האבטלה ברצועת עזה הגיעה באחרונה לרמה של 43% והיא הגבוהה ביותר בעולם כולו. שיעור האבטלה בקרב צעירים מגיע ל-60% והוא הגבוה ביותר במזרח התיכון. 39% מתושבי הרצועה נמצאים מתחת לקו העוני העולמי – כלומר, הם מתקיימים מפחות מדולר ליום. זאת, למרות ש-80% מהם מקבלים סיוע הומניטרי בצורה כזאת או אחרת. כך עולה מדו"ח מיוחד העומד לפרסם הבנק העולמי.
פועלי בניין בעזה (צילום: גישה)
הדו"ח מייחס את המצב הכלכלי וההומניטארי החמור ברצועה למצור שמטילה עליה מדינת ישראל מאז שנת 2007, בתגובה לירי הטילים על ישובים ישראלים, ולהשלכות של מבצע "צוק איתן". על פי הדו"ח, מאז הטלת המצור על הרצועה ב-2007 הצטמצם התוצר העזתי בכ-50%, מה שהביא לירידה של 28% ברמת החיים של תושביה.
בבנק העולמי מעריכים כי "צוק איתן" צמצם את התוצר העזתי, שהיה נמוך מאוד גם לפני המלחמה, בכ-460 מיליון דולר וגרם לנזקים בהיקף של 2.8 מיליארד דולר. ענפי הייצור התעשייתי, החקלאות, החשמל והבנייה ספגו פגיעה קשה. התוצר של ענף הבנייה ברצועה צנח ב-83% ואילו התוצר החקלאי, התעשייתי וייצור החשמל צומצמו בכמחצית. הדו"ח כולל הערכה שלפיה אלמלא המצור והלחימה ברצועה, התוצר הכלכלי שלה היה גבוה פי ארבעה. עם זאת, מציינים לטובה את קצב הגעת התרומות לשיקום הרצועה שעמד בסוף אפריל על סכום מיליארד דולר מתוך 3.5 מיליארד שהובטחו.
הדו"ח החדש, לצד סקירה נרחבת של התפתחויות כלכליות באזור ושל קצב ההתקדמות של שיקום הרצועה, יוצגו בשבוע הקרוב בפני פורום המדינות התורמות לרשות הפלסטינית. בפורום זה חברות נורבגיה, ארה"ב, האיחוד האירופי, קנדה, יפן, רוסיה, ירדן, סעודיה ותוניס, ובישיבותיו משתתפים גם נציגים של ישראל, הרשות הפלסטינית וקרן המטבע הבינלאומית. הדו"ח מציג בפני משתתפי הפורום תמונה קשה ומדאיגה של המצב הכלכלי ברצועת עזה, שמעולם לא נחשבה לאזור משגשג אך הופכת בשנים האחרונות לאחד האזורים העניים בעולם, אשר עשוי להיות מוזכר בנשימה אחת עם האומללות שבמדינות אפריקה.
לעיון בדו"ח המלא (40 עמודים, באנגלית):