דמוקרטיה על תנאי בפורטוגל: כיצד מנעו מהשמאל להקים ממשלה

מאז כינון גוש המטבע המשותף באירופה, פורטוגל היא המדינה הראשונה הנוקטת צעדים ממשיים כדי למנוע ממפלגות מן השמאל, היוצאות נגד האיחוד המוניטרי, לעלות לשלטון, וזאת בתירוץ של "אינטרסים לאומיים". נשיא פורטוגל אניבל קבאקו סילבה סירב בשבוע שעבר להטיל על מפלגת הסוציאליסטים את משימת הרכבת ממשלת הקואליציה, וזאת למרות שזכתה ברוב מוחלט בפרלמנט וקיבלה מנדט להפיל את ממשלת הצנע הניאוליברלית שכפו עליה קרן המטבע והאיחוד האירופי. על פי העיתון "די צייט", קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, שומרת החומות של הניאוליברליזם האירופי, תיארה בשבוע שעבר את האפשרות של קואליציה שמאלית המתנגדת לצנע בפורטוגל כ"שלילית מאוד" .

2015-10-31_181745

מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית של פורטוגל, ג'רונימו דה סואוסה (צילום: שבועון אוונצ'י)

קבאקו סילבה הסביר בגלוי, כי מסוכן מדי לאפשר לגוש השמאל לעלות לשלטון, שכן "רק השמרנים יצליחו לרצות את בריסל ולהרגיע את השווקים. הדמוקרטיה חייבת לתפוס מקום שני אל מול צורך נעלה יותר של השתייכות ליורו". בהמשך הוסיף: "ב־40 שנות דמוקרטיה אף ממשלה בפורטוגל לא הסתמכה על התמיכה של כוחות אנטי־אירופיים, היינו, כוחות אשר קראו לפרק את איחוד המטבע ולהוציא את פורטוגל מגוש היורו. זוהי העת הגרועה ביותר לשינוי רדיקלי ביסודות הדמוקרטיה שלנו", כך לפי קבאקו סילבה בנאום רשמי שנשא בארמון הנשיאות.

"אחרי שביצענו את התחייבותנו לקבלת סיוע פיננסי, שהייתה כרוכה בוויתורים כואבים, זו חובתי, מתוקף מעמדי החוקתי, לעשות כל שניתן כדי למנוע מסימנים שקריים להגיע למוסדות הפיננסיים, למשקיעים ולשווקים" – אמר קבאקו סילבה והוסיף: "הרוב הגדול של העם הפורטוגלי לא הצביע בעד מפלגות המעוניינות להתעמת עם המוסדות האירופיים בבריסל".

אך האמת הפוכה: בבחירות שהתקיימו בפורטוגל לפני כחודש, הצביע הציבור ברובו דווקא בעד סיום קיצוצי השכר ומהלכי הצנע שכפתה אירופה. מפלגות השמאל זכו ביותר מ-51% מהקולות, ואילו ראש הממשלה מקרב השמרנים, פדרו פאסוש קואליו, עליו הטיל הנשיא להרכיב את הממשלה הבאה, השיג בראשות קואליציית הימין שלו 38% מהקולות.

המנהיג הסוציאליסטי אנטוניו קוסטה הגיב בזעם להחלטת הנשיא, והדגיש כי מדובר ב"טעות מרה". "הסוציאליסטים לא יקבלו הטפות מפרופסור קבאקו סילבה על הגנת הדמוקרטיה שלנו", אמר. קוסטה הדגיש כי יקדם את תכניתו לקואליציית שמאל תלת־מפלגתית, והזהיר כי ממשלת הימין צפויה לעמוד בפני הצבעת אי־אמון מידית. גם מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית של פורטוגל, ג'רונימו דה סואוסה, הגיב בביקורת חריפה על הודעת הנשיא: "הוא שכח שהוא אמור לפעול על פי החוקה ולא לפי העדפותיו הפוליטיות האישיות". "בלתי נסבל שבמקום להגן על הריבונות העממית", הבהיר סואסה, "הפך הנשיא נציגם של השווקים הפיננסיים, דובר הספסרים ובובה בשירות ההון הבינלאומי".

יצוין שמזכ"ל המפלגה הקומוניסטית הודיע בשבוע שעבר, כי נציגי מפלגתו הגיעו לסיכומים עם ראשי המפלגה הסוציאליסטית בדבר הקמת ממשלה משותפת. עוד נמסר כי גם מערך השמאל הרדיקלי עשוי להצטרף לממשלה. כך, לראשונה בתולדותיה, שתי מפלגות של השמאל המרקסיסטי (הקומוניסטים ומערך השמאל) אמורות היו להיות שותפות בממשלת פורטוגל. עוד אמר המנהיג הקומוניסטי כי סוכם הסכם קואליציוני בין שלוש המפלגות. בין הנקודות העיקריות שסוכמו: העלאת שכר המינימום מ-500 ל-600 יורו לחודש; הורדת המע"מ (ששיעורו כעת 23%); ביטול מסים מיוחדים שהוטלו על השכירים; ביטול הקיצוצים בשכר של עובדי המגזר הציבורי, שנגסו עד חצי מהמשכורת; תוספת לפנסיות שמקבלים הגמלאים; החזרת ימי חופשה שגזלה הממשלה הקודמת מהשכירים.

השמאל עומד להציע כבר השבוע הצעת איאימון, אשר תהפוך את ממשלת הימין לממשלת מעבר עד לבחירות שיתקיימו ביוני 2016.

א"ד

המאמר עומד להתפרסם בגיליון "זו הדרך" הקרוב