דיון בוועדה לקידום מעמד האישה: הרפואה מסתכלת עד היום על האישה כ'גבר מוקטן'

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומאסלימאן (חד"ש הרשימה המשותפת), קיימה ביום שלישי דיון בנושא מערכת הבריאות והרפואה המגדרית, במסגרת יום הבריאות אשר צוין היום בכנסת. יו"ר הוועדה אמרה בפתח הדיון: "אחת השאלות המרכזיות היא האם ניתן לדבר על בריאות בלי משקפיים מגדריותקיימת בריאות שקשורה בנשים, כגון גניקולוגיה, אך חשוב להבין שלא בזאת תמה רפואת הנשים. יש להתייחס לרפואה מגדרית, לא רק במתן שירותים אלא בהבנה והכשרה של צוותים".

2016-01-07_211859

לדברי יו"ר החברה לרפואה מגדרית, פרופ' מרק גלזרמן: "זמן רב עבר עד אשר הרפואה הבינה כי יש להתייחס באופן שונה לנשים וגברים. המערכות האנטומיות מצביעות על שוני בתפקוד המערכות בין נשים לגברים. עד היום הסתכלו על האישה כעל 'גבר מוקטן'. הרפואה המגדרית היא שיפור באיכות הרפואה, ואינה שדרוג של גינקולוגיה, אלא קובעת התייחסות שונה לנשים ולגברים מבחינה רפואיתעל כל אדם שמטפל להיות מודע להבדלי מגדר. דוגמא בולטת לשוני הם סימני של התקפי לב, שהם לגמרי אחרים בין המינים, ואי מודעות להבדלים יכולים להסתיים בהבחנה לא נכונה ולהגיע עד כדי מוות". פרופ' גלזרמן הוסיף "רצוי לציין כי המחוקק באירופה ובארה"ב עושה מאמץ לקדם את נושא הרפואה המגדרית, נושא שטרם התפתח במדינת ישראל. ישנו צורך, וזו היוזמה שאנו מקדמים יחד עם שדולת הנשים, להקים מטה להטמעת הרפואה המגדרית במסגרת משרד הבריאות, שכן יש צורך לעשות שינוי פרדיגמות ללמוד ולחקור את נושא הרפואה המגדרית".

 עו"ד קרן גרינבלט, מקדמת מדיניות שדולת הנשים בישראל, מסרה בישיבה כי "80 אלף שקל זהו הסכום שניתן עבור רפואה מגדרית והוא סכום שאינו מתקבל על הדעת ואינו מספק כלל. אחד הנושאים המשמעותיים שיש לטפל בהם הוא פגיעה מינית בזמן תהליך רפואי, אך מערכת הבריאות לא ששה לטפל בכך ומשתיקה את התופעה. שדולת הנשים רצתה לקיים סקר קורבנות במהלך טיפול רפואי אך טרם קיבלנו תשובה חיובית מהגורמים המתאימים". לשאלת יו"ר הוועדה האם קיימת מדיניות במערכת הבריאות המצביעה על רפואה מגדרית השיבה ראש מנהל הרפואה, ד"ר ורד עזרא, כי "הרפורמה היא בשלבים התחלתיים".

יו"ר הוועדה, ח"כ תומאסלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "כל נושא הקשור להחלטות שמשנות את היחס לנשים בתחום בריאות ורווחה תמיד יהיה קשור במאבק ציבורי רחב. לצערי, אף אחד לא קם בבוקר ופתאום יש לו ראייה מגדרית, ויש לעשות עבודה סיזיפית עד שנקבל את מה שמגיע לנו באמת. לא יכול להיות שהמדינה מקימה ועדות, אך ההמלצות של הוועדה לא מתקבלות באופן מעשי, והן שוכבות להן ללא התייחסות. אני מבקשת את תשובת משרד הבריאות על אי יישום ההמלצות, וכן פירוט מלא של החלטות המדיניות שהתקבלו בשנים האחרונות לגבי רפואה מגדרית, ושל ההכשרות אשר המשרד דורש שיעברו צוותי הרפואה השונים. נדרשת גם תשובה באשר לאי הפתיחה של היחידה לנפגעות תקיפה מיני". "כדי לקדם את הנושא הודיעה יו"ר הוועדה כי תקיים פגישת עבודה בנושא עם הארגונים השונים בכדי לבחון את ההתקדמות בנושא, ומן הראוי שמשרד הבריאות ייקח גם הוא חלק בפגישה זו", הדגישה.