ההסתדרות, הר"י והמורים הכריזו על סכסוך עבודה בעקבות הכוונה לבטל את הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים

ההסתדרות הכללית, הסתדרות הרופאים (הר"י) וארגון המורים הכריזו אתמול (שלישי) על סכסוך עבודה במחאה על ביטול הביטוחים הסיעודיים הקולקטיביים. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, יו"ר הסתדרות הרופאים ליאוניד אידלמן ויו"ר ארגון המורים רן ארז סיכמו כי אם לא תושג התקדמות בנושא, יפתחו הארגונים בשביתה כללית במשק בעוד שבועיים. הרקע לסכסוך הוא מחלוקת בין ההסתדרות ומשרד האוצר שבכוונתו להכריז על ביטול הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, אשר יוצרת מצב שבו רבבות עובדים, המבוטחים בביטוח הסיעודי במסגרת יחסי עבודה, ייפלטו מההסדרים הביטוחיים הקיימים ויישארו באחת ללא כיסוי הולם.

2016-11-16_192257

היו"ר ניסנקורן, אתמול, בעת הדיון כל הכרזת סכסוך עבודה שנערך אתמול בבית נבחרי הסתדרות בינ"ה (צילום: ההסתדרות)

"אנחנו מכריזים על סכסוך העבודה כי אילצו אותנו והביאו אותנו לשוקת שבורה", אמר יו"ר ההסתדרות בישיבת בינ"ה (בית נבחרי ההסתדרות), והוסיף כי "אם לא תהיה ברירה, יהיה מאבק קשה". לדבריו, "כל החברה הישראלית רוצה שננצח. כל הקשישים מסתכלים עלינו בחרדה כי הם רוצים שננצח. משרד האוצר מציע לקשישים ביטוחים פרטיים במקום לשבת יומם ולילה וליזום פתרונות אמיתיים".

יו"ר הסתדרות הרופאים הוסיף כי "ביטוח סיעודי קבוצתי הוא הכי חשוב בארגון עובדים, זה מבחן של ארגון עובדים האם אנחנו הצלחנו לספק ביטוח סיעודי לחברים בארגון?". לדבריו, "אנחנו בתור רופאים יודעים היטב כי חיים של כל אדם יכולים להשתנות. אנחנו רואים את זה כל יום". הוא הוסיף כי רופאים יצטרכו לשבות "משום שאין לנו דרך אחרת". לדבריו "האינטרסים של הרופאים ושל החולים זהים. אנחנו מכריזים על סכסוך עבודה ואנחנו נילחם יחד". מקבילו מארגון המורים הצטרף לדבריו, ואמר כי "המאבק הזה הוא עבור כולנו, גם צעירים וגם מבוגרים. בלי הביטוח הזה אנחנו נתונים לעוני. אנחנו נכריז על הסכסוך הזה ונלך יד ביד עם ההסתדרות".

יצוין שועדת הכספים של הכנסת קיימה אתמול דיון בכוונת האוצר לשנות, באמצעות חוק ההסדרים לשנים 2018-2017, את מדיניות המס בישראל על פיצויי פיטורין. ההצבעה על הצעת האוצר נדחתה למועד לא ידוע. לפי הצעת חוק ההסדרים, תונהג תקרה להטבת המס על הפרשות המעסיק לפיצויי פיטורין לקופת גמל עד לשלוש פעמים השכר הממוצע. מעל לתקרה זו ישולם מס בהתאם למדרגות מס. כן קובעת הצעת החוק, כי המעביד לא יוכל למשוך חזרה כספים שהופרשו לפיצויי פיטורין במקרה של התפטרות העובד או בנסיבות שאינן מזכות בתשלומי פיצויים. וכן, כספי הפיצויים המופרשים לקופת גמל יבואו במקום פיצויי הפיטורין של העובד והמעסיק לא יהיה מחויב בתשלום נוסף. שינוי משמעותי אחר הוא הטלת מס על ריבית ורווחים שנצברו על פיצויי פיטורין שנמשכו במועד הפרישה או לאחריו.

חברי כנסת, נציגי ההסתדרות וגופים אחרים טענו כי יש כאן התערבות תקדימית באמצעות מס ביחסי עובדמעביד, מה שעשוי להוביל לעיוותים ולא יניב הכנסות נוספות למדינה. ח"כ דב חנין (חד"ש הרשימה המשותפת) ציין כי רוצים למסות פיצויי פיטורים בעוד לחברות מורידים מיסים במיליארדים. "למה עבודה זה סוג הכנסה שאנחנו רוצים להילחם בו? יש משהו רע באדם העובד שרוצים לבערו מן הארץ? לא רק שפוגעים באנשים ברגע הכי קשה כשמפטרים אותם, אלא ממסים אותם בנוסף. כל החוק הזה הוא מהלך בריוני". ח"כ חנין קרא לא להסתפק בדיונים בכנסת ולהכריז על סכסוך עבודה כללי במשק.

יו"ר אגף הפנסיה בהסתדרות, מיה אלטרמןפרי, הוסיפה ה כי "זה לא חוק של הגנה על זכויות עובדים. מטרתו לייצר מקור תקציבי, מחטף שלא ישיג את מטרתו. עובדים חכמים ישנו את מבנה הפיצויים שלהם ורק תהיה פגיעה בחיסכון. הוא יגרום למיסוי כפול על העובד גם במהלך הדרך וגם בסופה. זה יוצר עיוותי מס. זה שיש לך משכורת גבוהה בחלק מהדרך, עדיין זה לא מבטיח לך הרבה בסופה".