דו"ח בינלאומי: מי מרוויח בגדול מתדלוק הכיבוש והמלחמה ברצועת עזה

דו"ח חדש של המרכז לחקר תאגידים בינלאומיים (SOMO) שפורסם תחת הכותרת "תדלוק אי צדק" מפנה זרקור לרשת הענפה של חברות אנרגיה ומדינות המספקות לישראל, לצה"ל ולהתנחלויות בשטחים הפלסטיניים הכבושים גז, נפט ופחם. הדו"ח שם דגש מיוחד על הרס תשתיות האנרגיה ומניעת אנרגיה בגדה המערבית הכבושה וברצועת עזה הנתונה למתקפות ישראליות בלתי פוסקות.

ב-7 באוקטובר 2023 הורה שר האנרגיה לשעבר ישראל כ"ץ (ליכוד) על הפסקת אספקת החשמל והמים לעזה. ״הוריתי להטיל מצור מוחלט על רצועת עזה. לא יהיה חשמל, לא יהיה מזון, לא יהיה דלק. הכל סגור. אנחנו נלחמים בחיות אדם ואנחנו נוהגים בהתאם״ אמר. לפני המלחמה, 63% מאספקת החשמל לרצועת עזה הגיעה מישראל, 14% ממצרים ו-23% מייצור עצמי ברצועה. ב-11 באוקטובר 2023 חדל המפעל המרכזי לייצור חשמל ברצועה לעבוד בשל מחסור בדלק. בין השאר פגע המחסור בחשמל ביכולתם של בתי החולים בעזה לתפקד ולספק טיפול רפואי מציל חיים.

בפתח הדו"ח מציינים הכותבים את מסקנות בית המשפט הבינלאומי לצדק בהאג וארגון אמנסטי הבינלאומי בדבר פעולות של רצח עם ברצועת עזה. הכותבים קוראים למדינות ולתאגידים לעצור את אספקת האנרגיה למכונת המלחמה הישראלית ולהתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות בגדה המערבית ובגולן הסורי הכבוש.

אספקת האנרגיה לישראל גדלה מתחילת המלחמה

אינטרסים כלכליים ופוליטיים בינלאומיים באים לידי ביטוי בקשרי המסחר המסועפים בתחום האנרגיה בין ישראל למדינות ותאגידים ברחבי העולם. שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן (ליכוד) צייץ ברשת X (לשעבר טוויטר) ב-20 באפריל 2023: "מתחיל את הביקור ההיסטורי בטורקמניסטן, בפגישה עם הנשיא ברדימוחמדוב. דיברנו על חיזוק הקשרים בין המדינות, והנשיא אמר שישקול לפתוח שגרירות בישראל. טורקמניסטן היא מעצמת אנרגיה השוכנת במיקום אסטרטגי וחולקת גבול עם איראן, וחיזוק היחסים בין המדינות יתרום לביטחון, ליציבות ולכלכלה".

ב-16 באפריל 2024 צייץ: "נחתתי בדובאי לביקור מדיני, לקראת העצרת הבינלאומית לאנרגיות מתחדשות. אפגש פה עם בכירים באיחוד האמירויות ועם שרי אנרגיה ממדינות נוספות, במטרה לחזק את מעמדה של ישראל ולהרחיב את שיתופי הפעולה שלנו בתחומי האנרגיה במזרח התיכון ובעולם כולו".

אספקת האנרגיה לישראל בזמן המלחמה רק גדלה והתרחבה. ממשלת ארה"ב באמצעות חברת "ולרו" המשיכה לספק לישראל דלק מטוסים בכמויות גדולות, המשמש את מטוסי הקרב הישראלים בתקיפותיהם ברחבי המזרח התיכון.

מרכז המחקר Oil Change International פרסם באוגוסט 2024 מידע על ספקיות הנפט הגולמי המרכזיות לישראל מאז פרוץ המלחמה ב-2023: אזרבייג'ן, ברזיל, גבון, איטליה, יוון, קזחסטן, ניגריה וקונגו. כמו גם, ישראל מייבאת פחם עבור ייצור חשמל מקולומביה (60% מצריכת הפחם), רוסיה ודרום אפריקה (כל אחת 15% מסך כל הפחם). עם זאת, ביוני 2024 הודיע נשיא קולומביה גוסטבו פטרו על עצירת אספקת הפחם לישראל "עד שהטבח יעצר". קולומביה הצהירה כי אספקת הפחם תחודש רק אם ישראל תענה לדרישה של בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג לעצירת ההתקפה על רפיח. פטרו הוא המנהיג היחיד, נכון לזמן הזה, שעצר את אספקת האנרגיה לישראל בעקבות המלחמה בעזה.

מסתמכים על חברות המפרות את הדין הבינלאומי

כותבי הדו"ח סיכמו: "ענף האנרגיה הישראלי ובהרחבה הייצוא וההשקעות מבוסס על מדינות שלישיות וחברות המעורבות בהפרות חמורות של הדין הבינלאומי". עוד הוסיפו: "נפט ודלקים נזילים כמו בנזין, דיזל ודלק מטוסים הם רכיב קריטי למבצעים הצבאיים הישראליים, ובמיוחד לטנקים ולמטוסי קרב התוקפים בעזה. ב- 2023 הגיעו 98.6% מהנפט הגולמי בישראל מייבוא, לרבות הנפט המשמש את הצבא ואת ההתנחלויות".

אך בחודשים האחרונים החלו פעילים וארגוני זכויות אדם בעולם לנקוט יותר פעולות לעצירת הטבח בעזה ולפעול בכל החזיתות – כולל מול חברות ומדינות המסתכנות בהפרת זכויות אדם בעודן מתדלקות את רצח העם (פשוטו כמשמעו). כך, ב-5 באוגוסט 2024 פורסם כי פעילים פרו-פלסטינים בספרד, המובילים את קמפיין "אין עגינה לטבח עם", חסמו מכלית עם מטען של 300,000 חביות נפט אשר עשתה את דרכה לאשקלון. לדברי הפעילים, החוק הבינלאומי צריך לגבור על האינטרסים הכלכליים של דיקטטוריות אוליגרכיות ותאגידים בינלאומיים המגדילים את רווחיהם על גופות הפלסטינים.