ההסתדרות דורשת לבטל את הפרטת נמל אילת ולהשיב את הבעלות לידי המדינה

לאחר שנתנה יד להפרטת הנמלים, עתה ההסתדרות דורשת לבטל את הפרטת נמל אילת ולהשיב הבעלות לידי המדינה. הנמל הופרט ב-2012 לטובת בעלי ההון האמריקאים האחים נקש תמורת 120 מיליון שקל להפעלת הנמל במשך 15 שנה בתוספת אופציה ל־10 שנים נוספות. לפי נתונים שנחשפו בדיוני ועדת הכלכלה, בעלי הנמל משכו דיבידנד בסך 162 מיליון שקל בארבע השנים שקדמו למלחמה ומאז ההכנסות הנמל נפגעו קשות. יצוין שבעקבות איומי פיטורים של כמחצית מעובדי הנמל, בדיון שנערך באפריל אשתקד בוועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ עופר כסיף (חד"ש) כבר דרש לבטל את ההפרטה להשיב את הבעלות למדינה.

לפי ההסתדרות, בחודש שעבר נערכה ישיבה רבת משתתפים יחד עם נציגי הממשלה ובו הגיעו להסכמות לפיהן במשך שלושה חודשים עובדים יוצאו לחופשה מרוכזת והמשא ומתן על עתיד העסקתם יימשך. אולם, הנהלה לפטר 18 עובדים מתוך 120 עובדי נמל. לפני ההפרטה הועסקו בנמל כ-200 עובדים.

כפי שפורסם באתר "וואלה", ההסתדרות טוענת שמדובר ב"הפקרה מתמשכת ורבת שנים במצב הנהלת חברת נמל אילת", שגורמת לפגיעה חמורה בכשירותו התפעולית של הנמל, עד כדי איום אסטרטגי על מדינת ישראל. ההסתדרות פנתה לחברת נמלי ישראל (חנ"י) בבקשה חד-משמעית: או להחזיר את הנמל לבעלות המדינה – או להתחיל להזרים כספים מקופת המדינה לתשלום משכורות ולשמירה על תשתיות בסיסיות.

המכתב שנשלח לחנ"י מציין, בין היתר, כי הנהלת הנמל איננה עומדת בדרישות כתובתה: "חברת הנמל תקיים ותחזיק תשתיות, מערכות, מתקנים, כלי שיט נמליים, וציוד לצורך הפעלה תקינה, בטיחותית ויעילה. לדברי ההסתדרות, הנמל אינו מחזיק בכמות הציוד המינימלית הנדרשת, ובטבלה שצורפה הוצגו ליקויים חמורים. כך, למשל, "מנוף הגשר היחיד הקיים בנמל לא פעיל ומושבת מעל ל-4 חודשים" ו"בנמל ישנם שני מנופי שער אשר לא פעילים ומושבתים כבר מעל כ-7 שנים; לפני כ-7 שנים נמכר מנוף השער היחיד שהיה תקין".

יתרה מכך, לטענת ההסתדרות, "בנוסף, החברה איננה עומדת בהוראות סעיף 34 לכתב ההסמכה, הקובעות כי עליה להחזיק ולהפעיל ציוד חירום והצלה לפי תכנית הבטיחות הקבועה בנספח ה' לכתב ההסמכה. הח"מ התריעו בפני מנכ"ל החברה על ליקויים רבים בנמל הדורשים תיקון ואחזקה, אולם למרבה הצער גם מכך בחר מנכ"ל החברה להשיב באופן שאינו ענייני, תוך פנייה מתסיסה לציבור העובדים והתעלמות מוחלטת מצרכי העובדים ואיכות העבודה". כמו כן, ההסתדרות טוענת כי החברה משתמשת בנכסי הנמל לצרכים שאינם חוקיים: "כגון הקמת מגורי עובדים במבנים שמיועדים למשרדים לעובדי בתי מלון אורכידיאה שבבעלות בעלי החברה, וכן הכשרת אחד ההאנגרים בנמל המיועד כשטח אחסון למכוניות וסחורות לשימוש כאולם אירועים".

ראש חטיבת נמלי הים בהסתדרות, עו"ד ניר אייזנברג,  טען בריאיון ל"וואלה" שבעלי הנמל דורשים לפטר עובדים בשל קריסה כלכלית, אך במקביל מבקשים לחדש את הזיכיון, זאת למרות שחילקו דיבידנדים של עשרות מיליוני שקלים ב-2023. לדבריו, אין להתנער מהאחריות לנמל, לעובדים ולמדינה. לטענתו, נמל אילת אינו כשיר לפעולה אסטרטגית בסיסית, כולל פריקת מטענים או סיוע לפעולות חיל הים, וכי העובדים עצמם מתקשים לבצע משימות חיוניות כמו הכנסה והורדה של דבורים – דבר שמעיד על כשלים חמורים ברמת המוכנות של הנמל.

הנהלת נמל אילת הגיבה במכתב משלה לחנ"י, ובידיעה שפורסמה במקומון האילתי הוותיק "ערב ערב" היא הפנתה אצבע מאשימה כלפי ההסתדרות. גדעון גולבר, מנכ"ל הנמל, כתב: "הכפשת שמה של חברת נמל אילת ושל בעלי החברה על ידי ההסתדרות באמצעות שימוש בתנאים הקבועים בכתב ההסמכה, מעידה על צעד נואש לחלוטין מצידם כמי שאינם מצליחים לבצע תפקידם ולהגן על עובדי הנמל". לדבריו "חברת הנמל עשתה ועושה כל שביכולתה להמשיך ולשמר את כשירות הנמל לפעילות מלאה, ולשמר את העובדים ככל יכולתה. לצערנו ההסתדרות הוליכה אותנו שולל מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. הולכת שולל במשך שנה וארבעה חודשים בהם אנו בהנהלה האמנו להם והעובדים האמינו בהם והם אכזבו".

עוד בנושא: https://zoha.org.il/131040/