בתמיכת איגודים מקצועיים מכל העולם: פלסטין התקבלה כמדינה משקיפה בארגון העבודה הבינלאומי

פלסטין התקבלה כמדינה משקיפה בארגון העבודה הבינלאומי ביום חמישי האחרון במהלך הוועידה הנערכת בימים אלה בג'נבה. זאת, לאחר שבמשך שנים המעמד של פלסטין היה של "תנועה לשחרור לאומי". ההחלטה התקבלה ברוב גדול של 386 נציגים שתמכו בהחלטה, בעוד 15 התנגדו ו-42 נמנעו.

בהחלטה נכללת גם חבילת זכויות מורחבת שתוענק לפלסטין: האפשרות לשבת בין המדינות על פי סדר אלפביתי, לרשום דוברים לכל סעיפי סדר היום, להגיש הצעות ותיקונים, להשתתף בעריכתן, להציג עמדות בשם קבוצות, להשיב ולהגיב, להגיש הסתייגויות, להציע נושאים לדיון בכנסים עתידיים, ולהשתתף במלואן בכל הישיבות והכנסים הרשמיים. כן תתאפשר לפלסטין נציגות תלת-צדדית – ממשלה, עובדים ומעסיקים – במשלחותיה לארגון.

הנציג הקבוע של פלסטין במוסדות האו"ם בז'נבה, השגריר אברהים חרישה, בירך על התקדמות זו כצעד משמעותי לקראת הכרה בזכויות העם הפלסטיני, ובמיוחד בזכותו להגדרה עצמית והקמת מדינה עצמאית. עם זאת, הוא הצטער על התנגדותן של כמה מדינות, כולל ארצות הברית, שהצביעה נגד ההחלטה זמן קצר לאחר שהטילה וטו על החלטה של ​​מועצת הביטחון הקוראת להפסקת אש ולמתן סיוע הומניטרי לעזה.

ארגון העבודה, שנוסד ב-1919 ובו חברות 187 מדינות, הוא הוותיק מבין הארגונים הבינלאומיים. במושב שאמור להסתיים בשישי הקרוב משתתף שר העבודה יואב בן צור יחד עם 17 מפקידיו הבכירים במשרדו ביניהם רעייתו של השר – עפרה בן צור. את המעסיקים בישראל מייצגים יו"ר התאחדות התעשנים רון תומר ודפנה קפלנסקי, אחראית על הקשרים הבינלאומיים בהתאחדות ואת ההסתדרות, מנהל המחלקה לקשרים בינלאומיים פיטר לרנר – המפקיד לפרסם את תוארו ברשתות החברתיות כסגן אלוף. אכן, לרנר הוא דובר צבא הכיבוש בשפה האנגלית – גם במהלך מלחמת עזה.

הפדרציה הבינלאומית של האיגודים המקצועיים, שפעלה רבות לקבלת פלסטין לארגון העבודה, בירכה על המהלך. מזכ"ל הארגון, לוק טריאנגל, מסר "זו צעד חשוב להכרה במדינת פלסטין בכל המוסדות הבינלאומיים. זהו ניצחון לצדק, לעקרונות ארגון העבודה ולתנועות העובדים בכל העולם". עוד הוא קרא לכל המדינות להכיר במדינתך פלסטין "כצעד ראשון לקראת שלום צודק ומימוש פתרון שתי המדינות".  ההסתדרות חברה בפדרציה הבינלאומית והיו"ר ארנון בר-דוד, המצדד בהעמקת הכיבוש של השטחים הפלסטינים, הוא סגן נשיאה.

בתוך כך, במהלך הוועידה הוגש דו"ח שנתי מיוחד על מצבם של העובדים בשטחים הכבושים בידי ישראל – הגדה המערבית, ירושלים המזרחית, רצועת עזה ורמת גולן. בדו"ח המקיף, 45 עמודים, מטיל את האחריות על מצבם העגום של הפועלים הפלסטינים בעקבות ההרג וכיבוש רצועת עזה והסגר הממושך בגדה המערבית על ישראל.

לעיון בדו"ח באנגלית על מצבם של העובדים בשטחים הכבושים בידי ישראל (קיימות גרסאות בערבית, צרפתית, ספרדית ועוד):

https://www.ilo.org/resource/conference-paper/ilc/113/situation-workers-occupied-arab-territories

עוד בנושא: https://zoha.org.il/137845/