מאות בני אדם הועלמו ועברו עינויים בידי כוחות הביטחון במצרים בחודשים האחרונים – כך עולה מדו"ח שפרסם ביום רביעי האחרון ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי", שמציין "זינוק חסר תקדים" בהיעלמויות כפויות מאז תחילת השנה שעברה. "הסוכנות לביטחון לאומי חוטפת, מענה ומעלימה אנשים, במאמץ להרתיע גורמי אופוזיציה ולנטרל מחאה", צוין בדו"ח החריף, שכותרתו, "'באופן רשמי, אתה לא קיים': היעלמויות ועינויים בשל המאבק בטרור". בדו"ח של ארגון זכויות האדם נטען כי מאז תחילת 2015 חלה עלייה גדולה בהעלמת אנשים כפויה במצרים באמתלה של מלחמה בטרור. הארגון מגדיר העלמה בכפייה כחטיפה בחשאי או כמאסר של אדם מבלי שהמדינה מסכימה לספר מה עולה בגורלו. פיליפ לות'ר, מנהל תוכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה ב"אמנסטי", אמר כי "הדו"ח חושף לא רק את האלימות שעמה מתמודדים הנעלמים, אלא גם את ההתנגשות בין כוחות הביטחון הלאומי לבין רשויות המשפט, שמוכנות לשקר כדי לטייח את פעולותיהם של כוחות הביטחון וכשלו בחקירת טענות לעינויים. בכך הפכה מערכת המשפט לסייענית להפרות זכויות אדם חמורות".
בין הגורמים שנעצרו או נחטפו בידי הרשויות, מאות סטודנטים ופעילים פוליטיים, שהצעיר בהם בן 14 בלבד. בממוצע, בין שלושה לארבעה בני אדם נעצרים על ידי הרשויות בכל יום, על פי נתונים שאספו ארגונים מקומיים, לרוב במסגרת פשיטה על בתיהם. רבים מהם הוחזקו במשך חודשים ארוכים, כשהם כפותים או כשעיניהם מכוסות לכל אורך מעצרם. "הדו"ח חושף את השיטות המזעזעות וחסרות הרחמים שהרשויות המצריות מוכנות ליישם, במאמציהן לזרוע טרור בקרב מפגינים ופעילי אופוזיציה ובמטרה להשתיקם", הסביר לות'ר והוסיף "היעלמויות כפויות הפכו לכלי מרכזי במדיניות הממשל במצרים. כל מי שמעז לדבר נמצא בסיכון".
הדו"ח מפרט 17 מקרים של בני אדם שהועלמו והוחזקו במשך תקופות של עד שבעה חודשים ללא כל גישה לייצוג משפטי או לבני משפחותיהם. כמו כן, מפורטות עדויות על עינויים במהלך חקירות הפעילים במטרה להוציא מהם הודאות שווא, ששימשו נגדם בבית המשפט. מאזן מוחמד עבדאללה, בן 14 שנעצר בספטמבר 2015, דיווח כי הוא עבר התעללות קשה במתקן החקירות של סוכנות הביטחון המצרית, כולל אונס במקל. מקרים אלה מצטרפים למקרה הידוע של חוקר תנועת הפועלים המצרית, הסטודנט האיטלקי ג'וליו רגאני, שפרסם כתבות ביקורתיות נגד המשטר במצרים, וגופתו נמצאה כשסימני אלימות קשים עליה. בתחילה נמסר לאיטלקים כי רגאני נהרג בתאונת דרכים, ובהמשך הגרסה שונתה לרצח על רקע סכסוך אישי, עד שנמסרה הגרסה הסופית, הכוללת את פעילות כנופיית הפושעים. ואולם, העינויים שלכאורה עבר דווקא מזכירים את שיטותיהם של כוחות הביטחון המצרים. לות'ר קרא לנשיא מצרים עבד אל–פתאח א–סיסי "להורות לכל סוכנויות הביטחון במדינה לעצור את ההעלמות בכפייה, את העינויים ואת כל צורות ההתעללות האחרות ולהבהיר שכל מי שמורה עליהם, מבצע אותם או מסייע להם יעמוד לדין".
לעיון בדו"ח המלא (באנגלית): https://www.amnesty.org/en/documents/mde12/4368/2016/en/