ברופאים לזכויות אדם קוראים לחדש את מאבקה בהצעת החוק להזנה בכפייה

יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן נתן הוראה לרופאים לא לאכוף את חוק ההזנה בכפייה, שאושר אתמול (ראשון) בממשלה. במכתב ששיגר אידלמן ליוזם החוק, השר לביטחון פנים גלעד ארדן שרת המשפטים איילת שקד כתב ד"ר אידלמן כי הרופאים יפעלו לפי כללי האתיקה. "לא נכפה הזנה בניגוד לרצונו של שובת רעב", הדגיש.

2015-06-15_195146

הממשלה אישרה את הצעת החוק "מניעת נזקי שביתת רעב", שלפיה תוכל המדינה להזין אסירים שובתי רעב בסכנת חיים גם בניגוד להסכמתם. הרקע: שביתות רעב של אסירים ועצירים פלסטינים. ההצעה הועברה לוועדת השרים לענייני חקיקה ולאחר מכן לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. ארדן, שהגיש את ההצעה, אמר כי "האסירים הביטחוניים מעוניינים להפוך את שביתת הרעב לפיגוע התאבדות מסוג חדש באמצעותו יאיימו על מדינת ישראל". 

לדברי ד"ר אידלמן ההצעה הזו עומדת בסתירה מוחלטת ובניגוד לכללי האתיקה הרפואית המקובלים בישראל ובעולם ועשוי להעמיד את הרופאים כבר בזמן הקרוב בפני דילמות קשות ומסובכות. ההסתדרות הרפואית רואה בחומרה את הכוונה לאפשר הזנה/האכלה בכפייה בחוק. התנגדותנו הובעה בפני משרדי הממשלה ונציגי היועץ המשפטי לממשלה בכל הזדמנות", כתב אידלמן. לטענת ההסתדרות הרפואית, החוק אינו ריאלי ואין בו כדי לסייע בפתרון אף בעיה. "לא נוכל להשלים עם חוק שמעמיד את הרופאים בחזית לא להם – הן כקבוצה והן כיחידים – בניגוד גמור לחובות המקצועיות והאתיות", כותב אידלמן. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן תקף הבוקר (שני) את יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן על קריאתו לרופאים שלא לכבד את חוק הזנת אסירים שובתי רעב. בדיון שנערך בוועדת הבריאות של הכנסת אמר ליצמן כי אידלמן חצה קו אדום ומסוכן, וכי קריאה פומבית לסירוב חוק מהווה פגיעה אנושה בשלטון החוק בישראל. "בושה וחרפה שאדם בתפקיד ציבורי מכובד בעל השפעה ניכרת על מערכת הבריאות קורא להפרת החוק", אמר ליצמן. "בניגוד לעמדתו של אידלמן, אני חושב שמערכת בריאות צודקת ושוויונית דורשת שמירה על החוק תוך הקפדה על ערכי מוסר וצדק". לעומת זאת, נמסר מרופאים לזכויות אדם כי "ממשלת ישראל שבה ומעלה הצעת חוק מבישה שזכתה לגינויים מהקהילה הרפואית בישראל ובעולם. ההצעה תכשיר בחוק עינויים והפרות חמורות של האתיקה הרפואית, כמו גם את החוק הבינלאומי. ההצעה תתיר לרופאים להאכיל אסירים כשירים בכפייה ונגד רצונם, ולמעשה עושה שימוש במיומנות רפואית לדיכוי ושבירת מחאה פוליטית. אנו קוראים לקהילה הרפואית לחדש את מאבקה בהצעת החוק ולחברי הכנסת לפעול בכל דרך בכדי למנוע את הצעת החוק על השלכותיה הקשות".

אשתקד, ביום הבינלאומי להזדהות ותמיכה בקורבנות עינויים, ארבעה ארגוני זכויות אדם פלסטיניים וישראליים: עדאלה; אלמיזאןעזה; רופאים לזכויות אדםישראל והוועד הציבורי נגד עינויים בישראל פרסמו הודעה משותפת בגנות הצעת חוק האכלה בכפייה של שובתי רעב, המשך המעצרים המנהליים ו"האור הירוק" לעינויים.

לגבי הצעת חוק האכלה בכפייה של שובתי רעב סבורים הארגונים שהאכלה בכפייה מהווה עינויים והפרה קשה של החוק הישראלי והבינלאומי ולכללי האתיקה הרפואית. השימוש בהאכלה בכפייה הוגדר כצורה של יחס אכזרי, בלתי אנושי ומשפיל על ידי הדווח המיוחד לעינויים, הוועדה המיוחדת של האו"ם לזכויות העם הפלסטיני, הוועד הבינלאומי של הצלב האדום, וההסתדרות הרפואית העולמית. השקפה זו משותפת גם להסתדרות הרפואית בישראל ולמועצה הלאומית לביואתיקה, אשר הביעו את התנגדותם לפרקטיקה. בנוסף לכל אלו, גם מזכ"ל האו"ם והנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם הביעו את דאגתם בנוגע להצעת החוק המוזכרת". ב-25 ליוני 2014, קראו הדווח המיוחד לעינויים של האו"ם והדווח המיוחד לזכות לבריאות של האו"ם, לישראל להימנע מהכשרה חוקית של ההאכלה בכפייה, והגדיר במפורשות את ההאכלה בכפייה לצורה של יחס אכזרי, בלתי אנושי ומשפיל.