בצלם: עדיין לא פורק אף קטע ממכשול ההפרדה שנפסל על ידי בג"צ

 

מכשול ההפרדה לא הוזז עד היום אף לא באחד מהקטעים שנפסלו על ידי בג"צ. כך עולה מנתונים שמפרסם הארגון לזכויות האדם בצלם, הבוקר (יום ד') במלאת ארבע שנים לפרסום חוות הדעת המייעצת של בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, שקבע כי הקמת המכשול בשטח הגדה המערבית מנוגדת למשפט הבינלאומי.
בשלוש עתירות נגד המכשול קבעו שופטי בג"צ כי התוואי פוגע פגיעה בלתי מידתית בפלסטינים שעל אדמותיהם נבנה, והורו למדינה לפרק את המכשול הקיים ולהקים אותו מחדש בתוואי חלופי. אולם עד היום, לא חל שינוי בשטח באף לא אחד מן הקטעים הבאים:
הגדר סביב ההתנחלות אלפי מנשה שהרכב מורחב של בג"צ פסל בספטמבר 2005, עדיין לא הועתקה ממקומה, כמעט שלוש שנים לאחר מתן פסק הדין. קטע הגדר על אדמות הכפרים עזון ונבי אליאס (פסק דין מיוני 2006) עדיין ניצב בתוואי המקורי, יותר משנתיים אחרי שנפסל על ידי בג"צ, ואילו הכפר בלעין שהמכשול על אדמתו נפסל לפני יותר מעשרה חודשים, בספטמבר אשתקד, קיבל רק באחרונה את מפת התוואי החדש שמציע הצבא.
על פי נתוני בצלם בחודש מאי 2008, הסתיימה בנייתם של 409 ק"מ, שהם 57% מאורך המכשול. 66 ק"מ (9%) נמצאים בבניה, וב-248 ק"מ (34%) לא החלה עדיין הבניה.
עם השלמת בנייתו של המכשול, יהיו 11.9% משטח הגדה המערבית (כולל מזרח ירושלים) ממערב למכשול, או מוקפים בו באופן חלקי או מלא. באזורים האלה חיים כ-498,000 פלסטינים ב-92 ישובים.
תוואי המכשול מספח לישראל, למעשה, 60 התנחלויות (כולל 12 במזרח ירושלים) בהן חיים כ-381,000 אזרחים ישראלים.
למדינת ישראל הזכות והחובה להגן על אזרחיה מפני פיגועים. אולם, אם ברצונה להקים מכשול פיסי רציף בינה לבין הגדה המערבית, יש לבנותו על הקו הירוק או בתוך שטחה שלה. התוואי הנוכחי נקבע לא משיקולי ביטחון, אלא בשל הרצון להנציח את מפעל התנחלויות ולהרחיבו. בצלם קורא לממשלה לפרק את כל חלקי המכשול החורגים מהקו הירוק, לבטל את משטר ההיתרים הנלווה למכשול ולפצות את הפלסטינים שנפגעו בגינו.