62 אחוז מהאזרחים דיווחו על הרעה במצבם הכלכלי מתחילת השנה. כך עולה מסקר מיוחד שערכה רשות ההסתדרות לצרכנות, באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה. בסקר נבחן כיצד הגזרות הכלכליות של ממשלת הימין נכנסו לתוקף ב-1 בינואר ועליות המחירים השפיעו על מצבם הכלכלי של האזרחים במדינת ישראל. הסקר נערך לציון יום הצרכן הבין-לאומי המצוין מדי שנה בחודש מארס, ונועד לספק תמונה עדכנית על קהל הצרכנים. יצוין שההסתדרות נתנה יד לגזירות ואינה עושה דבר כדי לשנות את המציאות הפוגעת קשה בחבריה.
על פי הסקר, כ-61% מהנשאלים העידו כי מצאו עצמם מוותרים על רכישת מוצרים ושירותים יותר מבעבר בשל עליות המחירים, בעוד לא פחות מ-17% העידו כי לפחות במקרה אחד נאלצו לוותר על טיפול רפואי או רכישת תרופות. יותר מעשירית מהנשאלים העידו כי נאלצו לקחת הלוואה למען מחייה שוטפת ולא פחות מ-59% העידו כי רק לעיתים רחוקות הם מצליחים לחסוך בסוף החודש או כלל לא. הדבר בא לידי ביטוי לא רק בכיס, אלא גם בלחץ הנפשי כש-72% מהנשאלים העידו כי הם מרגישים יותר מתח בעקבות עליית המחירים במשק ויוקר המחייה.
ומה לגבי מידת האמון של הצרכנים ברשתות השיווק ומנגנוני האכיפה? מהסקר עולה כי 66% מהנשאלים טוענים כי ההתנהלות של בתי העסק הייתה לא הוגנת כלפיהם וכמעט 90% מהציבור משוכנע כי רשתות השיווק ניצלו את העלאת שיעור המע"מ כדי להעלות מחירים. על פי הסקר, חוסר האמון ברשתות ובמנגנוני האכיפה מאלץ את הצרכנים להתאים עצמם למציאות הכלכלית ולפעול בהתאם. כך למשל כ-44% מהנשאלים העידו כי הם מתכננים מראש כל הוצאה חודשית עם דגש על ההוצאות השוטפות ויותר מ-90% מהנשאלים סבורים כי יש להגביר את הפיקוח והאכיפה, בעיקר בנושאים של סימון מחירים, איסור הטעיה וזכות ביטול עסקה. לדברי עו"ד ירון לוינסון, מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, מחירים רבים עלו באחוזים ניכרים בעקבות עליית המע"מ באחוז בודד.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/136024