בתל–אביב יתקיים דיון מקדמי בעתירת חופש מידע לחשיפת הייצוא הביטחוני לשטחה של יוגוסלביה לשעבר בעת מלחמה בבוסניה. את העתירה הגישו פרופ' יאיר אורון ועו"ד איתי מק והדיון יתקיים ביום ראשון הקרוב, 21 ביוני, בשעה 9:00, בפני השופטת אביגיל כהן בבית המשפט המחוזי בתל אביב. העתירה עוסקת בסירוב הגורף של משרד הביטחון לגלות מידע בנוגע לייצוא הביטחוני הישראלי לשטח יוגוסלביה לשעבר בעת מלחמת האזרחים שבמהלכה בוצעו פשעי מלחמה חמורים ופשעים נגד האנושות (בפרט טיהור אתני, רצח עם ואונס המוני), לפני כ-20 שנים.
נשים בוסניות ליד ארון אחד מבני משפחתן קרבון לטבח סרברניצה (צילום: הומניטה)
בין השנים 1991 ל-1995 נהפכה יוגוסלביה ממדינה רב–לאומית לחברה הנקרעת במלחמת אזרחים, שעד מהרה הידרדרה לאלימות, למעשי טבח המוניים, ולבסוף לרצח עם של ממש. כל הצדדים היריבים ביצעו פשעים במלחמה, אך אין מחלוקת כי את עיקר הפשעים ביצעו הכוחות הסרביים. בין היתר, הסרבים ביצעו טיהור אתני מהיר ומסיבי של האוכלוסייה המוסלמית והקרואטית, הקימו מחנות בהם ביצעו עינויים, אונס והוצאות להורג המוניות, וכן, ביצעו טבח באוכלוסייה המוסלמית בחבל סרברניצה שהוכר על ידי הקהילה הבין–לאומית כרצח עם. מן ההתחלה ישראל לא הייתה שותפה לקהילה הבין–לאומית בגינוי הסרבים. ישראל הביעה תמיכה פומבית בעמדה הסרבית וסירבה לגנות את הכוחות הסרביים ואת פשעיהם. התמיכה הישראלית לא הסתכמה רק בגיבוי דיפלומטי. במשך השנים פורסמו בישראל ובחו"ל פרסומים שונים על הייצוא הביטחוני הישראלי לשטח יוגוסלביה לשעבר, ובפרט לסרביה ולמליציות סרביות, בתקופה הרלוונטית למלחמה בבוסניה. מדובר למעשה בסוד גלוי.
לדברי העותרים "הייצוא הביטחוני הישראלי הנו הפרה חמורה של הדין הבין–לאומי, האמברגו שקבעה מועצת הביטחון (ממש בתחילת המלחמה) וסותר את המוסר האנושי. לדעתנו אין לעבור על כך לסדר היום. הפרשה העלומה צריכה לצאת לאור ולהיחשף, ועם האשמים יש למצות את הדין". העותרים הזמינו את הקהל הרחב להשתתף בדיון "כדי למנוע ייצוא ביטחוני בניגוד למוסר האנושי והדין הבין–לאומי בעתיד, יש לחשוף את הפרקים האפלים של הייצוא הביטחוני הישראלי בעבר".
לפרטים נוספים: עו"ד איתי מק בטלפון 050-7583741 או באמצעות הדוא"ל: eitaymack@gmail.com