ב-2015 חלה עליה באלימות הישראלית כלפי עיתונאים פלסטיניים ברחבי הגדה המערבית. המרכז הפלסטיני לפיתוח וחופש מידע (MADA) תיעד 599 הפרות של חופש העיתונות במהלך השנה. ראש המרכז, מאוסה רימאווי, הדגיש, כי נתון זה הוא "הגבוה ביותר מאז תחילת הניטור של הפרות זכויות עיתונאים לפני כעשור".
עיתונאים פלסטינים מפנים את עמיתם שנפגע מכוחות ישראליים במחסום ארז, 13 באוקטובר 2015 (צילום: אל איתיחאד)
לפי הדוח שפרסם המרכז, ב-2015 חלה עליה של 134 מקרים של הפרות חופש העיתונות בהשוואה לשנה הקודמת – עליה של 26%. למרות שמצוין בדוח כי 2014 הייתה שנה "קשה ביותר" ובכלל זאת מותם של 17 עיתונאים במהלך המלחמה בעזה.
את מרביתן של ההפרות ב-2015 – 407 מתוכן – ביצעו כוחות ישראלים, בעוד 192 הפרות בוצעו בידי "ארגונים פלסטינים שונים". כמעט מחצית מההפרות שביצעו כוחות ישראל כללו תקיפות פיזיות. מעבר לכך, תועדו גם מקרים רבים של חיילים שמנעו סיקור תקשורתי של אירועים, מקרים בהם עיתונאים נפגעו מגז מדמיע, רימוני הלם וכדורי מתכת מצופי גומי. כן הוחרם ציוד עיתונאי, נמחק חומר מוקלט ונסגרו אמצעי תקשורת.
מחצית מההפרות הישראליות בוצעו ברבע האחרון של 2015, בתקופת ההסלמה בשטחים. לפי MADA, הסגירה של אמצעי תקשורת פלסטיניים בידי כוחות ישראליים היא אחת המגמות המסוכנות ביותר לחופש העיתונות שאירעו בשנה האחרונה: שלוש תחנות רדיו נסגרו בנובמבר, ומספר אמצעי תקשורת אחרים סבלו מאיומים בטענה ש"הסיתו" לכאורה לאלימות.
מגמה זו נמשכת גם ב-2016, עם סגירתו של עיתון חשוב, "פלסטין היום", בהוראת ישראל. הדוח גם מציין שלושה מקרים בהם כוחות ישראליים הפכו עיתונאים פלסטינים ל"מגינים אנושיים" – נתון זה נוסף לשני מקרים כאלה שהתרחשו ב-2014. תועדו 20 מעצרים של עיתונאים פלסטינים ב-2015 – המספר הגבוה ביותר מאז 2008.
בעוד שהכוחות הישראליים אחראים להפרות הקשות והמסוכנות ביותר, מסר הארגון, גם הפרות מצד גופים פלסטיניים תגברו בקצב מדאיג – עליה של 68% מאז 2014. "ההפרות המתרחבות מצד גופים פלסטיניים מעלות דאגה בנוגע לאופן בו גופים רשמיים מטפלים בחופש הביטוי והעיתונות בגדה המערבית ובעזה" אמר רימאווי בהודעה לעיתונות בהקשר לדוח.
הבדיקה הצביעה גם על מגמה שלילית בחקיקה הנוגעת לחופש העיתונות בשטחים, במיוחד לאחר שהנשיא מחמוד עבאס אישר את "חוק מועצת העיתונות הגבוהה" בדצמבר. החוק, מציין הדוח, מרחיב את שליטת הרשות על העיתונות המקומית, והוא אינו עומד בכל קנה מידה סביר של חופש עיתונות. אישורו של החוק נראה נחפז.
הארגון קורא לקהיליה הבינלאומית ללחוץ על ממשלת ישראל, כדי להפסיק את "המתקפות המסלימות על חירויות העיתונאות בפלסטין… ולהביא לדין את כל המבצעים של ההפרות הללו".
עדות של מגן אנושי
הדוח מספק סיפור מפורט של כל אחת מ-599 ההפרות. הנה מספר דוגמאות:
23.10 – כתבת ערוץ "פלסטין היום" סירא חסאן סרחאן סיפרה כי היא הגיע לסקר צעדה בכפר נעלין שליד רמאללה עם צלם הערוץ האדי אלדיבס. החיילים בשער "עצרו אותנו ועיכבו אותנו. הם לקחו את מפתחות הרכב שלנו ואמרו לנו לבקש מקבוצת נערים שהיו במקום להפסיק להפגין כתנאי לשחרורנו. הם עיכבו אותנו והשתמשו בנו כמגנים אנושיים מאחת בצהריים עד שלוש וחצי. עוכבנו בין האבנים שזרקו המפגינים מצד אחד ורימוני הגז הישראליים מהצד השני. אבן אחת פגעה בידי. בשלוש וחצי הם שחררו אותנו אחרי שהצלב האדום וארגון העיתונות התערבו".
18.10 – אשרף מחמוד אבו שאוויש (37), צלם של סוכנות הידיעות PAL, נפצע מירי כדור גומי בידי צה"ל בעודו מסקר עימותים בטולכרם. אבו שאוויש אמר: "כדור גומי פגע בי בירך הימנית מאחור בזמן שסיקרתי את העימותים באוניברסיטת כדורי בטולכרם, אחרי שכוחות הכיבוש פשטו על האוניברסיטה ממערב".
16.11: משטרת רמאללה זימנה את נאעלה חוסני חליל (37), מנהלת המשרד של העיתון "אל ערבי אל ג'דיד" בגדה המערבית, אחרי שחקרו אותה והחרימו את תעודת הזהות שלה. ההפרה הזו היא רק אחת משרשרת התנכלויות לעיתון זה ולהנהלתו.
לעיון בדו"ח המלא (150 עמודים, באנגלית):
http://www.madacenter.org/images/text_editor/annualRepE2015-.pdf