האגודה לזכויות האזרח מתנגדת לחוק המאפשר הוצאת צווים מגבילים נגד אזרחים

באגודה לזכויות האזרח תקפו אתמול (חמישי) את החוק שאישרה מליאת הכנסת ביום רביעי בקריאה שנייה ושלישית שנועד לאפשר הוצאת צווים מגבילים נגד אזרחים על סמך מידע מודיעיני בלבד, וללא הליך משפטי. את ההצעה יזם יו"ר הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת בראשות ח"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית) והיא מקודמת על אף התנגדות משרד המשפטים, שטען בדיונים קודמים כי הוא מגבש הצעת חוק ממשלתית בנושא.

החוק מבקש לקבוע בהוראת שעה למשך שנתיים כי בית משפט מחוזי יוכל להוציא צווים מגבילים, על סמך מידע שתציג לו המשטרה. לפי החוק, באמצעות הצווים יוכל בית המשפט להורות בין היתר על איסור כניסה ליישוב או אזור מסוים; חובת מגורים או הימצאות במקום מסוים; איסור יציאה ממקום מגורים; איסור על קיום קשר בעל פה או בכתב עם בני אדם מסוימים; הגבלות על נהיגה, על שימוש באינטרנט ואף איסור יציאה מהארץ. בחוק נקבע כי לצורך הוצאת הצווים נדרש אישור מהיועץ המשפטי לממשלה.

כמו כן, המשטרה תקבל לידיה סמכויות נוספות לצורך הוצאת הצווים, בהן אפשרויות חיפוש מורחבות ואישור כניסה למקום עבודה של האדם שעליו הוטל הצו. עוד נקבע כי אזרח שיפר צו כזה יישפט והעונש בגין ההפרה יהיה בין שנה לארבע שנות מאסר. בנוסף כוללת ההצעה סעיף הקובע כי "בהליכים לפי חוק זה רשאי בית המשפט לסטות מדיני הראיות, אם שוכנע שהדבר יועיל לגילוי האמת ולעשיית משפט צדק", ואם שוכנע מהמידע שהציגה המשטרה כי הטלת ההגבלות חיונית למניעת פגיעה חמורה בביטחון של אדם.

לדברי האגודה "זו הצעת חוק מסוכנת ודרקונית שמאפשרת למשטרה, על סמך מידע מודיעיני בלבד, שלא בהתאם לדין הפלילי הרגיל, להטיל על אזרחים מגבלות חמורות כמו מעצר בית, איסור יציאה מהארץ, הרחקה מאזורי מגורים ואפילו איסור שימוש באינטרנט". עוד הדגישו שהחוק מהווה סטייה חמורה מהדין הפלילי ומההגנות הכלולות בו, ומייצר מערכת אכיפה נפרדת ושונה, בראש ובראשונה לערבים, שהם המטרה העיקרית של החוק. כמו כן, גם פעילי מחאה ו"מתנגדי משטר" עלולים למצוא עצמם תחת מגבלות, לאור ההגדרה המעורפלת והנרחבת של "ארגון פשיעה". "הממשלה הנוכחית חוצה קווים אדומים פעם אחר פעם – מחוקקת חוקים שמחלישים את עקרונות הצדק והשוויון, מפירה זכויות אדם בסיסיות ומחדירה כלים קיצוניים מתחום הטרור לחיי היומיום של אזרחים", הדגישו והבטיחו "אנחנו לא נשתוק מול הפגיעה הזו בזכויות האדם."

יצוין שבחודש שעבר אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק נוספת של ח"כ פוגל לפיה קצין משטרה בדרגת ניצב משנה ומעלה יוכל לבקש אישור מנשיא בית המשפט המחוזי או מסגנו לצו חדירה למחשב אישי או טלפון נייד. בספטמבר אישרה הוועדה בראשות פוגל, תקנות המאפשרות למשטרה לבצע מעקב המוני אחר אזרחים ללא פיקוח. התקנות מאפשרות למשטרה יכולות טכנולוגיות חסרות תקדים בתחום הניטור והפיקוח על אזרחים, גם נגד כאלה שלא פשעו.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/134107