האגודה לזכויות האזרח למנהל מקרקעי ישראל: למנוע אפליה של קבוצות הרכישה

 

האגודה לזכויות האזרח פנתה הבוקר (יום א') למינהל מקרקעי ישראל ודרשה לקבוע כללים להתמודדות של קבוצות רכישה במכרזי המינהל, על מנת להבטיח שלא ישמשו כלי לאפליה. בפנייה, ציין עו"ד גיל גן-מור, כי השימוש הגובר בקבוצות רכישה לרכישת זכויות במקרקעין ולבנייה למגורים מחייב בחינה מחודשת של מדיניות הקצאת קרקעות המינהל. רוב קבוצות הרכישה הן יוזמות מסחריות לכל דבר, ולכן ראוי להחיל על יזמי קבוצות הרכישה עקרונות החלים על כל יזם או קבלן המתמודד במכרז של המינהל. בין השאר, נדרש המינהל לקבוע, כי קבוצות רכישה המעוניינות להתחרות על מקרקעי ציבור, יחויבו להראות כי הציעו לכלל הציבור את האפשרות להיכלל בקבוצה, וכי הקריטריונים לבחירת החברים בקבוצת הרכישה היו אחידים, ענייניים ושקופים. בנוסף, קבוצת הרכישה נדרשת לפרסם בצורה אפקטיבית את האפשרות להצטרף אליה, ולא לעשות זאת רק באמצעות פרסום "מפה לאוזן".

 

עוד דורשים באגודה, כי המינהל ימנע השתתפותן של קבוצות הנוקטות בקריטריונים מפלים לקבלת חברים לקבוצה, כמו גזע, לאום או עדה, וכן למנוע את השתתפותן במכרז של קבוצות רכישה המסננות מועמדים באמצעות ועדת קבלה, למעט במקרים חריגים בהם מתיר המינהל קיום ועדת קבלה.

 

עו"ד גן-מור הדגיש, כי יש להתיר חריגה מכלל השוויון רק במקרים יוצאי דופן, דוגמת בנייה עבור אוכלוסיית מיעוט בעלת אורח חיים תרבותי ייחודי (כגון הציבור החרדי) או במקרה של העדפה מתקנת לאוכלוסיות מוחלשות.

 

פעילות האגודה בנושא זה היא המשך לעתירה שהגישה האגודה לפני כמה חודשים נגד עיריית תל-אביב בדרישה למנוע את התמודדותם של יזמים הנוקטים באפליה ובסינון מועמדים, במכרז השוק הסיטונאי. העתירה הוגשה על רקע השתתפותה במכרז של קבוצת "העיר החדשה" בראשותם של היזמים רביב צולר ודרור הלוי, אשר הצהירו על כוונתם לאפשר השתתפות לאנשי היי-טק ושוק ההון בלבד, תוך שימוש בסינון של ועדת קבלה. עתירה זו תידון בקרוב בבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב.