האקדמיה והמאבק בפשיזם: בין התנגדות להפיכה המשטרית להשעיית מרצה

נשיאי אוניברסיטאות המחקר בישראל ונשיאים של עשר מכללות ציבוריות הודיעו השבוע כי יכריזו על שביתה אם ממשלת הימין תפטר את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה. במכתב חריף התריעו ראשי האוניברסיטאות מפני "סכנה חסרת תקדים לשלטון החוק", והוסיפו: "במשטר הדמוקרטי הנוהג בישראל, היועצת המשפטית היא שומרת הסף החשובה ביותר מפני פגיעה אפשרית של הממשלה בזכויות אזרח ובזכויות פרט של תושבי המדינה".

מכתבי נשיאי האוניברסיטאות והמכללות פורסמו על רקע כוונת שר המשפטים יריב לוין לפתוח בהליכים להדחת בהרב-מיארה. לוין יעלה הצעה לאי אמון ביועמ"שית בישיבת הממשלה הקרובה הצפויה להתקיים בעוד שבועיים. על המכתב חתומים נשיאי אוניברסיטאות בן-גוריון, חיפה, העברית, תל אביב, בר אילן, הפתוחה, הטכניון ומכון ויצמן. יצוין שהמכתב נשלח לכל סגלי ההוראה באוניברסיטאות בשם "ועד ראשי האוניברסיטאות", אך פרופ' אהוד גרוסמן, נשיאה של האוניברסיטה שהוקמה בהתנחלות אריאל בשטחים הפלסטיניים הכבושים, סירב להצטרף ליוזמה.

במכתבם הדגישו נשיאי האוניברסיטאות: "היועצת המשפטית היא עובדת ציבור ולא פוליטיקאית. כל 'חטאה' הוא בכך שמילאה את תפקידה במקצועיות רבה ובאומץ רב". הם הוסיפו: "הקריאות של שרים בממשלה ושל חברי כנסת לפטרה אינן אלא קריאות להיפטר משלטון החוק". בצעד חסר תקדים, מצהירים הנשיאים: "אם תפוטר היועצת המשפטית נכריז על שביתה אישית שלנו, נצא להפגין נגד המהלך ונקרא לגורמים אחרים לעשות כמונו". אל נשיאי האוניברסיטאות הצטרפו נשיאים של עשר מכללות, שהודיעו כי יפתחו ב"מאבק אזרחי ציבורי מקיף" ויקראו לאחרים לעשות כן.

אות קלון על אוניברסיטת בן גוריון

בתוך כך, הנהלת אוניברסיטת בן גוריון הודיעה (5.3) על השעייתו מהוראה של ד"ר סבסטיאן בן דניאל, מרצה במחלקה למדעי המחשב, בשל התבטאויותיו ברשתות החברתיות נגד המלחמה והכיבוש. להשעיה קדמו לחצים מצד הארגון הפשיסטי "אם תרצו", שהאשים את המרצה ב"הסתה".

ההשעיה עוררה מחאה רחבה נגד אוניברסיטת בן גוריון מצד מרצים וארגוני חברה אזרחית. לדברי הארגון אקדמיה לשוויון, המאגד כ-800 מרצים בכל המוסדות להשכלה גבוהה, "מדובר במהלך חמור שמנוגד לעקרונות חופש הביטוי והחירות האקדמית, ומהווה כניעה ללחצים חיצוניים אשר מטרתם נהירה לגמרי – להפעיל לחץ על ההנהלות כדי 'לטהר' בלשונם, את המערכת מקולות שאינם תואמים את עמדותיהם ואת תפיסת עולמם". "האוניברסיטה מחויבת להגן על חברי הסגל שלה מפני מסעות הסתה ודה-לגיטימציה פוליטיים. על המוסדות האקדמיים להבטיח סביבה חופשית לביטוי ודיאלוג פתוח, ולא להפוך כלי שרת בידי ארגונים הפועלים לצמצום המרחב הדמוקרטי בישראל", הוסיפו.

מרצים רבים באוניברסיטת בן גוריון התגייסו בדרישה לבטל את הצעד המשמעתי והדגישו כי הצעד שננקט הוא "הפרה חמורה של זכויות עובדים". יותר מ-550 חברי סגל באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי הארץ פרסמו עצומה בדרישה לבטל את ההשעיה של ד"ר בן דניאל שהיא "נקודת שפל חדשה. אלו האמורים לשמש כמגני חופש הביטוי משתפים פעולה עם כוחות המבקשים לפגוע בו".

מטה מאבק האקדמיה, שהוקם כדי להיאבק בהפיכה המשטרית, דרש אף הוא מאוניברסיטת בן גוריון לחזור בה מההשעיה. בהודעה שפרסם המטה נכתב: "המטה המום נוכח החלטתה של הנהלת אוניברסיטת בן גוריון להשעות את ד"ר בן דניאל מהוראה בשל הבעת עמדתו, תהא אשר תהא, ברשתות החברתיות. השעיה בשל דעה פוליטית היא צעד מסוכן המוביל להשתקת קולות וליצירת אקלים של פחד וצנזורה במרחב האקדמי". "תפקיד האקדמיה הוא לעודד דיון חופשי, לחשוף סטודנטים למגוון דעות, ולשמש מרחב לפלורליזם רעיוני ולחשיבה ביקורתית", הדגישו.

האגודה לזכויות האזרח קבעה: "השעייתו החפוזה והלא חוקית של ד"ר סבסטיאן בן דניאל מאוניברסיטת בן גוריון מהווה שלב נוסף בהתפרקות האקדמיה מערכי יסוד של חופש ביטוי ומחשבה להם היא מחויבת, וצעד נוסף לעבר רמיסתה המוחלטת בידי גורמים ימניים, אנטי ליברליים ואנטי דמוקרטיים, שבאמצעות מכבש לחצים מכתיבים את סדר יומה". ח"כ עופר כסיף (חד"ש) התריע במכתב ששיגר לראשי האוניברסיטה כי ההשעיה היא "אות קלון על האוניברסיטה", והדגיש: "האוניברסיטה נכנעה למסכת לחצים של רדיפה פשיסטית מצד תנועות ימין ופתחה בהליך דרקוני ובלתי חוקתי. העובדה כי מוסד אקדמי פועל בצורה מקארתיסטית מעין זו נגד מרצה וחבר סגל מעמידה את החופש האקדמי בכללותו בסכנה".

בעקבות המחאות הרמות, כעבור חמישה ימים בוטלה השעייתו של ד"ר בן דניאל. מהנהלת האוניברסיטה נמסר כי "הרקטור בדק את התלונות הנוגעות לדברים שפרסם ברשת נגד חיילי צה"ל – והחליט על ביטול השעייתו".

להגנת חופש הביטוי

מאז ראשית ההפיכה המשטרית מתפקדת האקדמיה כאחת מזירות המאבק העיקריות בין הממשלה למתנגדיה. ממשלת הימין מבקשת לשתק את האקדמיה, אותה היא מזהה כמקור למחשבה ביקורתית וכאחד ממוקדי ההתנגדות להפיכה. ארגוני המרצים, תאי הסטודנטים השמאליים ואפילו ראשי האוניברסיטאות אכן התייצבו לא אחת מול תוכניות הממשלה, כפי שעשו גם השבוע.

למרות שפרשת השעייתו של ד"ר בן דניאל נסתיימה, בזכות מאבק ציבורי נחוש, בניצחון קטן על הפשיזם –– היא מעידה על בעיה בתפיסת המציאות הפוליטית אצל ראשי האוניברסיטאות. נשיאי האוניברסיטאות סבורים כי הם יכולים להיאבק בהפיכה המשטרית ולהתנגד לפיטורי היועמ"שית, ובה בעת לרצות את הכוחות הפשיסטיים ולהיכנע להם במגרש הביתי.

אם האוניברסיטאות לא יגנו על חופש הביטוי בקמפוס, הן לא יצליחו להגן עליו בשום מקום אחר. מי שמפחד מ"אם תרצו" לא יוכל להוביל התמודדות אמיצה מול הממשלה. כניעה לבריונות הפשיסטית עלולה להרתיע מרצים וסטודנטים, שיפחדו להביע דעות החורגות מהקו הלאומני. במקום לפחד מהימין הקיצוני ולהיכנע, על האקדמיה לעמוד מולו בגאון ולנהל מאבק להגנת חופש הביטוי.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/135971