ההוצאה להורג בחברון ורשימת התאגידים המרוויחים מהכיבוש: ישראל על ספסל הנאשמים

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי הגיבה לפני מספר שבועות לפניית הרשות הפלסטינית לבית הדין הבינלאומי בהאג. לדבריה, "הפלסטינים ממשיכים לנסות להושיב את ישראל על ספסל הנאשמים". נציגי הרשות הפלסטינית הגישו אז לבית הדין הבינלאומי בהאג תלונות נגד ישראל.

המסמכים שהוגשו כללו מאות עמודים שבהם נטען כי ישראל ביצעה פשעי מלחמה נגד הפלסטינים בגדה המערבית וברצועת עזה. בסוף השבוע האחרון היה זה חייל אחד, חובש (!) מחטיבת כפיר, שישב בודד על ספסל הנאשמים. החייל ירה יממה לפני כן בראשו של פלסטיני פצוע השרוע על הכביש, לאחר שזה דקר חייל בחברון. הוא חשוד ברצח. אך לנאשם סנגורים רבים – ודווקא במערכת הפוליטית.

2016-03-27_201945

נתניהו ורעייתו בסיור אצל חטיבת כפיר ביום ההוצאה להורג (צילום: לשכת העיתונות הממשלתית)

 

מנהיג "ישראל ביתנו", איווט ליברמן, אמר בסגנונו הטראמפי: "מה שבטוח כבר עכשיו זה שההתנפלות על החייל היא צבועה ולא מוצדקת, ועדיף חייל שטעה ונשאר בחיים על-פני חייל שהיסס ומחבל הרג אותו. ולאיימן עודה, שהאשים את ישראל בביצוע הוצאות להורג, אני מציע לעבור ולחיות בסוריה או להצטרף לחיזבאללה, שם יזכה ליהנות מהדמוקרטיה הערבית שהוא ראוי לה".

שר החינוך נפתלי בנט לא פיגר אחרי ליברמן ופרסם בפייסבוק פוסט תמיכה בחייל. "מישהו שמע את החייל?", שאל בנט. "כל הנהגת המדינה מיהרה להתנפל על החייל שירה במחבל. חבר כנסת אחד הגדיל לומר שהמחבל היה 'כפות'. הייתם שם? הבנתם את החשיבה שלו? את השיקולים? אולי היה חשש שהוא ממולכד? שהוא יתפוצץ על החיילים והאזרחים? שאלתם את החייל לפני שחרצתם את דינו? לו המחבל אכן היה ממולכד, החייל היה נחשב גיבור לאומי; מישהו מכם במקומו יכול היה לדעת מה המצב באמת?". אף ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שביקר בחטיבת כפיר ביום ההוצאה להורג ללא משפט בתל רומיידה שבחברון, אמר לחיילים: "אתם עושים את זה, כמו הבוקר, בתושייה רבה, באומץ לב ומתוך שליחות. אני עוקב אחריכם, מקבל דיווחים שוטפים כל הזמן על הביצועים שלכם ואני מתרשם מהרוח ואני מתרשם גם מהכוח. אנחנו במאבק ארוך שנים ואתם למעשה אלה שעומדים בקו החזית". נתניהו אף אמר למח"ט כפיר "שיידע כל מי שרוצה לפגוע בנו – אנחנו נפגע בו".

אך לפשע יש מחיר: באותו יום חמישי, אימצה המועצה לזכויות אדם של האו"ם בז'נבה את הצעת ההחלטה, לפיה הנציב לזכויות אדם של האו"ם יגבש רשימה של כל החברות הישראליות והבינלאומיות הפעילות באופן ישיר או עקיף בהתנחלויות בגדה המערבית, במזרח ירושלים וברמת הגולן ומרווחיות הון עתק מן הכיבוש הנמשך. 32 מדינות הצביעו בעד ו-15 מדינות נמנעו. שום מדינה לא הצביעה נגד.

ב"גרדיאן" הבריטי דווח בשבוע שעבר, מפי גורמי ממשל פלסטיניים שהיו מעורבים במשא ומתן על הצעת ההחלטה, כי הופעלו עליהם לחצים כבדים מוושינגטון ומלונדון להוריד את הפסקה הנוגעת לעניין. אלה הזהירו כי אם היא לא תוסר, הדבר עלול להשפיע הן על הסיוע לרשות הפלסטינית והן על הקשרים ההדדיים. על פי ידיעה נוספת בעיתונות האמריקאית, הלחצים הופעלו ישירות על יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס.  החייל היושב בודד על ספסל הנאשמים – מייצג את הפירות הבאושים של הכיבוש. בז'נבה היה זה מפעל הכיבוש בכללותו שישב על ספסל הנאשמים.

 

הרשימה מתפרסמת בגיליון השבוע של "זו הדרך"