תוצאות ללא תקדים עבור המפלגות הנציבות שמאלה מהמפלגה הסוציאליסטית בבחירות שנערכו אתמול (ראשון) בספרד: הן השיגו 30% מקולות הבוחרים – יותר מ-100 מושבים בפרלמנט. אמנם מפלגת הימין, המפלגה העממית, זכתה ב-122 מושבים והסוציאליסטית ב-91; אבל לאף אחת מהן יש את הרוב הדרוש כדי להקים ממשלה יציבה – 175 מושבים. עוד עולה מתוצאות הבחירות כי מפלגת הימין החדשה "סיודדאנוס" (אזרחים) זכתה ב-40 מושבים אך אין ביכולתן של שתי מפלגות הימין הניאו–ליברלי להרכיב ממשלה. מפלגת השמאל החדשה "פודמוס" השיגה 69 מושבים, אף היא אינה יכולה להעניק לסוציאליסטים את האפשרות להרכיב ממשלה. יצוין ש"איחוד השמאל" של המפלגה הקומוניסטית זכתה לכ-16 מושבים בקואליציות אזוריות: "האיחוד עממי" במדריד (2), "אן קומו" (ביחד) בקטלוניה (12), "פודמוס קומפרומיס" במחוז ולנסיה (12), "פודמוס – השמאל המאוחד" במחוז גליסיה (6). כמו כן, המפלגה הלאומית הבסקית השמאלית "בילדו" השיגה שני מושבים.
הזוכה הגדולה של הבחירות אתמול היא "פודמוס" השמאלית. את ניצחונה במערכת הבחירות הכלליות בספרד ניתן להבין רק אם חוזרים ארבע שנים לאחור, אל הימים שבהם רוח המחאה של "האביב הערבי" במזרח התיכון נשבה לכיוונה של אירופה והוציאה מאות אלפים זועמים אל רחובות ספרד בקיץ 2011. בצלו של משבר הקפיטליסטי רחב היקף, שהוביל לאבטלה גבוהה ולקיצוץ חד בהוצאות הרווחה של הממשלה, נפער סדק גדול באמון הציבור במדיניות הניאו–ליברלית של ממשלת המפלגה העממית של ראש הממשלה מריאנו ראחוי. גל עצום של מרמור וכעס התפרץ החוצה.
כרזה של "האיחוד העממי" במדריד. הצועדים מחזיקים בדגל הרפובליקה הספרדית
המפלגה שמזוהה ביותר עם המחאה החברתית היא פודמוס ("אנחנו יכולים"). הקימו אותה חבורת צעירים שרובם היו בעבר פעילים במפלגה קומוניסטית כשנתיים לאחר ההפגנות, שניסו להוביל סדר יום המתנגד לצנע האירופי ואשר עודד דמוקרטיה השתתפותית.
בניגוד לפעילים בולטים במחאה בישראל כמו סתיו שפיר ואיציק שמולי, שהצטרפו למפלגת העבודה שבימין בתום המחאה, לפעילים בספרד לא עמדה האפשרות הזאת: הם הביעו שאט נפש מכל מה שקשור למפלגות שהרכיבו את הממשלה והפרלמנט, ולא היה סיכוי שיחברו אליהן כדי לקדם את השינויים שבהם חפצו. עם זאת, ובניגוד לכל הסיכויים, פודמוס, בהנהגת מרצה צעיר למדעי המדינה בשם פבלו איגלסיאס, הצליחה להכניס חמישה נציגים לפרלמנט האירופי בבריסל ולרשום לזכותה הישג מרשים גם בבחירות האזוריות בתחילת השנה. נציג נוסף של המחאה, הוא הפעיל הקומוניסטי הצעיר אלברטו גארסון שעמד השמאל המאוחד בבחירות שנערכו אתמול.
מתוצאות הבחירות עולה עוד כי המפלגה הסוציאליסטית והשמרנים של המפלגה העממית לא זכו לאהדה רבה בקרב הצעירים. שתי המפלגות היו מעורבות בפרשת שחיתות עצומת ממדים שנחשפה בשלהי השנה שעברה, ובמסגרתה תפרו, חברי המפלגות שהחזיקו בתפקידים בכירים בשלטון המקומי מכרזי תשתיות בשווי כולל של 250 מיליון יורו. הגילויים האלה היו מכה נוספת עבור ראש הממשלה ראחוי שגם כך לא נהנה מדימוי של איש ציבור ישר.