דו"ח: הפער בין עשירים לעניים במדינות העשירות גדל

 

מדו"ח של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), שבו חברות 30 מדינות הקפיטליסטיות הגדולות, ושפורסם היום (ג') עולה כי הפער בין עשירים לעניים במדינות העשירות ביותר גדל ב-20 השנים האחרונות. לפי הדו"ח, הצמיחה הכלכלית של העשורים האחרונים היטיבה עם העשירים יותר מאשר עם העניים. 
 
מהנתונים עולה כי ההכנסה הממוצעת של העשירון העליון במדינות ה-OECD הייתה בממוצע גבוהה בכמעט פי תשע מההכנסה הממוצעת של העשירון התחתון. הפער בין עשירים לעניים התרחב במיוחד בקנדה, גרמניה, נורבגיה וארה"ב. ביוון, מקסיקו, צרפת ובריטניה הפער הצטמצם.
 
רמות אי השוויון הגבוהות ביותר נרשמו בארה"ב, מקסיקו וטורקיה. בארה"ב, העשירון העליון מרוויח בממוצע 93 אלף דולר לשנה, הרמה הגבוהה ביותר מבין מדינות ה-OECD. לעומת זאת, העשירון התחתון מרוויח בממוצע 5,800 דולר לשנה, נמוך ב-20% מהממוצע במדינות ה-OECD.
 
מהנתונים עולה עוד כי הסכנה להידרדרות לעוני ירדה במעט בקרב קשישים, אך עלתה בקרב ילדים וצעירים. "אנשים שנמצאים באזור גיל הפרישה רשמו את העליות החדות ביותר בהכנסות ב-20 השנים האחרונות. בניגוד לכך, העוני בקרב ילדים גדל", נאמר בדו"ח. לפי הנתונים, הסיכוי של ילדים ובוגרים צעירים להיות עניים גבוה היום ב-25% מהסיכוי באוכלוסייה הכללית.
 
לפי כותבי הדו"ח, "העוני בקרב ילדים גדל, ונמצא כעת מעל הממוצע באוכלוסייה הכללית. זאת למרות עדויות מצטברות שרווחת הילד היא מרכיב קובע של הצלחתו בהמשך חייו – הכנסותיו, בריאותו וכדומה". לפי הדו"ח, העוני בקרב ילדים נמוך יותר במדינות שבהן יש שיעור גדול יותר של נשים עובדות.