שביתת הרעב שבה פתחו יותר מאלף אסירים ועצירים פלסטינים ב-17 באפריל היא מחאה לא אלימה שבמרכזה שורת דרישות בסיסיות ולגיטימיות לשיפור התנאים שבהם הם מוחזקים. כך נמסר אתמול (רביעי) מארגון בצלם. בשל החזקתם בישראל, המנוגדת למשפט הבינלאומי, מטילה ישראל הגבלות קיצוניות על ביקורי המשפחות ובני משפחה רבים אינם מורשים לבקר כלל. כמו כן מטיל השב"ס על האסירים "הביטחוניים" איסור מוחלט לשוחח בטלפון. האסירים דורשים, בראש וראשונה, הרחבה של ביקורי המשפחות והיתר לשוחח עם בני משפחתם בטלפון. כמו כן הם דורשים שירותי רפואה וחינוך ברמה נאותה, והפסקה של המעצרים המנהליים והכליאה בבידוד.
אמש (רביעי) נערכה מול משרד הביטחון בתל–אביב משמרת מחאה של מפגינים יהודים וערבים, חברי חד"ש ומק"י, בסולידריות עם האסירים הפלסטינים שובתי הרעב (צילום: זו הדרך)
לדברי בצלם "במקום להתייחס בצורה עניינית לדרישות האסירים, שבחרו במחאה שאינה פוגעת באיש מלבדם, נוקטת ישראל – באמצעות שירות בתי הסוהר – שורה של צעדי ענישה לא לגיטימיים, שנועדה לשבור את רוחם. בין השאר, הגביר שב"ס את ניתוקם של השובתים מהעולם, אסר עליהם להיפגש עם עורכי דינם והחרים מהם מלח – מה שמסכן את בריאותם. ככל שיתגברו הניסיונות לשבור את השביתה, קיים חשש כי שב"ס ינסה גם להזין את האסירים בכפיה – דבר אסור הנחשב לעינוי". כמו כן, לא ניתן להתייחס לשביתת האסירים במנותק מהקשרה: בעוד חודש ימלאו לכיבוש חמישים שנה. במסגרת שליטתה המתמשכת, כלאה ישראל מאות אלפי פלסטינים בבתי כלא בתוך שטחה – רובם ללא משפט הוגן וחלקם ללא משפט כלל. החזקתם של אלפי פלסטינים בכלא וההגבלות הקיצוניות המוטלות עליהם הן חלק בלתי נפרד ממשטר הכיבוש.
יצוין ששירות בתי הסוהר (שב"ס) ביטל אתמול את המדיניות שמנעה מפגשים בין אסירים פלסטינים שובתי רעב לבין עורכי דינם. זאת, בעקבות עצירה שהגישו מרכז עדאלה והוועד לענייני אסירים פלסטינים לבג"ץ. במהלך הדיון תהו השופטים מדוע הדבר מתאפשר עבור אסירים שאינם שובתים רעב ובעקבות זאת הגיעו הצדדים לפשרה בהתדיינות מחוץ לאולם בית המשפט בנושא. לדברי עו"ד מונא חדאד ממרכז עדאלה "מצער שעורכי דין צריכים לפנות לבית משפט על מנת לממש זכות חוקתית שאינה שנויה במחלוקת ולאפשר להם לבקר את האסירים שובתי הרעב מזה 16 ימים". יחד עם זאת, הבוקר נמסר בעיתון "אל איתיחאד" שהשב"ס מונע את המפגשים של חברי הכנסת של חד"ש עם האסירים הפלסטינים. ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת) ביקש להיפגש כמה מהם, אך השב"ס סירב לאפשר זאת.