דיון בכנסת: למשטרה אין מענה לשאלה איך נערכים כדי למגר את הפשע בחברה הערבית

נציגי המשטרה סירבו להשיב לשאלה איך היא נערכת כדי למגר את פשע בחברה הערבית במהלך דיון שנערך השבוע בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת. הדיון נערך תחת הכותרת "דיון באלימות לאומנית בערים מעורבות" אמור היה לעסוק באירועי מאי 2021.

נציגי המשטרה סנ"צ ברק ערוסי, רמ"ד מבצעי ותנ"צ יעקב מור, מפקד מרחב שפלה, הסבירו לחברי הכנסת על היערכות המשטרה השנה ותגבור הכוחות לקראת הרמדאן. שניהם חזרו ואמרו "שהשנה לא היו אירועים חריגים, וכי נשמר הסדר בערים המעורבות", אך נמנעו מלענות על שאלתה של ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש) כמה אירועים לאומניים התרחשו בתקופה האחרונה. ח"כ יוסף עטאוונה (חד"ש) וח"כ תומא-סלימאן הקשו מדוע המשטרה לא נערכה באופן דומה לטיפול בפשיעה בחברה הערבית.

"כבן העיר חיפה, אני מציע לכולכם לשבח את היהודים והערבים בערים המעורבות, זה לא קל ולא מובן מאליו", אמר יו"ר חד"ש-תע"ל ח"כ איימן עודה. "אנחנו לא בחלל ריק, ולמרות הקושי הערבים והיהודים מקיימים יחסים נורמטיביים. צריך לעודד את זה, לא להסית". עודה קומם את יו"ר הוועדה ח"כ בועז ביסמוט (הליכוד) כאשר הזכיר את ההרג של מאות תושבי רצועת עזה בידי כוחות הכיבוש והוצא אותו מהדיון.

עו"ד אורי נרוב מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה אמר כי ארגוני להב"ה ולה-פמיליה נקטו בהסתה במהלך מבצע שומר חומות וקרא לניטור הרשתות החברתיות של ארגוני הימין הקיצוני. דבריו הציתו ויכוח בין ח"כ אריאל קלנר (הליכוד) לבין חברי הכנסת של חד"ש לגבי טיב ההתרחשויות במאי 2021 והאחריות להן.

"ממה שאני מכיר, אין בעיה של אלימות על רקע לאומני בערים המעורבות, הבעיה שיש לנו היא בעיה של חוסר בטחון אישי" אמר ניר רובין-סירקין, מרכז תחום הערים המעורבות והאזורים המשותפים בארגון 'יוזמות אברהם' וחבר הקיבוץ העירוני משעול בנוף הגליל. הוא קרא ליישם ולתקצב את החלטת הממשלה 1834 – תוכנית דחופה לצמצום פערים ומתן מענים משלימים למניעת אלימות ופשיעה בערים המעורבות – שלא תוקצבה בשנתיים האחרונות.

לדבריו, "הביטחון האישי נמצא הרבה בידיים של העיריות, והן לא מקבלות מספיק עזרה. אין תקנים לעובדים סוציאליים, לשוטרים, מחלקות הרווחה קורסות. אין מי שיטפל בתופעות החברתיות שקורות, ואין מספיק דאגה למפגש בין האוכלוסיות – אין מספיק השקעה בלימודי עברית וערבית. דברים שקשורים לחוסר מעש, לעוני ולחוסר אופק הופכים בסוף למשהו שמתפרש כלאומני. אני מבין שנערכים פה לאירועי מאי שאולי יחזרו, אבל איפה ההיערכות לטיפול בפשיעה ובדברים שמעסיקים אותנו כתושבי הערים המעורבות? צריך ליצור מצב שלכל תושבי האלה יהיו חיים טובים, תעסוקה, יהיה עתיד".

יצוין שאתמול (שישי) פורסמה כתבת תחקיר ב"ידיעות אחרונות" תחת הכותרת "מפת ארגוני הפשע בחברה הערבית". בכתבה נאמר "הנשק בחברה הערבית זמין לכל, החל מאקדחים פשוטים ועד לרובי סער. התוצאה מצמיתה: 237 נרצחים ב-2024; 244 ב-2023 ו-115 ב-2022. די להסתכל במספר תיקח הרצח שפוענחו בשנה שעברה – 37 בלבד – כדי להבין מדוע התופעה הולכת וגדלה. אם קצב הנרצחים לא השתנה, גם השנה יעבור המספר את ה-200".

עוד בנושא: https://zoha.org.il/134627

לכתבה שפורסמה ב"ידיעות אחרונות": https://www.ynet.co.il/news/article/bynje3lhjl