הסתדרות עתרה לבג"ץ נגד החלטת ממשלת הימין לפיה נציב שירות המדינה הבא ימונה על ידי ראש הממשלה. לטענת ההסתדרות המהלך "יוביל לפוליטיזציה של משרת נציב שירות המדינה ולהתגברות תופעת המינויים הפוליטיים". בהסתדרות מבקשים שזהות נציב שירות המדינה הבא תיקבע באמצעות ועדה בלתי תלויה.
יצוין שבספטמבר הקרוב צפויה להסתיים כהונתו של הנציב פרופ' דניאל הרשקוביץ, לאחד התפקידי מהחשובים ביותר בישראל, שכן במסגרת תפקידו אחריות על כל עובדי השירות הציבורי, תנאי ההעסקתם ותנאי הסף למינויים.
העתירה עוסקת בהחלטת ממשלה 2129 לפיה הליך מינוי נציב שירות המדינה ייעשה על ידי ראש הממשלה עצמו, והמינוי יאושר בוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה (ועדת גרוניס), במקום על ידי ועדת איתור עצמאית. מלבד ההסתדרות, גם מכון ברנדייס ומרכז מנור, עתרו לבג"ץ כי שטענתם כי "המתווה שאומץ בהחלטת הממשלה הוא פסול מעיקרו. מדובר בהליך פרוץ וחשוף לפוליטיזציה".
בעתירה נכתב: "לנציב שירות המדינה תפקיד קריטי כשומר סף שתפקידו למנוע מינויים פוליטיים אסורים בשירות המדינה, ולהבטיח שירות מדינה הפועל לטובת כל אזרחי המדינה, כך שעובדי שירות המדינה יוכלו להביע את עמדתם באופן מקצועי ולפעול כ"נאמני ציבור", ללא מורא וללא חשש כי יבולע להם בשל כך. מנציב שירות המדינה נדרש לעמוד בלחצים אדירים מצד הדרג הפוליטי, ולבלום ניסיונות לפוליטיזציה של שירות המדינה".
ההסתדרות מאגדת כ-80 אלף עובדי מדינה במסגרת הסתדרות עובדי המדינה. בהסתדרות הביעו חשש שמינוי פוליטי לנציב המדינה יפגע ביכולת לגייס כוח אדם איכותי לשירות המדינה, שכן עולה החשש שההתקדמות בשירות המדינה תהיה תלויה בקשרים פוליטיים ולא בכישורים מקצועיים.
עורכי הדין שהגישו את העתירה, היועץ המשפטי של ההסתדרות עו"ד יחיאל שמיר ורונן ברומר ממשרד ש. הורוביץ, מסרו כי מדובר ב"פגיעה אנושה בציבור עובדי שירות המדינה" והוסיפו: "מינוי פוליטי בראש ההיררכיה יוביל להפיכת כל שדרת הניהול לפוליטית ותשנה בצורה ניכרת את אופיו של השירות. פוליטיזציה של שירות המדינה פוגעת בשוויון ההזדמנויות בין העובדים, מקנה עדיפות בלתי הוגנת ובלתי עניינית לעובדים בשל קשריהם ולא בשל כישוריהם, היא מערערת את הביטחון של עובדי שירות המדינה ביכולתם להביע את עמדתם המקצועית בחופשיות, בלא מורא, ובלא חשש שאמירה מקצועית כזו או אחרת שלא תמצא חן בעיני הדרג הפוליטי תפגע בקידומם, בתנאי העסקתם או תביא לפיטוריהם". הם הוסיפו "היא גורמת לפגיעה במוטיבציה של העובדים בשירות המדינה, לתחושה קשה של עוול, ולחשש לערעור בהזדהותם של העובדים עם המערכת שאותה הם אמורים לייצג בגאווה".
הממשלה אישרה לפני 10 ימים פה אחד את הצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות בעצמו את נציב שירות המדינה. זאת, חרף התנגדות היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שהבהירה כי מדובר בהליך לא חוקי שיש מניעה משפטית לקדם אותו. גם ההסתדרות התנגדה למהלך. יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, עו"ד אופיר אלקלעי, פנה ישירות לנתניהו בעניין. במכתבו, קרא עו"ד אלקלעי לרה"מ לפעול לקביעת הליך ציבורי, פומבי נטול פניות לבחינת מועמדים ראויים לתפקיד, זאת בשל חשיבות תפקידו כבכיר משומרי הסף וקובעי אמות המידה הראויות והמנהל התקין בשירות הציבורי. יו"ר הסתדרות עובדי המדינה מסר: "עובדי המדינה נותנים את כל אונם למתן שירות מיטבי לציבור. הם ראויים לכך שמי שיבחר לכס נציב שירות המדיה יהיה מחויב רק לציבור".
עוד בנושא: https://zoha.org.il/131404/