דו"ח של הצלב האדום: בעקבות ההגבלות שהטילה ישראל חלה הידרדרות בכל תחומי החיים בעזה

"בשנתיים שחלפו נתונים 1.5 מיליון הפלסטינים המתגוררים ברצועת עזה במעגל בלתי נגמר של מחסור וייאוש כתוצאה מהסכסוך, ובעיקר כתוצאה ישירה של סגירת המעברים" – כך נכתב בדו"ח של הצלב האדום הבינלאומי שפורסם הבוקר (שני). מחברי הדו"ח קוראים להסיר את המגבלות על מעבר חולים וסחורות בין ישראל לרצועת עזה.

על פי הדו"ח, בחצי השנה שעברה מאז נפתח מבצע "עופרת יצוקה", חלה החמרה קשה במצב תושבי הרצועה. "ב-22 ימי המבצע הישראלי לא היה בעזה מקום בטוח לאזרחים. בתי החולים מלאו נפגעים, לרבות ילדים קטנים, נשים וזקנים", נכתב. "רבים מתושבי עזה שכלו ילד, הורה, קרוב משפחה או ידיד. הפעולה הצבאית הישראלית הותירה מאות אלפי בתים הרוסים כליל או חלקית. שכונות שלמות היו לתל חורבות. בתי ספר, גני ילדים, בתי חולים, תחנות כיבוי אש ותחנות אמבולנסים נפגעו בהפגזות".

הארגון טוען שמערכת הבריאות בעזה קורסת, ו"אין בכוחה להעניק את הטיפול הרפואי הדרוש לחולים רבים הסובלים ממחלות קשות". עוד נטען, שבתי החולים סובלים מהפסקות חשמל מרובות ונאלצים לסמוך על גנרטורים, אך בו בעת סובלים ממחסור בדלק להפעילם. "ענייני הבריאות בעזה נגועים לעתים רבות בפוליטיקה, וכך חולים מוצאים את עצמם לכודים בסבך הבירוקרטיה… חולים קשים נאלצים להמתין במשך חודשים עד שהרשויות הנוגעות בדבר מתירות להם לצאת מרצועת עזה.

"מן הראוי לאפשר לחולים קשים מעבר מיידי ובטוח מרצועת עזה, כדי להעניק להם גישה לטיפול רפואי מיוחד שאינו עומד לרשותם בתוך תחומי הרצועה", קובעים בצלב האדום. "יש להתיר הכנסת פריטים רפואיים חיוניים, כגון תרופות, ציוד חד פעמי וחלפים לתחומי רצועת עזה ללא דיחוי, ובכמויות מתאימות, כדי להבטיח שירותי בריאות חיוניים לאוכלוסיה".

עוד נכתב בדו"ח כי "רצועת חוף קטנה זו מנותקת למעשה משאר העולם". בצלב האדום טוענים שעוד לפני "מעשי האיבה האחרונים", גרמו "ההגבלות הדרסטיות" שהטילה ישראל על מעבר סחורות ובני אדם במעברים להגברת העוני, לעלייה באבטלה ולהידרדרות השירותים הציבוריים ברצועה. אולם, מאז, נטען, שההגבלות שמטילה ישראל "אינן מאפשרות לתושבי עזה לשקם את חייהם… רבבות תושבים סובלים מהפרעות באספקת המים כאשר בארות המים של עיריית עזה יוצאות מכלל שימוש, וזה קורה לעתים קרובות עקב מחסור באספקת צינורות מים חדשים, חלפים לציוד חשמלי, משאבות ושנאים".

מחברי הדו"ח טוענים גם שברצועה חלה עלייה דרמטית באבטלה, ולמעלה מ-70% מתושבי עזה חיים בתנאי עוני. "לעלייה זו בשיעור העוני יש השפעה קשה ביותר על מרכיבי סל המזון של התושבים. רק מעטים יכולים להרשות לעצמם תפריט תזונה בריא ומאוזן. העוני המשווע בעזה קשור ישירות לסגר ההדוק שהוטל על הרצועה. לפיכך, יש לאפשר שיקום התעשייה והעסקים, ייבוא סחורות חיוניות ואפשרות לייצא את התוצרת". בארגון מבהירים ש"המשבר הוא כה חמור ועמוק, עד שאף אם ייפתחו כל המעברים מחר בבוקר, יחלפו שנים בטרם תשתקם הכלכלה". עוד נטען שגם הדיג והחקלאות נפגעו בשל הגבלות ישראליות.

"הוועד הבינלאומי של הצלב האדום חזר וציין שיש לאזן בין זכותה של ישראל להבטיח את שיקולי הביטחון הלגיטימיים שלה לבין זכותה של אוכלוסיית עזה לנהל חיים נורמליים ומכובדים", נכתב בסיכום הדו"ח. "פתרון ארוך טווח דורש שינויים בסיסיים במדיניותה של ישראל".

 

לדו"ח המלא בשפה האנגלית (9 עמודים):

http://www.icrc.org/Web/eng/siteeng0.nsf/htmlall/palestine-report-260609/$File/gaza-report-ICRC-eng.pdf