דמוקרטיה נוסח אונ' חיפה: הושעתה פעילות תא הסטודנטים של חד"ש

הנהלת אוניברסיטת חיפה השעתה אתמול (חמישי) ועד לסוף הסמסטר את פעילות תא הסטודנטים של חד"ש בעקבות "אירועי מחאה שקיימו הסטודנטים ללא היתר". הסטודנטים של חד"ש מחו על כך שהאוניברסיטה אינה מאפשרת להם לקיים אירוע לזכר יום הנכבה בשטחה.

2014-05-16_180106

חברי תא חד"ש פנה לדיקן הסטודנטים בבקשה לקיים אירוע לזכר יום הנכבה. הדיקן הודיע להם כי לא יוכלו לקיים אירוע ב-12 במאי בשל "חשש ממשי, העולה כדי ודאות קרובה, שקיום אירוע יסכן את שלום הציבור ויפגע במהלכם התקין של ההוראה, המחקר והעבודה בקמפוס". במחאה על כך קיימו הסטודנטים אירוע מחאה ב-12 במאי על אחת ממדשאות האוניברסיטה. הסטודנטים מסרו כי כמה אירועים שלהם בוטלו וכי האוניברסיטה הזמינה אנשי אבטחה ויס"מ, חלקם על סוסים, על מנת לפנות אותם. באותו הזמן עמדו סטודנטים אחרים, רובם מאגודת הסטודנטים של האוניברסיטה וקיימו פעילות לא מאושרת משלהם הכוללת השמעת מוזיקה. לטענת הסטודנטים שפונו מהמקום, לא הוגשו תלונות נגד סטודנטים אלה.

בנוסף להשעיית פעילות התא זומנו חמישה סטודנטים לשימוע דחוף, למחרת היום, בפני דיקן הסטודנטים. בעקבות התערבותו של מרכז עדאלה, מועד השימוע נדחה. מרכז עדאלה והאגודה לזכויות האזרח פנו לאוניברסיטה במחאה על האירועים האחרונים. עורכת הדין סאוסן זהר כתבה לדיקן, פרופ' חנן אלכסנדר, כי מדובר בפגיעה בזכותם החוקית והחוקתית של הסטודנטים לחופש ביטוי: "זו השנה השלישית בה לא מאושרות הפעילויות הפוליטיות המבוקשות על ידי התאים לציון יום הנכבה. עורך הדין אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח כתב לנשיא האוניברסיטה, איש העסקים עמוס שפירא, כי "גם אם תכניו של האירוע המיועד צורמים באוזני מרבית הסטודנטים ומרגיזים את דעת הקהל שמחוץ לקמפוס, עדיין, חופש הביטוי נועד במיוחד לתכנים מעין אלה. לא בהם נעוצה ה'סכנה לשלום הציבור'. הסכנה, ככל שקיימת כך מלמד ניסיון העבר גם בקמפוס נשקפת דווקא מגורמים הנמנים על קבוצת הרוב, שאינם מסתפקים בשליטתם במרחב הציבורי, ומבקשים להסות כל קול שעוכר את שלוותם ומערער את אמונתם בצדקתם…" עוד כתב עורך הדין כי "המחאה הפוליטית של קבוצות מיעוט מוגבלת ומודרת באוניברסיטת חיפה, וחופש ביטוי של ממש מוקנה בעיקר לאתוס הלאומי, לנושאים שבקונצנזוס רחב, לבידור ולדוכני נקניקיות". פינצ'וק דורש מנשיא המוסד להסיר "את המגבלות הקשות שמטילה אוניברסיטת חיפה על חופש הביטוי, ובשלב ראשון תורה על ביטול הצעדים המשמעתיים והמנהליים שננקטו נגד תאי הסטודנטים הערביים וחבריהם".

מנסים להצר את צעדיהם של פעילי חד"ש גם באוניברסיטה העברית

יצוין שתא חד"ש באוניברסיטה העברית גינה השבוע בחריפות את הנהלת האוניברסיטה, בגלל הפגיעה הקשה בחופש הביטוי בקמפוס. זאת, לאחר שהאוניברסיטה פיזרה שתי הפגנות של סטודנטים, שהשתתפו בהן גם חבר כנסת מוחמד ברכה (חד"ש). בשבוע שעבר הוציא דיקן הסטודנטים מכתב שבו הזהיר כי "פעילות מסוג זה שמבצעת קבוצת הסטודנטים ללא אישור פוגעת במרקם החיים העדין של קהילת האוניברסיטה, ועלולה להביא להפסקת הפעילות הציבורית באוניברסיטה בכללה". פעילות הדיקן החלה לפני כחודשיים, כאשר סטודנטים מתא חד"ש ביקשו לקיים אירוע נגד גיוס דרוזים לצה"ל, אך נענו בסירוב בעקבות חוות דעת משפטית שהוגשה להנהלת האוניברסיטה. בחוות הדעת של היועצת המשפטית של האוניברסיטה, פפי יקירביץ', נכתב כי "סעיף 109 לחוק העונשין עוסק בנושא הסתה להשתמטות וקובע כדלקמן: 'מי שהסית או שידל אדם החייב בשירות בכוח מזוין שלא ישרת בו או שלא יתייצב לפעולה צבאית, דינו – מאסר חמש שנים'. אם אני מבינה שתוכן ההרצאה הוא קריאה לדרוזים שלא לשרת בצבא, יש בכך עבירה על החוק ואין להתיר את הפעילות" . המשך ההתרחשויות לפני כשבועיים, אז הפגינו כמה עשרות אנשי השמאל במחאה על הצעת חוק הקוראת לגייס ערבים נוצרים לצה"ל. כיוון שלפי הנהלת האוניברסיטה הסטודנטים לא ביקשו אישור להפגין, הגיעו למקום אנשי אבטחה וביקשו מהם להתפנות. הסטודנטים סירבו ואז נקטה האוניברסיטה צעד יוצא דופן והזמינה כוחות משטרה לתוך הקמפוס על מנת לפנות את המוחים. למקום הגיעו כוחות מג"ב שפינו אותם באלימות ואף עיכבו שלושה סטודנטים לחקירה.

למחרת התארגנה שוב הפגנה של אנשי שמאל, הפעם במחאה על התנהלות האוניברסיטה. בהפגנה סטודנטים רבים הרבה יותר. גם אז האוניברסיטה פינתה את הסטודנטים בכוח, הפעם ללא כוחות מג"ב. במכתב שהוציא בשבוע שעבר דיקן הסטודנטים, פרופ' אודי שביט, הוא כותב כי מדובר ב"פעילות פוליטית לא חוקית מצד קבוצת סטודנטים". עוד נכתב כי "התקנון קובע נוהל של הגשת בקשות מראש לפעילות ציבורית. האוניברסיטה העברית נוקטת מדיניות ליברלית ביותר ולמעשה מתירה כל פעילות שאינה נוגדת את חוקי המדינה. על מנת לאפשר פעילות ציבורית בהיקף כה רחב ובמינימום של מגבלות על התכנים, יש הכרח שכל התאים יכבדו את הוראות התקנון ויבקשו אישור מראש על הפעילות המתוכננת".

מרצים באוניברסיטה ארגנו בסוף השבוע שעבר משמרת מחאה נגד הזמנת המשטרה לקמפוס והתגובה האלימה שננקטה נגד הסטודנטים. פרופ' דוד אנוך מהפקולטה למשפטים ומהחוג לפילוסופיה באוניברסיטה אמר כי "חלק מהאתוס של כל אוניברסיטה צריך להיות הקפדה על חופש הביטוי". אדם אמוראי, חבר בתא חד"ש באוניברסיטה, הוסיף כי "כל הסיפור נובע מזה שבאוניברסיטה יש תהליך קשה של קבלת אישורים לקיים אירועים. המערכת יכולה להקשות מאוד כשהמסר לא מוצא חן בעיני הדיקן. האוניברסיטה לא אמורה להתערב בתכנים. נוצר מצב שבו חופש הביטוי באוניברסיטה מאוד מוגבל, יותר מאשר מחוץ לקמפוס, וזה ההפך ממה שאמור להיות".