה. הקו האדום השני נוגע בתקיפות של ישראל בלבנון. בינתיים ישראל תוקפת רק מטרות צבאיות של חיזבאללה. זה עדיין במסגרת "כללי המשחק" המוכרים בין שני הצדדים, המחליפים מהלומות בלי להידרדר למלחמה כוללת. נסראללה הזהיר שאם ישראל תתחיל לתקוף בביירות ובערים אחרות ולפגוע באזרחים לבנונים, ייכנס חיזבאללה למערכה באופן מלא.

נסראללה הצהיר כי ההתקפה של ה-7 באוקטובר הייתה יוזמה של חמאס בלבד. לדבריו, חמאס תכנן הכל בעצמו ומידר את בנות הברית. עם זאת, הוא הדגיש כי מאז 8 באוקטובר חיזבאללה הוא חלק מהמערכה. המסר לישראל הוא שחיזבאללה לא היה מעוניין במלחמה, אבל הוא גם לא מתכוון לנטוש את חמאס. חיזבאללה ואיראן לא ירשו לעצמם לאבד אחיזה ברצועת עזה.

חיזבאללה גם קשוב מאוד לדיון בהנהגה הישראלית, שיש בה מי שמציעים להתקדם "צעד אחר צעד": אחרי שימגרו את חמאס בדרום יפתחו חזית צפונית מול חיזבאללה. נסראללה אותת שהארגון לא מתכוון להמתין בשקט לתורו. הוא כל הזמן עם יד על הדופק לגבי ההתקדמות הישראלית ברצועה. אם ייראה שהמצב שם חמור הוא יפתח במלחמה, כדי לא להשאיר את היוזמה בידי ישראל.

נקודה מעניינת נוספת בנאום הייתה ההתייחסות לארצות הברית. בישראל רבים טוענים שחיזבאללה הוא "פרוקסי" (שליח) של איראן, ואילו נסראללה טוען שישראל היא "פרוקסי" של ארצות-הברית. בנאום הוא אמר במפורש שהשטן הגדול הוא ארצות-הברית והמדיניות האימפריאליסטית שלה, וישראל היא בסך הכל כלי בידיה.

נסראללה הזכיר בהקשר זה את הפיגוע בבסיס הנחתים האמריקאי בביירות ב-1983, ואמר שמבצע הפיגוע עדיין בחיים ואף זכה לגדל ילדים ונכדים. זו אמירה מעניינת, משום שזו הפעם הראשונה בה חיזבאללה לוקח אחריות, גם אם במרומז, על הפיגוע. יצוין שההכרזה הרשמית בדבר הקמת חיזבאללה הייתה רק ב-1985, והארגון תמיד טען שאינו אחראי לפעולה זו. לדעתי, האזכור הנוכחי של הפיגוע נועד לשדר שהנוכחות של כוחות אמריקאיים במזרח הים התיכון אינה מרתיעה את חיזבאללה.

איך משפיע המצב הפנימי בלבנון על קבלת ההחלטות של חיזבאללה?

לבנון מצויה במשבר כלכלי ופוליטי עמוק מאז 2019. גם קודם לכן המצב היה גרוע, אבל מאז 2019 הכל הדרדר בחדות. מצבם של האזורים השיעיים סביר, כי חיזבאללה דואג להם ומספק סיוע.

הנאום של נסראללה מעיד גם על המעמד שלו בתוך לבנון. חיזבאללה הוא הכוח ההגמוני במדינה, גם אם אינו שליט אבסולוטי. יחד עם ההגמוניות באה גם האחריות. מדינה זו תתקשה לשאת בעוד מלחמה מול ישראל, שתוצאותיה יהיו קטסטרופליות. זה קונפליקט מהותי עבור חיזבאללה. מצד אחד, אינו רוצה לנטוש את הסוגיה הפלסטינית ואת תפיסת "אחדות הזירות". מצד שני, הוא אינו ארגון קיקיוני ובלבנון מצפים ממנו לנהוג באחריות. מבחינת הפוליטיקה הפנימית הלבנונית, האינטרס שלו כרגע הוא לא להרחיב את מעורבותו במערכה. יצוין שכמעט 70% מהאוכלוסייה בלבנון תומכת כעת בפעילות של חיזבאללה בגבול, כל עוד זו ממשיכה במתכונת הנוכחית. ספק רב אם תמיכה כזו תימשך גם במצב של מלחמה כוללת.

בתרחיש של מלחמה בין ישראל לחיזבאללה, כיצד צפויים לפעול מרכיבים נוספים ב"ציר ההתנגדות" – החות'ים בתימן, המיליציות השיעיות ואסד?

חשוב לציין, כי מאז האינתיפאדה השנייה, ההפגנות הגדולות ביותר בעד הפלסטינים בעולם הערבי התקיימו בתימן. הסולידריות התימנית עם הפלסטינים היא ארוכת שנים, ורבים מהפלגים הפלסטיניים גם התאמנו בתימן הדרומית בתקופת הרפובליקה העממית התימנית. כעת, נוסף להפגנות, יש לתימן גם טילים. עם זאת, תימן רחוקה מאתנו, ואני לא חושב שהיא תמלא תפקיד משמעותי. גורם שעשוי להקנות לה יותר השפעה הוא הקרבה של תימן למיצר החולש על הכניסה לים האדום. יש לחות'ים יכולת לפגוע בספינות, והם כנראה יפעילו אותה במידה שהדברים יתגלגלו למלחמה אזורית.

ככל שאני יודע, המיליציות השיעיות העיראקיות והאפגניות אינן מעורבות בינתיים בלחימה לאורך גבול לבנון. בתרחיש של מלחמה כוללת בצפון, ייתכן שיהיו מעורבות בחזית רמת הגולן, דרך סוריה. הכוחות שניצבים כעת ברמת הגולן הלא-כבושה אינם נמנים עם המשטר הסורי, אלא עם חיזבאללה והמיליציות. המשטר הסורי חלש מאוד ובעיקר מנסה לשמור על עצמו. בתרחיש של מלחמה אזורית, גם הישרדותו נמצאת על כף המאזניים. לכן סוריה לא תתערב במלחמה מיוזמתה, אבל תאפשר לחיזבאללה להילחם מרמת הגולן, וכמו ב-2006 תשמש עורף לוגיסטי של הארגון.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/102201/