הודו: השמאל הקים חזית רחבה כדי להתמודד בבחירות

על רקע הסלמה בהתקפותיהם של המורדים המאואיסטים, החלו ביום חמישי האחרון מאות מיליוני בעלי זכות הבחירה בהודו להצביע בבחירות הכלליות שיימשכו חודש ימים. מהסקרים האחרונים עולה כי בתום הבחירות שוב לא תצליח מפלגה אחת לגרוף רוב – ורבים הסיכויים שתקום ממשלת קואליציה בלתי-יציבה, שתיאלץ להתמודד עם שיקום הכלכלה שנפגעה עקב המשבר הקפיטליסטי העולמי.

הסקרים מאותתים כי הקואליציה השלטת, בראשותה של מפלגת הקונגרס, מובילה על מערך מפלגות האופוזיציה בראשה של המפלגה ההינדית הלאומנית בהרטייה ג'נטה (BJP). אך, שני הגושים יזדקקו לתמיכתן של מפלגות אזוריות או מפלגות השמאל כדי להקים ממשלה. מאז שמשפחת גנדי ומפלגת הקונגרס איבדו את אחיזתן בשלטון ב-1989, לא הצליחה אף מפלגה יחידה למשול בהודו. בבחירות הקודמות, גרפה מפלגת הקונגרס רק 143 מושבים מתוך 543 המושבים – ונאלצה להקים קואליציה בתמיכת השמאל.

בין שתי המפלגות הגדולות שכוחן אינו עולה מבחירות לבחירות, צומח בשמאל מערך כוחות ושמו "החזית השלישית". על כך מוסר הכתב דומיניק בארי בעיתון הצרפתי "הומניטה". ה"חזית השלישית" הוצגה במסיבת עיתונאים ביום שלישי האחרון והיא מאגדת את שתי המפלגות הקומוניסטיות ועוד עשר מפלגות אזוריות ובהן מפלגת באהואן סמאח (BSP) המפלגה השלטת במחוז אותר פראדש, המאוכלס ביותר בהודו: 180 מיליון תושבים.

ה"חזית השלישית" מרחביה את גבולות "חזית השמאל" שתמכה בממשלת מפלגת הקונגרס עד ליולי 2008 ולאחר מכן הסירה את תמיכתה בעקבות הסכם הגרעין שנחתם עם ארה"ב. ל"חזית השמאל" 59 מושבים בפרלמנט יוצא. דובר המפלגה הקומוניסטית המרקסיסטית הסביר לכתב רשות השידור הבריטית, הבי.בי.סי, כי "השמאל לא מוכן לשוב ולהתחבר למפלגת הקונגרס. לאחר הבחירות ב-2004 היינו מוכנים לתמוך בממשלה כי המטרה הייתה לחסום את הימין ולמנוע את שובו לשלטון. אבל כבר בתחילת הדרך התנגדו למדיניות הניאו-ליברלית של הממשלה למרות ויתורים מסויימים שהממשלה הסכימה להם בשטח החברתי. אבל את ההסכם הגרעיני שנחתם עם ארה"ב כבר לא יכולנו לקבל". לדבריו עמדה זו מקובלת על 12 המפלגות שתאגדו ב"חזית השלישית". "נסכים להיות חלק מהממשלה רק בתנאי שנוכל להשתתף בהחלטות הפוליטיות. לא נהיה לתפאורה עבור אף אחד" הוא הדגיש.