החברה להגנת הטבע הגישה ערעור לבית המשפט העליון: אין להקים ישוב חדש בחבל לכיש

 

החברה להגנת הטבע  הגישה בתחילת השבוע לבית המשפט העליון, באמצעות היועצת המשפטית שלה, עו"ד חגית הלמר, ערעור על החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע, מחודש מארס, לאשר את הקמת היישוב מרשם בחבל לכיש, עבור כמה עשרות משפחות בלבד.

ועדת השרים להתיישבות כפרית וחקלאית החליטה לפני שנה וחצי את התוכנית להרחבה משמעותית של חבל לכיש, על מנת שאלו ישמשו, כדברי ההחלטה, "גדר חיה שתמנע חדירת מחבלים משטחי יהודה ושומרון". אך לדברי החברה להגנת הטבע מרחב חבל לכיש מתאפיין ברצף שטחים פתוחים נרחבים, שנדיר למצוא כמותו בישראל. האזור מכיל שפע של ערכי טבע, נוף ומורשת אדם. כן נודעה לו חשיבות עליונה מבחינה אקולוגית, משום הימצאותו של המגוון הביולוגי הגבוה ביותר בארץ. לרצף השטחים הפתוחים יש חשיבות גם מעבר לרמה המקומית, עבור מערכות אקולוגיות נוספות מצפון ומדרום לו. 



בערעור מבקשת החברה להגנת הטבע לבטל את ההחלטה על הקמת היישוב, או לחילופין לקיים במועצה הארצית לתכנון ובנייה דיון חוזר בעררים שהוגשו נגד הקמת היישוב, במסגרתו יינתן לחברי המועצה הארצית כל המידע הדרוש והמלא, כולל חוות דעתו של פרופ' אלי שטרן, שליווה את הליכי התכנון, וקבע כי: "התוכנית פוגעת פגיעה בלתי הפיכה באחד האזורים הערכיים והחשובים ביותר במערך השטחים הפתוחים בארץ". לדברי היועצת המשפטית של החברה להגנת הטבע ומגישת הערעור, עו"ד הלמר, ההחלטה על הקמת יישוב חדש היא בין ההחלטות הקשות ביותר שנדרשת מערכת התכנון לקבל. "בוודאי כאשר השטח המיועד הינו שטח בעל רגישות סביבתית גבוהה, קל וחומר במרחב בו ישנן עתודות רבות הזמינות לפיתוח".

עו"ד הלמר הוסיפה ש"כל הנימוקים המצדיקים דחיית תכנית ליישוב חדש מתקיימים בעניין מרשם: מדובר בשטח בעל רגישות סביבתית גבוהה, במרקם שמור משולב לפי תמ"א 35, בשטח שהוגדר כבעל רגישות גבוהה בתכנית אב למרחב הביוספרי שהוכנה לשטח זה".

כמן כן מציינת החברה להגנת הטבע בעתירה כי  "היישוב מרשם מבודד ומנותק משני גושי ההתיישבות במזרח לכיש, ראוי לפתח ולחזק גושים אלה ולהפכם למוקד משיכה. במרחב הסמוך קיימות חלופות נאותות להתיישבות עבור אוכלוסיית היעד ובראשן היישוב החדש חזן שאושר לא מכבר".