דמוקרטיה מתה בצעדים קטנים: הקואליציה הימנית מקדמת חוק לבדיקת שב"כ לכל מורה

דמוקרטיה לא מתה בכמה מכות חזקות, הדמוקרטיה מתה בשורה של צעדים קטנים", כך אמר הבוקר (שלישי) השופט יצחק עמית בדיון בבית המשפט העליון על ביטול עילת הסבירות. אחד מאותם הצעדים היא הצעת חוק אותה מקדמת הקואליציה הימנית קיצונית לפיה כל מורה במערכת החינוך יעבור בדיקת שירות הביטחון כתנאי להעסקתו. על הכוונת: רבבות מורים ערביים ואלפי עובדי הוראה התומכים במאבק נגד ההפיכה המשטרית. כך מסר היום שחר אילן ב"כלכליסט".

על פי הידיעה, בשבוע שעבר נערכה בלשכת שר החינוך יואב קיש פגישה לקידום הצעת חוק השנויה במחלוקת. היא תאפשר בדיקה בשב"כ של כל המורים בישראל. השב"כ אמור לקבל ממשרד החינוך בימים הקרובים את מספרי הזהות של המורים כדי לבצע בדיקה מדגמית במחשביו. זאת כדי לאמוד את היקף החשודים ולקבל תשובה לגבי עלות ההליך. ח"כ עמית הלוי (הליכוד), מיוזמי הצעת החוק, אמר ל"כלכליסט" שהוא נחוש לקדם אותה מיד בפתיחת מושב החורף של הכנסת באמצע אוקטובר. קיש מסר שהנושא בבדיקה.

יצוין שוועדת החינוך של הכנסת החלה לקדם את הצעות החוק של הלוי ושל ח"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית) שתחייב בדיקת שב"כ בנושא תמיכה בטרור לכל 200 אלף המורים שבמערכת ובהמשך לכל מורה חדש, ותקל מאוד בפיטורים. זאת, דוגמת הבדיקות שנערכו בעבר במערכת החינוך הערבית ובוטלו ב־2009.

עו"ד טל חסין מהאגודה לזכויות האזרח אמרה בתגובה ש"החוק הקיים מספק לחלוטין את ההגנות הנדרשות מפני הסתה לטרור. למשרד החינוך אין כל סמכות להעביר פרטים מזהים של 200 אלף מורים לבדיקת שב"כ, תוך פגיעה קשה בפרטיות, בחופש הביטוי, בחופש העיסוק ובעוד שורת זכויות". חסין גם מדגישה את החשש משימוש בבדיקה כדי להיאבק באנשי המחאה. "זה מהלך הזוי שתחילתו בניסיונות אובססיביים של ח"כים מהימין הקיצוני לעגן בחוק מעקב אחר מורים ערבים ולתייגם כאויב. עכשיו מבקשים להחילו על כל המורים כדי להלך עליהם אימים ולייצר דור של מורים שאינם מעיזים לפתוח את הפה ותלמידים חסרי חוש ביקורת".

הבוקר נמסר עוד מהאגודה לזכויות האזרח: "אנחנו כבר בכניסה לאולם בג"ץ לטעון בעתירה שהגשנו בשם 37 ארגוני זכויות אדם נגד ביטול עילת הסבירות. אלמלא הדיון ההיסטורי היום, הידיעה הזו על היוזמה להעביר לבדיקת שב"כ את פרטיהם של כל המורות והמורים בישראל היתה מרעידה את המדינה. הסתדרות המורים, ארגון המורים – מתי תתעוררו? רדיפה, השתקה, הפחדה, מקרתיזם. לא ניתן לזה לעבור". פיקוח השב"כ על מערכת החינוך הערבית התקיים מאז קום המדינה באמצעות תקן של סגן מנהל אגף החינוך הערבי שאויש על ידי נציג השב"כ. התקן בוטל ב־2005, אך הבדיקות למורים ערבים נמשכו עד 2009.