כוחות הכיבוש של ישראל תקפו הבוקר (חמישי) בשייח' רדואן במערב עזה והרגו שלושה אזרחים, כך מסרה בצהריים סוכנות הידיעות הפלסטינית "וואפא". כמו כן, ההפגזות הארטילריות של כוחות הכיבוש התחדשו על שכונת זייתון בדרום העיר, כשהמתקפות נמשכות במלוא עוצמתן.
על פי נתונים שפרסם משרד הבריאות בעזה, מאז ה-7 באוקטובר 2023, נהרגו 43,712 פלסטינים, מרביתם נשים וילדים, ו- 103,258 נפצעו. "מדובר בנתונים ראשוניים בלבד, שכן אלפי נפגעים נוספים עדיין קבורים תחת ההריסות ובדרכים, ולכוחות החירום וההצלה אין גישה אליהם", נמסר. הנציב הכללי של אונר"א, פיליפ לזאריני, הוסיף אתמול בציוץ ברשת X כי "לפחות 243 אנשי אונר"א נהרגו במלחמה בעזה, אחרים נעצרו ומדווחים על עינויים. יותר מ שני-שליש ממתקני אונר"א ניזוקו או נהרסו".
בתוך כך, שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזף בורל הציע כי מדינות האיחוד ישהו את הדיאלוג הפוליטי שלהן עם ישראל עקב המלחמה ברצועת עזה – כך מסר מקור דיפלומטי לסוכנות הידיעות הגרמנית. זאת על סמך "דוחות של סוכנויות בינלאומיות שמהם עולה כי יש סיבה לשקול אם ישראל פוגעת בזכויות אדם ומפרה את הדין ההומניטרי הבינלאומי", הבהיר. לדבריו, היוזמה נידונה אתמול בפגישת שגרירי האיחוד, ותעלה שוב על סדר היום בשבוע הבא בפגישתם של שרי חוץ של מדינות האיחוד בבריסל.
אתמול גם פורסם בניו יורק דו"ח מקיף על טיהור האתני שישראל מבצעת בצפון הרצועה. הדו"ח של הארגון משמר זכויות האדם, תחת הכותרת "ללא תקווה, רעבים ותחת מצור", מתבסס על עשרות ראיונות שנערכו עם תושבים שגורשו מהצפון. "למרות שישראל טוענת כי העקירה של כמעט כל האוכלוסייה ברצועת עז המוצדקת משום שנעשתה למען ביטחונה ובשל שיקולים צבאיים הכרחיים, וכי היא נוקטת את הצעדים הנדרשים להגנה על אזרחים מדובר בהפרה בוטה של החוק הבינלאומי", נאמר בדו"ח.
בעלי תפקידים רשמיים בישראל טוענים כי מאחר שארגונים פלסטיניים חמושים נלחמים מתוך האוכלוסייה האזרחית, הצבא פינה אזרחים כדי שיוכל לתקוף לוחמים ולהרוס את תשתיות הארגונים, כמו מנהרות, תוך צמצום הנזק הנגרם לאזרחים – ולפיכך העקירות ההמוניות הן חוקיות. אך מהדו"ח זה, המבוסס על ראיונות, ניתוח מורכב של שיטת הפינוי של ישראל, על ההרס הנרחב שתועד בתצלומי לוויין, סרטונים ותצלומים של תקיפת אזורים ונתיבים שהוגדרו כבטוחים ועל מצבה ההומניטרי של האוכלוסייה, עולה כי" טענותיה של ישראל בדבר עקירה חוקית היא כוזבות במידה רבה".
ארגון אסף ראיות לכך שבעלי תפקידים ישראלים מבצעים "פשעי המלחמה של העברה בכפייה, שהוא הפרה חמורה של אמנוֹת ג'נבה ופשע לפי אמנת רומא של בית הדין הפלילי הבינלאומי. אין ספק שישראל לא פינתה אזרחים פלסטינים ברצועת עזה למען ביטחונם, שהרי ביטחונם אינו נשמר במהלך הפינויים או בהגיעם לאזורים שהוגדרו כבטוחים. ישראל גם לא הציגה טיעונים משכנעים לכך שהיה לה צורך צבאי הכרחי לאלץ את רוב האזרחים הפלסטינים לעזוב את בתיהם. גם אם יכלה להוכיח צורך כזה, העקירה עדיין הייתה בלתי חוקית בשל כישלונה של ישראל בשמירה על ביטחון העקורים ועל הערובות להגנה עליהם במהלך הימלטותם ובמקומות שאליהם הועברו".
כמו כן, "שיטת הפינוי לא שמרה על בי טחון האנשים, ובמקום זאת היא שימשה פעמים רבות רק כדי לזרוע פחד וחרדה. צווי פינוי היו לא עקביים ולא מדויקים, ופעמים רבות לא נמסרו לאזרחים במועד שהותיר להם שהות מספקת שתאפשר פינוי, או לא הובאו כלל לידיעתם. צווי הפינוי אף הוצאו ללא התחשבות בצורכיהם של אנשים עם מוגבלויות, שרבים מהם אינם יכולים לעזוב ללא סיוע."
יודגש שצבא הכיבוש "תקף שוב ושוב נתיבי פינוי ואזורים שהוגדרו כבטוחים. במקום לעמוד בחובותיה ולספק אמצעים בסיסיים להבטחת הגישה למזון, למים, לתברואה ולשירותי בריאות, ישראל נקטה צעדים כדי למנוע את אספקתם או כדי להגביל מאוד את הסיוע ההומניטרי. יתרה מכך, על ישראל מוטלת החובה להקל בפועל על עקורים לשוב לבתיהם באזורים שבהם נפסקו מעשי האיבה, אך במקום זאת היא הפכה חלקים נרחבים מרצועת עזה לבלתי ראויים למגורים".
ועוד: "הצבא הישראלי הרס, החריב במכוון או הסב נזק קשה לתשתיות אזרחיות, ובכללן בתי ספר ומוסדות דת ותרבות, גם לאחר שמעשי האיבה נפסקו ברובם באזור וכוחותיו שלטו בו. הצבא גם מקים מה שנראה כמו אזורי חיץ קבועים – שטחי קרקע מאובטחים שרוקנו מיושביהם בגבול שבין ישראל לרצועת עזה, ואשר פלסטינים כנראה לא יורשו להיכנס אליהם. מניעת חזרתם של תושבים עלולה גם לעלות כדי פשע נגד האנושות – 'מעשים לא אנושיים אחרים', בהתאם לסטנדרט שנקבע בערכאה קדם-משפטית של בית הדין הפלילי הבינלאומי במקרה של המצב בבנגלדש/מיאנמר, כאשר מניעה זו גורמת לסבל רב, או לפגיעה חמורה בבריאות הנפשית או הגופנית, והיא נעשית כחלק ממתקפה נרחבת או שיטתית על אוכלוסייה אזרחית, במסגרת מדיניות ממשלתית לביצוע פשע זה."
הארגון קרא לתובע הבינלאומי לחקור את העקירה בכפייה ואת שלילת זכות השיבה בידי הרשויות הישראליות בחשד לפשע נגד האנושות . הוא קרא גם "לכל הממשלות לתמוך בפומבי בבית הדין הפלילי הבינלאומי, להגן על עצמאותו ולגנות בפומבי מאמצים לחבל בעבודתו ולהטיל אימה על נושאי משרות בבית הדין ועל מי שמשתפים פעולה עם מוסד זה". מעל לכול, הארגון קורא לישראל "להפסיק בדחיפות ולאלתר את העקירה ההמונית בכפייה של פלסטינים ברצועת עזה".
לעיון דו"ח משמר זכויות האדם המלא (154 עמ', באנגלית):
תקציר הדו"ח בעברית (11 עמודים):
https://www.hrw.org/sites/default/files/media_2024/11/ip_forceddisplacement1124heb_summaryrecs_0.pdf
תקציר הדו"ח בערבית (15 עמודים):
https://www.hrw.org/sites/default/files/media_2024/11/ip_forceddisplacement1124ar_summaryrecs_1.pdf