כוחות הכיבוש הישראלים סוגרים את שכונת תל רומיידה שבחברון מאז ה-29 באוקטובר ואינם מאפשרים מעבר חופשי של תושבי האזור אל השכונה ומחוצה לה. גם קודם לכן ערכו כוחות הביטחון בידוק של כל הנכנסים לשכונה והיוצאים ממנה, אולם החיילים מרשים רק לתושבי השכונה הרשומים להיכנס ולצאת ממנה, וגם זאת בכפוף לבידוק ולרשימות שמחזיקים כוחות הביטחון במחסום באב א–זאוויה (מחסום 56) – מי ששמו אינו מופיע ברשימה אינו מורשה לעבור את המחסום ונאלץ לעשות סיבוב ארוך ומתיש על מנת להגיע לביתו.
חלק מתושבי השכונה לא הוסיפו את שמם לרשימה כמחאה על כך שהם נדרשים לקבל אישור להיכנס לבתיהם, וישנם מקרים אחרים שבהם כוחות הביטחון שבמחסום שגו ולא כללו שמות של תושבים מסוימים, שגם הם מסורבים מלעבור במחסום כתוצאה מכך. גם מתנדבים בינלאומיים ופעילים ישראליים נגד הכיבוש אינם מורשים להיכנס לשכונה, למרות שנוכחותם חיונית לתיעוד הפגיעה בתושבים.
מחסום בתוך חברון (צילום: בצלם)
בשכונת תל רומיידה גרות כ-50 משפחות ששגרת חייהן עד העת האחרונה כללה כבר הגבלות תנועה ותקיפות חוזרות ונשנות מצד מתנחלים. עתה, בעקבות הגבלות התנועה החדשות, התושבים יוצאים מביתם רק לעבודתם, ללימודים בבית הספר ולדברים דחופים, וקרובי משפחה אינם יכולים לבקר את משפחתם שגרה בשכונה. מבדיקה ראשונית של בצלם עולה כי שלוש משפחות שגרו בשכונה עזבו אותה לאחרונה בשל התנכלויות הרשויות. לדברי תחקירן השטח של בצלם מוסא אבו השהש, שניסה לבקר בשכונה מספר פעמים בשבוע האחרון, "השכונה ריקה מאדם, בזמן שחיכיתי במחסום לחייל שיראה לי את הצו הצבאי (שלפיו אסור לו להיכנס לשכונה משום שאינו תושב בה), לא ראיתי אף אחד בשכונה. היא נראית כמו אזור רפאים".
מבדיקת בצלם עולה גם כי כלל החנויות והעסקים הסמוכים למערת המכפלה, כעשרים בתי עסק, סגורים גם הם מאז ההגבלות החדשות על התנועה, משום שבעלי העסקים הללו מנועים מלהיכנס לאזור זה בעיר העתיקה. גם ביתר המחסומים בעיר, הבדיקות של תושבי המקום העוברים בהן הן קפדניות וממושכות מהרגיל, כך שרבים מתושבי העיר הפלסטינים נמנעים מלצאת שלא לצורך. באזור העיר העתיקה ותל רומיידה תנועת האנשים היא דלילה במיוחד ומורגשת ירידה גם בכמות המתפללים הפלסטינים במערת המכפלה, וגם חלק מהחנויות בשוק הסמוך, הפתוח לתנועת פלסטינים, נותרות סגורות משום שהקונים אינם מתקרבים לאזור זה.
לדברי בצלם "הגבלות התנועה שכוחות הביטחון מטילים על האוכלוסייה הפלסטינית של חברון משתנות מעת לעת, אולם בבסיסן עומד 'עיקרון ההפרדה': משטר של סגרגציה פיזית ומשפטית בין המתנחלים הישראלים עליהם מגן הצבא לבין הרוב הפלסטיני, המשלם את מחיר ההגנה על המתנחלים. מדיניות זו הביאה לקריסה כלכלית של מרכז חברון ולעזיבה נרחבת של תושבים פלסטינים.
עוד בנושא:
http://www.btselem.org/hebrew/freedom_of_movement/20151105_hebron_area