הוועדה לקידום מעמד האישה: שלוש מתוך שמונה נשים שנרצחו השנה הגישו תלונה

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת) שמעה אתמול (שלישי) דיווח מוועדת המנכ"לים למניעה וטיפול באלימות במשפחה, בראשותו של מנכ"ל משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, עו"ד אליעזר יבלון במסגרת האירועים אשר מקיימת הוועדה השבוע לציון יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים.

2016-11-23_194249

עו"ד יבלון אמר כי חלק מהעקרונות שקבעה הוועדה הם כי "נדרש הכפר כולו" – כלומר על כל משרדי הממשלה להתגייס, הטיפול בתופעת האלימות במשפחה חייב לבוא כטיפול לחיזוק המשפחה כולה, ולא רק בפוגע או בנפגע בנפרד, והצורך להכריז על התופעה כתופעת חרום, אשר מחייבת דרכי מענה במשך 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, לרבות לפניות אנונימיות. כמו כן עו"ס איילה מאיר, מנהלת השרות לרווחת הפרט והמשפחה, הציגה את עבודת עשרת הצוותים הבינמשרדיים, אשר עבדו תחת ועדת המנכ"לים בתחומים שונים. בין ההמלצות: מוקד ייעודי לאלימות משפחה במסגרת מוקד 118 של משרד הרווחה, וכוננים ייעודיים לאלימות במשפחה, עם הכשרות מתאימות, שכן כיום ישנם כוננים רק לפי חוק הנוער, הקמת מערך בינשמרדי בשטח, לרבות מרכזי סיוע והגנה; פיתוח תוכניות מניעת אלימות עם רגישות תרבותית והבנת הקודים החברתיים בחברות שונות, וגיוס חוקרים דוברי שפות שיוכשרו בהתאם לכך והקמת מקלט ייעודי לנשים נפגעות נפש, במקביל להרחבה של אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש בתוך המקלטים הקיימים.

עוד המלצות: פיתוח תוכנית לשיקום וביסוס עצמאות לנשים יוצאות מקלטים בכדי לסייע לחזרתן לקהילה, הקמת מסגרת ייחודית לנשים מכורות ונשים במעגל הזנות, הרחבה ופיתוח המענים לטיפול בגברים פוגעים ונפגעים וגיבוש צוות בינמשרדי קבוע לחקיקה והסרת חסמים משפטיים, בנושאים כמו זכויות החולה, אלימות כלכלית והסדרת העברת מידע בין מערכות ממשלתיות. ביקורת נשמעה לגבי חוסר התייחסות מספקת של הוועדה לנשוא התקצוב והתפעול של המקלטים הקיימים, ולכך השיבה מיכל חנוך אחדות, מפקחת ארצית אחראית על מקלטים ודירות מעבר, אמרה כי הנושא כבר עלה בדיון קודם של הוועדה למעמד האישה בכנסת, ובעקבות ההערות החל תהליך בתוך המשרד לבחינת תקצוב המקלטים, אך זה טרם הסתיים, ולאחר שזה יסתיים ברמת המשרד, ייבחן גם ברמת הוועדה הבינמשרדית.

יו"ר הוועדה, ח"כ תומא-סלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "ברור כי ועדת המנכ"לים השקיעה מאמצים ומחשבה רבה במסקנות שהוצגו בפנינו היום, בחלוקת הצוותים ותחום מומחיותם ובמיוחד בתחום החקיקה והאכיפה. המסקנות מחזקות את הצורך האמיתי במספר הצעות חוק להגברת האכיפה שחברות הכנסת, ואני מביניהן, פועלות לקידומן. מסקנות אלה מוכיחות את מה שכבר אמרתי: צריך חזון מקיף לבניית תוכנית ממשלתית לתיאום בין כל הגורמים האמונים על המאבק באלימות במשפחה ונגד נשים. יש לי הצעת חוק בנושא הקמת רשות ממשלתית למאבק באלימות נגד נשים שמטרתה איגוד ואיגום כל המשאבים והגורמים הרלוונטיים – גוף מבוקר ורשמי שייצג גם משרדי ממשלה וגם ארגונים בעלי ניסיון ומומחיות מהשטח".

"לא שמענו בדיון התייחסות תקציבית, אך מבירור שערכתי עם קבלת המסקנות, עולה שכרגע משוער שליישום מסקנות ועדת המנכ"לים יועמדו 250 מיליון שקלים ל-5 השנים הבאות. סכום של 50 מיליון שקלים בשנה, כלום במונחי תקציב המדינה, אינו הולם את הצרכים והחסרים בשטח, אך יאפשר להתחיל מגמת שינוי ביחס המדינה לאחריותה על מיגור תופעת האלימות נגד נשים והטיפול בה. אני קוראת לראש הממשלה ולשרים לאמץ את כלל המסקנות וההמלצות, ולאשר את התקציב להן כבר במסגרת התקציב הדו-שנתי הקרוב. אסור שנפספס את ההזדמנות הזו לשינוי", הדגישה.

ח"כ דב חנין (חד"ש – הרשימה המשותפת) מסר הבוקר שביום המאבק באלימות כלפי נשים "פגשתי בכנסת המון נשים מרשימות, מובילות תהליכי שינוי ומאבקים. אבל דווקא ביום הזה אני רוצה לדבר על מקומם של הגברים. כי ביום הזה אנחנו צריכים לדחות את מודל ה״גבריות״ הכוחנית, הכועסת והאלימה שנעשה דומיננטי בחברה שלנו. התוצאה שלו היא נתונים קשים שהוצגו היום בפנינו בוועדה לקידום מעמד האישה. ראו למשל את שיעורי הפגיעה בקטינות ובקטינים: 57% מהנשים שפנו בשנת 2015 למרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית דיווחו שנפגעו כשהיו קטינות. השנה, שליש מהמתלוננות במשטרה על תקיפות מיניות הן קטינות". לדבריו "אני יודע שאפשר גם אחרת. אפשרית ודרושה גבריות אחרת. כזו שסולדת מאלימות ונאבקת בה, ששואפת לשוויון אמתי בין גברים ונשים, שדואגת לשלומן ולשלומם של כלל בני ובנות האדם בחברה, שרואה את היתרונות החברתיים שקיימים בהבעת רגשות מגוונים, באפשרות להיות רגישים, מתחשבים, קשובים ומפויסים. גבר אמיתי לא מרים ידיים".