גוברת הסולידריות הבינלאומית של מפלגות השמאל עם קובה ונגד התערבות אימפריאליסטית

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, החריף את איומיו כלפי קובה ואמר במהלך אירוע בפלורידה ביום שישי האחרון כי מדינתו "תכבוש את קובה כמעט מייד". "כשאחזור מאיראן, אולי נגרום לנושאת המטוסים לינקולן לעגון שם ואז הם ייכנעו", אמר בהתייחסו לאי הסוציאליסטי. הצהרותיו מציבות שוב את עתיד האי על הכוונת הנשיאותית.

טראמפ הדגיש כי אותה "תפיסת קובה" לכאורה לא תתרחש עד שהוא יכריז על ניצחון באיראן. "נסיים קודם את העבודה באיראן, אני אוהב לסיים עבודות", הצהיר. "בשובנו מאיראן, נשלח את אחת מנושאות המטוסים שלנו, אולי את האברהם לינקולן, הגדולה בעולם [טעות של הנשיא: הגדולה ביותר היא הג'רלד פורד, נ.ע], נגרום לה להתקרב, לעצור במרחק של 100 מטרים מהחוף והקובנים יענו: 'תודה רבה, אנחנו נכנעים'", התרברב בנאום במהלך ארוחת הערב.

דבריו של הנשיא נאמרו שעות ספורות לאחר שהבית הלבן פרסם צו נשיאותי שבו טראמפ מחמיר ומרחיב, החל מיום שישי, את הסנקציות הקשות ממילא שמדינתו מטילה על קובה. כעת, צעדים אלו יופנו נגד אנשים "זרים או אמריקאים שיפתחו פעילויות המייצרות הכנסות במטבע חוץ" עבור האי. הוואנה הגיבה בגינוי חריף לצעדיו של הנשיא ובהצהרות על אחדות השורות. שר החוץ הקובני, ברונו רודריגס, אמר בשבת: "אנו לא נבהלים. התגובה הנחרצת של העם ותמיכתו במהפכה באו לידי ביטוי במיליוני המפגינים שצעדו ברחבי האי ב-1 במאי", הצהיר רודריגס ברשתות החברתיות, בהתייחסו להפגנות הענק של תומכי הממשלה ביום הקודם, שבהן השתתפו על פי דיווחים בעיתונות יותר משני מיליון קובנים.

בתוך כך, ברחבי העולם גוברת הסולידריות עם קובה ועמה. קבוצת העבודה של המפלגות הקומוניסטיות והפועליות התכנסה באיסטנבול ב-19 באפריל האחרון, בהזמנת המפלגה הקומוניסטית הטורקית. בין משתתפי המפגש הייתה רים חזאן, אחראית על קשרי החוץ של מק"י, יחד עם נציגיהן של עשרים מפלגות מרחבי העולם. במפגש הוחלט שהמפגש הבינלאומי ה-24 של המפלגות הקומוניסטיות יתקיים בין ה-7 ל-8 באוגוסט בהוואנה, בירת קובה. "נעמיק את הסולידריות עם קובה הסוציאליסטית ונחזק את המערכה העולמית לשלום ונגד תוקפנות אימפריאליסטית", נאמר בתום המפגש. עוד ישתתפו המשלחות באירועים לציון מאה שנה להולדת מנהיג המהפכה הקובנית פידל קסטרו בין 10 ל-12 באוגוסט, לאחר סיום המפגש.

במפגש בטורקיה רים נפגשה עם אמיליו לוסאדה, ראש מחלקת יחסים בינלאומיים של המפלגה הקומוניסטית הקובנית, שהביע את הסולידריות המלאה של קובה עם מאבק העם הפלסטיני ואת מחויבות המפלגה הקומוניסטית הקובנית לפתרון שתי המדינות. הוא גם הדגיש את חשיבות הקשרים עם מק"י "בעקבות המאבק הנחוש שמנהלים הקומוניסטים נגד הפשיזם, הכיבוש ומדיניות המלחמה הנצחית והאפרטהייד של ממשלת ישראל".

רים שבה על עמדות מק"י, הדורשת זה עשורים להסיר את המצור על קובה, וגינתה את "האימפריאליזם העוין את קובה ומטיל עליה מצור במשך 64 שנים, שואף לשבור את העם הקובני ולחסל את המהפכה והמנהיגות שלו, וגם תומך ברצח העם בעזה ומחזיק את העם הפלסטיני כבני ערובה לכיבוש ללא זכות להגדרה עצמית". בתום הפגישה סוכם לפעול לחיזוק השותפות בין מק"י לקומוניסטים הקובנים באמצעות ועד הידידות עם קובה ולהצטרף לקמפיין הבינלאומי נגד המצור.

רים גם השתתפה בכנס מפלגת השמאל האירופית שהתקיים בבריסל תחת הכותרת "להילחם בצנע, לעצור את המיליטריזציה. לעתיד של שלום ורווחה". במפלגת השמאל האירופית 25 מפלגות, ובהן המפלגה הקומוניסטית האוסטרית, הצרפתית, האיטלקית והספרדית, מפלגת השמאל הגרמנית, מפלגת העובדים של בלגיה ועוד. המפלגה מקיימת זה שנים קשרים עם סיעת חד"ש בכנסת, וחבריה בפרלמנט האירופי עורכים סיורים תכופים בשטחים הפלסטיניים הכבושים. בדיון שנמשך יומיים הצביעו הנציגים על שורה ארוכה של החלטות, ביניהן הבטחת זכויות הפליטים ומבקשי המקלט, חופש תנועה ביבשת, הבטחת הזכות לדיור כזכות חברתית בסיסית ודחייה נחרצת של עמדות ראשי ממשלה אירופיים המקדמים "מיליטריזציה אנטי-חברתית ואנטי-דמוקרטית המטילה עול כבד על מעמד הפועלים". המפלגה גם תשיק קמפיינים מתואמים תחת הסיסמה "השקיעו ברווחה ולא במלחמה". גם בבריסל הוחלט להגביר את הסולידריות עם קובה.

במקביל נערך בברצלונה הכנס "ההתגייסות המתקדמת העולמית", ביוזמת ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ׳ס, שהבהיר בפתחו: "יש לגייס את כל הכוחות המתקדמים בעולם כדי לסכל את מתקפת הימין הקיצוני". מטרת הכנס בברצלונה הייתה "בניית חזית מאוחדת של מנהיגים, פעילים וארגונים פרוגרסיביים כדי להגן על הדמוקרטיה ועל זכויות אדם ולקדם צדק חברתי". עוד בין יעדיו: "צמצום אי-השוויון, מיסוי של העושר המופלג שבידי מתי מעט וטיפול ביוקר המחיה הגואה".

בכנס השתתפו יותר מ-6,000 אישים מ-75 מדינות, ביניהם דמויות פוליטיות כמו סנצ'ס, נשיא ברזיל אינסיו "לולה" דה סילבה, נשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום, נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה, נשיא קולומביה גוסטבו פטרו ומושל מינסוטה טים וולז. היוזמה, נמסר, אינה "אירוע חד-פעמי, אלא תחילתו של מסע ארוך טווח לבניית יכולת פעולה משותפת". סיכול ההתערבות הצבאית בקובה נכלל בין המטרות המיידיות של מפגש ברצלונה. ביומו האחרון התחייבו מנהיגי ברזיל, ספרד ומקסיקו להגביר את הסיוע לקובה, כדי להקל על "המשבר ההומניטרי החמור שגורם המצור האמריקאי על האי הקריבי". בהודעה משותפת קראו שלוש המדינות לדיאלוג כן בין ארה"ב לקובה בהתאם לעקרונות האו"ם, והוסיפו כי "לעם הקובני הזכות להיות חופשי בקביעת עתידו".

יצוין כי דה סילבה, שיינבאום וסנצ'ס התחייבו במפגש לספק סיוע משמעותי לאי הסוציאליסטי תוך כיבוד הריבונות של הרפובליקה הקובנית, כדי להתמודד עם איומיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ "לחנוק את קובה". בשלב הראשון תשלח ספרד פאנלים סולאריים ומוצרי היגיינה. ברזיל ומקסיקו, שתי הכלכלות החזקות באמריקה הלטינית, כבר שיגרו לקובה סיוע רב בחודשיים האחרונים. אך בשל חשש מצעדי תגמול נגד חברת הנפט הלאומית "פטרובראס", הנסחרת בבורסת ניו יורק, ציין לולה כי ברזיל לא תשלח נפט או מוצרי נפט לקובה: "הקובנים הבהירו לנו: לולה לא צריך לנקוט בשום צעד שיפגע בברזיל", הסביר.

בעת שטראמפ מאיים שוב ושוב להשתמש בכוח צבאי נגד האי הקריבי, "פעולה כזו תהיה מנוגדת למשפט הבינלאומי", טוענות מקסיקו, ספרד וברזיל, הקוראות לכבד את אמנת האו"ם. לולה התבטא בחריפות בברצלונה גם נגד המלחמה שבה פתחו ארה"ב וישראל נגד איראן. "טראמפ פלש לאיראן ומחירי המזון בברזיל עולים, מחירי התירס עולים במקסיקו ומחירי הגז במקומות אחרים. המשמעות היא שהעניים הם אלו המשלמים את מחיר חוסר האחריות של מחוללי המלחמות שאיש אינו רוצה בהן".

 

עוד בנושא: https://zoha.org.il/144938