הוועדה לקידום מעמד האישה דנה במצבן של מורות קבלן והדרישה להעסקתן הישירה

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי דנה אתמול (שני) במצבן של מורות קבלן והדרישה להעסקה ישירה. בין הנושאים שעלו בדיון: מורות שמועסקות בהעסקה לא ישירה והפרשי השכר בינן למועסקות על ידי משרד החינוך, הפרשי שכר בין מורות למורים ובעייתן של 1500 מורות ערביות תושבות הצפון המשובצות כמורות בדרום הארץ. בעניין הפרשי השכר בין מורים למורות טען נציג משרד האוצר כי אלה נובעים מהבדלים בוותק של המורים ובהשכלתם. יו"ר הוועדה ח"כ עאידה תומא סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת) אמרה כי עיקר הפער נובע מכך שהרבה יותר גברים משמשים כמנהלים ורכזים למרות מספרם הנמוך יחסית למספר הנשים, שרק בחלקן הקטן זוכות לעמדות ניהול וריכוז. עו"ד קרן גרינבלט, משדולת הנשים, הוסיפה: "רוב עובדות הקבלן הן נשים. גם אם הן מרוויחות אותו שכר שעתי, אין להן יציבות תעסוקתית. מפטרים אותן כל קיץ". גיורא ואלה, הפעיל בקואליציה הארצית להעסקה ישירה, הדגיש: "מורות נאלצות למלצר בתקופת הקיץ כי לא משלמים להן משכורת על תקופה זו. זה מביש".

2015-06-16_184754

הפגנה של עובדי קבלן, ביניהם מורות ומורים, בדרישה להעסקה ישירה (צילום: הקואליציה הארצית להעסקה ישירה)

סאוסן תומא שוקחה, פעילה ב"נשים נגד אלימות" אמרה "כשהיה מחסור גדול במורים לטכנולוגיה ומחשבים ורצו לעודד אנשי הי טק לעשות הסבת מקצוע להוראה, השקיעו 150 מיליון שקל. צריך להשקיע בעידוד נשים להיכנס לתחומים שיש בהם מחסור במורים כמו פיזיקה ומתמטיקה". שפיע ג'מאל, מפקח במגזר הערבי, הדגיש: "השנה יש 4252 עובדות הוראה בדרום במגזר הערבי עם ממוצע ותק של 7 שנים. מתוכן עובדות הוראה שבאות מהצפון – 1673. בחינוך הרשמי עובדות הוראה בחברה הערבית בדרום – 3429, מתוכן באות מהצפון 1569. ממוצע הוותק שלהן 6.3 שנים. יש העברות. מורות שמלמדות בדרום מבקשות העברה לצפון או למרכז. יש שיטת ניקוד לפיה נקבע מי תקבל העברה. יש ועדות שדנות בכך והן תתחלנה השנה לשבת לאחר הרמדאן. הבקשות מופנות בטופס מקוון. כשהמשרד מסיים אישור העברות הוא מתחיל בשיבוצים".

יו"ר הוועדה ח"כ עאידה תומא סלימאן ביקשה מנציג משרד החינוך נתונים על שיבוץ מורים בדרום במגזר הערבי: "יש בקשות שיבוץ של מורות בדרום, שאינן נענות, בשעה שמדברים על מחסור במורים. איזה הסבר יש לזה?" עוד היא תפנה במכתב לשר החינוך ותדרוש הקמת מערך ערעור בתוך משרד החינוך, שכן היום מורה שלא שובץ על פי בקשתו מערער בפני אותו גורם שקיבל את ההחלטה. יו"ר הוועדה ביקרה את נציגי הממשלה שלא היו להם לדבריה תשובות הולמות בנושאים שעלו בדיון. "אנחנו דורשות שמשרד החינוך יציג בפני הוועדה את התוכנית האסטרטגית שלו לשיבוץ מורים ערבים ולפתרון שיפחית את כמות המורים מהצפון שמשובצים לדרום. אם תיישמו את הקריטריונים שלכם לצפיפות בכיתות, תקצו עוד 6000 תקני הוראה, מה שיפתור את כל בעיות השיבוץ של החברה. במקום זה כספי ציבור מבוזבזים מגיעים לקבלנים ולא לכיסי המורים. זה לא כלכלה ולא חינוך", הדגישה. לסיכום אמרה יח"כ תומא סלימאן: "השליטה בתנאי ההעסקה של מורים בכאוס אמיתי. אין מיפוי. אין נתונים מי מועסק על ידי מי ואיפה. מגמת ההפרטה של המערכת היא עושק העובדים וגם הרעה ברמת השירות לאזרח ובזבוז כספי מדינה. במקום לשפר את החינוך נותנים לאנשים להתעשר על חשבון הכלל. הוועדה דורשת ממשרד החינוך מיפוי של המורים המועסקים בהעסקה בלתי ישירה, והיכן הם מרוכזים. כן דורשת הוועדה ממשרד האוצר לחשב איזה חלק מהפרשי השכר בין מורים למורות נובע מהבדלים בוותק, איזה חלק מהבדלים בהשכלה ואיזה חלק נובע ממשרות ניהול וריכוז. הוועדה דורשת נתונים ברורים מה אחוז הנשים שניגשות למשרות ניהול ומה אחוז הנשים הזוכות במשרות אותן ביקשו למלא".