בשל עיכוב חוק דודי השמש: מוותרים על חסכון של מיליארדים

בארגוני סביבה טוענים שמדינת ישראל מוותרת על חיסכון של עוד 3.5 מיליארדי שקלים בתוך עשרים שנה ומייקרת את הוצאות החשמל של משקי הבית בכך שאינה מחייבת את הקבלנים שבונים בניינים גבוהים להתקין מערכות סולריות, בדומה לנהוג בבניינים שגובהם עד תשע קומות. על כך מסר השבועון "מקור ראשון".

2016-02-23_201943

בדצמבר 2011 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק המחייבת התקנת מערכת סולארית לחימום מים בכל הבניינים החדשים בארץ, ללא הגבלת גובה. חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) וחבר הכנסת לשעבר מטעם קדימה, זאב בילסקי ביקשו לתקן את החוק, אלא שלאחר אישור ההצעה בוועדת השרים לחקיקה נתקע המהלך. ומאז פיזור הכנסת ה־19 ב־2013 ההצעה לא קודמה.


לחוק היו מתנגדים כבדי משקל, כמובן. יזמי הנדל"ן והקבלנים לא הסכימו להוציא כסף על התקנת מערכות סולאריות ודרשו לנצל את גגות הבניינים להקמת פנטהאוזים יוקרתיים. בשיחה עם גורמים בענף עולה שהקבלנים מתנגדים נחרצות לחיוב התקנת דודי השמש משום שהתקנת דוד חשמלי עולה לקבלן רק שליש מעלות התקנת דוד שמש. רוכשי הדירות אינם מבחינים לרוב בחיסרון, ומגלים זאת רק לאחר שנכנסו לגור בדירה.

לדברי ח"כ חנין, במהלך המאבק על דודי השמש הצליחו להשיג שינוי בתקנות גם ללא שינוי החוק: "למעשה בכל בניין חדש הקבלן מחויב להתקין דוד שמש לכל דירה בשבע הקומות האחרונות, אך לא לקומות הנמוכות יותר. אני ממשיך בהידברות מול הממשלה לפני שננסה ללכת שוב על חקיקה", אמר. לדבריו, הוא מתמקד כעת במאבק לחיוב התקנת מערכות סולאריות לחימום ולייצור חשמל במבני ציבור. יעל דורי, ראש תחום תכנון בעמותת 'אדם טבע ודין', הוסיפה: "הדרישה הזו מייקרת לקבלן את עלויות הבנייה ויוצרת מלחמה על שטח הגגות. אפילו משרד הבינוי והשיכון לא נתן גיבוי להצעה, לצערנו, אבל עברו כמה שנים טובות וצריך לנסות ולקדם את זה שוב. זה נדרש מאוד, בייחוד עכשיו עם כל הקטע של יוקר המחיה. זה פשוט פשע אם לא יהיה ניצול של אנרגיה סולארית, וזה לא הוגן כלפי הציבור שנדרש לשלם יותר על חשבון החשמל". לפי הערכות 'מכון נאמן' בטכניון משנת 2011, אישור החוק יוכל לחסוך למדינה על פני כ־20 שנה יותר מ־3.5 מיליארדי שקלים וכ־12 מיליארד קוט"ש במצטבר, וזאת בנוסף לתועלת הסביבתית, ואולי אף לביטול הצורך בהקמת תחנת כוח נוספת בעלות מאות מיליוני דולר.