ישראל נוקטת צעדים חד-צדדיים במטרה למסד מציאות חדשה של הפרדה בין האוכלוסייה הפלסטינית ברצועת עזה לזו המתגוררת בגדה המערבית. כך עולה מדו"ח חדש של "בצלם" והמוקד להגנת הפרט שפורסם הבוקר (יום ד') ואשר מתריע מפני פגיעה בזכויות האדם של הפלסטינים ובאפשרותם לממש את זכותם להגדרה עצמית.
מממצאי "בצלם" עולה כי מאז תחילת האינתיפאדה הנוכחית, פועלת ישראל בדרכים שונות כדי ליצור הפרדה בין הגדה המערבית לרצועת עזה ולפצל את האוכלוסייה הפלסטינית לשתי אוכלוסיות נפרדות. מדיניות זו הגיעה לשיאה בשנה האחרונה, עם הדרישה החדשה שהוצבה בפני תושבי השטחים שמעונם הרשום הוא בעזה, להחזיק בהיתר שהייה בגדה המערבית, וכן עם הרחקתם של אלו מהגדה לעזה בתואנה שהם "שוהים לא חוקיים" בגדה.
"במשטר היתרים חדש זה, הופכת ישראל, בצעד חסר תקדים וחסר בסיס משפטי, פלסטינים מהשטחים ל'שוהים בלתי חוקיים' בבתיהם שלהם", אמרו בארגון זכויות האדם
ב"בצלם" מציינים כי מאז החל נובמבר 2007 תושב עזה השוהה בגדה נדרש להחזיק בהיתר "שהייה ביהודה ושומרון". את ההיתר יש לבקש מהצבא, והוא תקף לשלושה חודשים בלבד. קבלת היתר כזה מותנית בכך שהמבקש יוכיח שהות רצופה בגדה בשמונה השנים האחרונות, עליו להיות נשוי והורה לילדים, ללא מניעה ביטחונית או משטרתית כנגדו, ועליו להוסיף לבקשתו נימוק "הומניטארי". גם אם יעמוד המבקש בכל התנאים והקריטריונים המפורטים, יהיה הצבא רשאי לסרב לבקשתו.
עוד נטען בדו"ח כי שיטת ההיתרים של ישראל שוללת מפלסטינים את זכותם לבחור את מקום מגוריהם. לכן, כך נטען, חדלה ישראל לעדכן כתובות של פלסטינים שעברו מעזה לגדה, תוך עשיית שימוש פסול בשליטה שלקחה לעצמה על מרשם האוכלוסין הפלסטיני. זאת, בניגוד למצוין בהסכם אוסלו, לפיו הרשות הפלסטינית היא המוסמכת לעדכן את המען הרשום של תושביה.
טענה נוספת שעולה בדו"ח היא כי ישראל אינה מתחשבת בנישואים בין תושבי הרצועה לגדה כקריטריון לחיים משותפים. "נשים פלסטיניות המבקשות לעבור מהרצועה לגדה לשם נישואין, נדרשות על ידי ישראל להפקיד ערבות כספית גבוהה ולהתחייב כי ישובו לעזה בתום טקס נישואיהן. המוקד להגנת הפרט החל לעתור לבג"ץ בעניינן של נשים פלסטיניות מעזה, המבקשות לעבור לגדה המערבית כדי להשתתף בטקס כלולותיהן שלהן ולהתחיל בחיים משותפים עם בני זוגן המתגוררים בגדה.
"באחת העתירות שהגיש המוקד הודיעה המדינה, בצעד חסר תקדים, כי הכלה והוריה יוכלו לעבור מעזה לגדה לטקס הכלולות, בתנאי שיפקידו סכום של 20,000 שקלים כעירבון לחזרתם לרצועת עזה. הכוונה הייתה לחזרתם של כל השלושה, כולל הכלה הטרייה", נכתב.
מדיניות זו גורמת למשפחות פלסטיניות רבות לחיות בנפרד – אחד מבני הזוג בגדה והאחר בעזה – והם נפגשים רק בכפוף להיתרים שישראל מספקת בצמצום רב עד לאחרונה. עתה, ביטלה ישראל את האפשרות להיכנס לעזה לביקור ולשוב לגדה. בכך הציבה ברירה יחידה בפני בני משפחות כאלה: כדי לחיות ביחד, עליהם לעבור לרצועת עזה ולא יהיה באפשרותם לשוב לגדה, "כל עוד מקיימת ישראל את מדיניות ההפרדה הפסולה".
ב"בצלם" סבורים כי דרישות אלה "הן בבחינת ניסיון להעביר בכפייה תושבים מהגדה לרצועה. בשל מדיניותה של ישראל, שינוי המען הרשום לעזה משמעו שלא יוכלו עוד לשוב לביתם בגדה. ישראל עושה שימוש לרעה בסמכויות המפקד הצבאי, ומנצלת את מצוקתן של המשפחות על מנת להרחיק פלסטינים מהגדה לצמיתות".